Patrik Macek/PIXSELL

MISTERIOZNI MILIJUNAŠ POVEZAN SA ŠEFOM HRT-a! Vlasnik je gomile atraktivnih nekretnina, a stanove prodaje za 2600 eura po m2

Autor: Iva Međugorac

Poduzetnik Milan Lončarić uhićen je zajedno s glavnim ravnateljem HRT-a Kazimirom Bačićem, a premda se za njega u javnom prostoru do sada nije imalo prilike čuti, iza njega stoji ambiciozan projekt Vrtovi svjetla, koji je opisivan kao veliki građevinski zahvat sa čijom je realizacijom počeo prije pola godina na ostacima nekadašnje Tvornice električnih žarulja u zagrebačkoj Folnegovićevoj 10. Kao investotor tog projekta označena je Lončarićeva tvrtka Moja težnja.

Inače  je Lončarić godinama vlasnik pogrebnog poduzeća Zagreb, ali i vlasnik niza tvrtki koje su povezane s vrijednim zemljištima, no upravo je navedena tvornica imala najveći potencijal samim time što je postala građevinski teren. Poduzetnik, koji je do privođenja bio anoniman, vlasnik je 25 firmi od kojih svega nekolicina posluje s prihodima. U biznis je Lončarić ušao kao liječnik, prije poduzetničkih poduhvata radio je kao ginekolog, no u Zagrebu je poznat i kao vlasnik palače u Žerjavićevoj ulici u kojoj je nekoć stanovao čuveni arhitekt Herman Bolle.

Uz tu palaču, Lončarić posjeduje i prostore susjedne zgrade u kojoj danas posluje poznati trgovački lanac Spar. Vrijedna su Lončarićeva zemljišta ona koja se nalaze na nekadašnje dijelu tvrtke Croatia Records, a tu je i dio zemljišta iza RIZ-a dok je sami TEŽ nekretnine posjedovao i na Braču, točnije na Bolu no one su prodane ratnih godina.

Kako je do svega toga došao nikada ga nitko nije pitao pa tako nije poznato kako se domogao tvornica i tvrtki koje su propadale i time se transformirale u vrijedna i atraktivna građevinska zemljišta. Atraktivan projekt svakako su i Vrtovi svjetla, s kojom je povezan i Bačić. Ideja je bila da se naselje realizira kroz par faza.

Prva faza, koja još traje, podrazumijevala je gradnju 163 stana, a potom i dvije nove zgrade koje bi se povezivale s manjim poslovnim dijelom. Trebale su tu onda niknuti još dvije zgrade, a u konačnici i uređenje nekadašnjeg industrijskog sklopa koji je zaštićeno kulturno dobro, i za što mu vjerojatno i jest trebao Bandić.

U ovim trenucima u tijeku je gradnja temelja za podzemnu garažu, a nakon toga planirana je gradnja prvih dviju zgrada u kojima su se stanovi trebali prodavati za 2600 eura po m2. Prema dostupnom planu najmanji stanovi su oni od 40 m2, no ima tu i stanova od 180 m2 od kojih je dio njih dvoetažan.

Da je riječ o basnoslovnom projektu možda ponajbolje govori to što je površina naselja 100 tisuća m2. Kako za sada stvari stoje, da bi realizirao taj projekt Bačiću je Lončarić poklonio stan u Radićevoj ulici u centru grada, a on je zauzvrat utjecao na Bandića kako bi ishodio sve potrebne dozvole. Susjedi iz Radićeve svjedoče kako su u zgradi znali viđati Kazu, ali i njegova sina, no navode kako je riječ o derutnoj nekretnini s čijim se uređenjem nedavno počelo.
Stan je inače, prema vlasničkom listu, pripadao Pogrebnom poduzeću Zagreb, a potom je uknjižen na TEŽ trgovinu čiji je vlasnik Lončarić koji je u toj firmi direktor zajedno sa stanovitim Borisom Jurasom.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.