Patrik Macek/PIXSELL

Mislili ste da su krediti u švicarcima bili problem? Nova opasnost kuca nam na vrata

Autor: Dnevno.hr

Guverner HNB-a Boris Vujčić upozorio je na opasnosti novih gotovinskih kredita.

“Ne samo da su uvjeti dobivanja kredita relativno laki i lako su dostupni i možete ga preko mobitela dignuti, to može stvoriti rizike. Nije to sistemski rizik, no posebno ćemo ih pratiti u 2019. godini i ako treba, reagirat ćemo”, rekao je.

Vujčić i suradnici analizirali su uvjete za 2019. i upozorili na moguće probleme.

Jedna od opasnosti je nova pošast Hrvata – nenamjenski bezgotovinski krediti. Rastu dvostruko brže od ostalih kredita, piše Dnevnik.hr.

Velike probleme već su osjetili deseci tisuća obitelji koji su dizali kredite u švicarcima?

Vreba li i sada ta nova opasnost. Bezgotovinski namjenski krediti se podižu na 10 godina, a možete dignuti i do 400.000 kuna i nemaju jamstava.

“Ne samo da su uvjeti dobivanja kredita relativno laki i lako su dostupni i možete ga preko mobitela dignuti, to može stvoriti rizike. Nije to sistemski rizik, no posebno ćemo ih pratiti u 2019. godini i ako treba, reagirat ćemo”, rekao je Vujčić.




Vrijeme malih kredita gotovo je u 2019.godini, a s obzirom da Amerika i Europska središnja banka mijenjaju politiku hrvatski će građani osjetiti razliku na kamatama na svoje kredite.

“Prvo će utjecaj biti na libor znači euro, a onda tek na nacionalnu referentnu stopu”, istaknuo je Boris.

U Europskoj uniji kamate na stambene kredite iznose 1.78, a u Hrvatskoj daleko više, 4 posto.




“Nakon što uđemo u Eurozonu onda možemo očekivati dodatni pad kamata”, rekao je guverner.

Pad kredita možemo očekivati tek za najmanje pet godina,a hrvatsko gospodarstvo do tada će rasti na osobnoj potrošnji, turizmu s malo investicija.

Investicijska klima za inozemne ulagače jos uvijek je takva da ne vidimo značajni interes stranih ulagača i to je ključno”, naglašava guverner.

Nezaposlenost će biti manja, 7.7 posto, ali će biti teško pronaći radnike.  Ipak manji je PDV-u na veći dio hrane pa do pelena i lijekova.

“Ja ga vidim kao jedan dugoročni hrvatski i ne samo hrvatski problem. Već nedostaje jako puno radnika i ti će se problemi produbiti”, zaključio je Vujčić.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.