Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

MISTERIOZNA UDRUGA RUŠI TOMAŠEVIĆEV MODEL? Veže ih se uz Bandićeve inicijative, a ciljaju na jednu stvar

Autor: Dnevno.hr

Nova zelena udruga ruši Tomaševićev model zbrinjavanja otpada. Vežu ih uz Bandićeve inicijative, a osnovani su kad je Možemo! došao na vlast, piše u petak Jutarnji list.

U javnosti su se pojavili kad je počela kampanja za Bandićeva nasljednika.


Ista je osoba predsjednik i likvidator, a potpredsjednika i tajnika nemaju. U Registar udruga upisani su nekoliko dana nakon što je Tomašević dobio mandat. Godinu i pol dana od osnutka na svojim stranicama nemaju naveden niti jedan ostvaren projekt, a planovi za budućnost ostali su na riječima.

Nepoznanica drugim zelenim udrugama

Ostalim zelenim udrugama i dalje su nepoznanica i novitet, a našli su se u fokusu javnosti nakon što su prošlog tjedna podnijeli Visokom upravnom sudu Prijedlog za ocjenu zakonitosti novog modela sakupljanja miješanog otpada u Zagrebu.

Ekologija grada nova je zelena udruga koja je počela djelovati na području Zagreba. U Registru udruga stoji da je osnivačka skupština udruge održana 22. travnja 2021., a udruga je upisana u registar 9. lipnja 2021., nekoliko dana nakon što je na vlast došao Tomašević.

Ne zna se potpredsjednik, tajnik niti popis članstva

Predsjednik udruge i likvidator je Josip Pavlović i on je naveden kao jedina ovlaštena osoba za zastupanje, njegov mandat predsjednika traje četiri godine. Udruga nije navela potpredsjednika ni tajnika.

S Visokog upravnog suda potvrdili su nam da je upravo ta udruga podnijela prijedlog 14. rujna te da se ne radi o predmetu za koji je zakonom propisano žurno postupanje. Sud nam je naglasio kako do odluke ne može izraziti svoj stav o zakonitosti zagrebačkog modela odvajanja otpada.

Na web stranici udruge nalaze se ciljevi udruge. Udruga iznosi kako je njezin cilj sprečavanje ili smanjenje štetnog djelovanja otpada na ljudsko zdravlje i okoliš.

Na stranici nema popisa članova ni kako se priključiti udruzi. Među aktivnostima navedena je samo jedna koja, koliko je opisano ondje, još nije u provedbi. Radi se o projektu Ekologija za igru, a čiji je glavni cilj vratiti dječja igrališta na područje Donjega grada i Medveščaka.
U operativnom planu stoji da će to postići uključivanjem aktivista i mjesnih odbora, prikupljanjem potrebne dokumentacije te na kraju angažmanom arhitekata, piše Jutarnji list.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.