Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MLINARIĆ PROZVAO ODGOVORNE: Nabrojao krivce za napad na Markovom trgu

Autor: Iva Međugorac

O odnosu između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, ali i generalno o govoru mržnje u hrvatskom društvu raspravljalo se u Otvorenom, a na javnoj televiziji na tu je temu svoje stajalište iznosila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

“To je dio normalne komunikacije političkih dionika koji zastupaju različite stavove i to ne treba miješati sa temom zbog koje smo se okupili, a to je pitanje radikalizacije i govora mržnje”, rekla je ministrica napominjući da je na vladi velika odgovornost radi zdravstvene i ekonomske situacije i nemilog događaja koji se odvio na Trgu svetog Marka.

“Imamo ozbiljne probleme u društvu i ozbiljno im pristupamo”, napomenula je Obuljen, a u raspravzu se potom priključio Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta koji je napomenuo kako politička opcija koju predstavlja ne opravdava događaj na Markovom trgu.

“Osuđujem taj čin, to se nije smjelo dogoditi”, rekao je te naglasio da dio odgovornosti snose premijer i ministar Božinović. “Nakon performansa Živog zida premijer je javno rekao da treba pojačati mjere sigurnosti i što je ministar Božinović napravio – apsolutno ništa. Kako je mladić mogao s kalašnjikovim doći do vlade da ga nitko nije vidio”, upitao je zastupnik Škorinog pokreta koji se uz ostalo obratio mladima naglašavajući da je njihovo oružje kemijska olovka i da izlazeći na izbore trebajhu mijenjati političare, a ne oružje. Potom je svoj obol ovoj temi tao SDP-ov Domagoj Hajduković.

“Tu vidim odgovornost premijera koji je licemjeran. Ne možete sijati mržnju i netrpeljivost i očekivati da ćete požnjeti ljubav i harmoniju. Gdje je bio premijer kad su plinske boce i šatori bili na ulicama? Ne možete imati dvostruka mjerila”, smatra Hajduković koji napominje da si dva državnika daju epitete koije on ne bi koristio u javnom prostoru, no za svaku svađu i prepirku treba dvoje, a odgovornost se u tom slučaju ne može stavljati samo na jednog.

Mlinarić pak smatra kako prepucavanje vladajućeg dvojca podsjeća na dječje svađe i na pubertetlije koje pune javni prostor. Ministrica Obuljen podsjetila je da se naša zemlja baš kao i ostatak svijeta nalazi u teškoj situaciji koja iziskuje odgovornost i bavljenje ozbiljnim problemima pa sukladno tome ovo vrijeme nije ono za prepucavanje. “Moramo osuditi i pridonijeti da se suzbije bilo kakav govor mržnje”, rekla je.

Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a rekao je da se slaže da se moram napraviti rest društva.




“Ne slažem s Hajdukovićem da je to u jednom smjeru. Meni nije jasan predsjednik Milanović. Dobivam dojam da želi postati lider oporbe, što je njegovo legitimno pravo, ali sada  nije vrijeme za to. Hrvatska je pred dvije krize – zdravstvenom i gospodarskom, a građanima nedostaje riječ perspektiva. Oni ne vide kako ćemo izaći iz problema i ja očekujem da se počnemo baviti problemima i izazovima koji su pred nama”, rekao je.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.