Foto: Wikipedia

MOĆNA EUROPLJANKA NOĆNA MORA HRVATSKE POLITIKE! Pripremite se! Kreće razbijanje najvećih domaćih korupcijskih afera

Autor: Iva Međugorac

Bivša ministrica Gabrijela Žalac odvedena je ovih dana na razgovor s istražiteljima OLAF-a zbog afere Softver, tek je to jedan u nizu slučajeva s kojima se odlučio pozabaviti Ured europskog javnog tužitelja na čijem je čelu Rumunjka Laura Codruta Kovesi. Upućeni svjedoče kako zagrebački ured na ovom razgovoru sa Žalac definitivno neće stati već da bi europski ured uskoro trebao krenuti u još ozbiljniju istragu velikih hrvatskih korupcijskih afera. Naime, europski istražitelji odnedavno su smješteni u zgradi zagrebačkog Općinskog kaznenog suda u Selskoj ulici, a Ured je fokusiran na istrage u sustavu poticaja, pri čemu je, razumljivo, posebno u fokusu Ministarstvo poljoprivrede na čijem je čelu HDZ-ova Marija Vučković, no ne treba zaboraviti ni na malverzacije i nezakonitosti pri prekomjernoj sječi šuma u Hrvatskoj, na što će se, prema tvrdnjama upućenih, taj ured također fokusirati.

Riječ je o neovisnom tijelu s nadležnošću nad istragama, kaznenim progonima i pokretanjem sudskih postupaka koji su povezani s kaznenim djelima kojima je nanesena šteta proračunu Europske unije, a to uključuje razne oblike prevara, korupcije, ali i prevara koje su povezane s PDV-om.

Ovom novom, specijaliziranom tužiteljstvu sjedište je u Luxembourgu, a jedan od prvih predmeta koje u Hrvatskoj zastupaju dio je predmeta Janaf u kojem je inkriminacija za korupciju povezana s natječajem za projekte za koje je predviđeno povlačenje sredstava EU-a. Baš je zato početkom ljeta iz Ureda zatražen zahtjev za ukidanje zastupničkog imuniteta Vinku Grgiću, bivšem SDP-ovcu, koji i nakon lokalnih izbora upravlja Novom Gradiškom.

Ured je odlučio protiv Grgića pokrenuti kazneni postupak, i to zbog gradnje reciklažnog dvorišta i nabave opreme, za što je novac dodijeljen iz kohezijskog fonda. Natječaj za reciklažno dvorište u Novoj Gradiški procijenjene vrijednosti od 5,4 milijuna kuna bez PDV-a objavljen je u veljači 2019., a bespovratna europska sredstva za taj projekt iznosila su 4,5 milijuna kuna. S obzirom na brzinu reakcije, jasno je da Ured u Hrvatskoj neće sjediti prekriženih ruku. Treba napomenuti kako u radu EPPO-a sudjeluje i dvoje europskih delegiranih tužitelja iz domaće kvote, Tomislav Kamber i Sani Ljubičić, usporedno s time u sklopu USKOK-a osnovan je Odsjek za europske delegirane tužitelje.

Pritom također treba imati na umu i to da je EPPO odgovoran za istrage i progon u kaznenim djelima koja premašuju materijalnu štetu od deset milijuna eura, no domaći predmeti u kojima je izvršeno nedjelo na štetu Europske unije završavat će u konačnici na hrvatskim sudovima, europske istrage oslanjaju se i na nacionalna tijela te na institucije poput policije, porezne uprave i carine, što je zasigurno veliki test za premijera Andreja Plenkovića i njegove ministre Božinovića i Malenicu koji već dugo najavljuju reforme u svojim resorima, koje, doduše, još nisu zaživjele u onoj mjeri u kojoj bi trebale.

U kakvom točno okruženju živimo, moglo bi postati jasno uskoro, nakon što se EPPO još ozbiljnije prihvati posla i počne provjeravati svoje sumnje u subvencijske prevare, pranje novca i razne druge oblike malverzacija u okviru zločinačkih organizacija. U jednom od svojih posljednjih javnih istupa o toj je temi progovorila i Tamara Laptoš najavivši da uredba o osnivanju Ureda europskog javnog tužitelja europskim delegiranim tužiteljima daje alate da istrage, a u konačnici i postupci za kaznena djela budu znatno učinkovitiji i brži.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.