Sanjin Strukic/PIXSELL

MIROVINA VEĆA OD 15 TISUĆA KUNA! Tko osim Stipe Mesića ostvaruje pravo na nju?

Autor: Iva Međugorac

Iako umirovljenici u Hrvatskoj uglavnom krpaju kraj s krajem nastojeći preživjeti od skromnih mirovina, u našoj zemlji živi i nekolicina onih koji primaju povlaštenu mirovinu.

Riječ je o 673 zastupnika, člana Vlade te o glavnim državnim revizorima i ustavnim sucima.

Ta povlaštena mirovina osjetno je veća od prosječne plaće te iznosi oko 10.077 kuna, što nas godišnje stoji oko 80 milijuna kuna.

Pravo na povlaštenu saborsku mirovinu ostvaruju zastupnici koji su do kraja 2011. godine sjedili u Saboru, dok ostali u mirovinu odlaze prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. Povlastica pak znači da, ako su više od dvije godine bili zastupnici te uz to imaju 20 godina staža, ali i 55 godina života, odnosno 50 ako je riječ o ženama, mogu u mirovinu, a u mandat im se računa i mandat u mirovanju.

Zbog jednodnevnih umirovljenja, a nakon odluke da se povlaštene mirovine saborskih zastupnika ukidaju, ovo pravo ipak su uspjeli ostvariti Boro Grubišić, Furio Radin, Deneš Šoja, Ivanka Roksandi i Ana Lovrin, Đurđa Adlešić, Željka Antunović, Barišić i Luka Bebić, Dragutin Bodakoš, Božo Biškupić, Marin Brkanić, Ivan Čehok, Karmela Caparin, Miljenko Dorić, Ivo Grbić, Stanko Grčić, Ivan Hanžek,  Ivan Jarnjak, Anton Mance i brojni drugi, uključujući i Ivu Sanadera. Sve skupa govorimo o 39 zastupnika.

U zadnja dva desetljeća broj mirovina u Hrvatskoj porastao je za 209 tisuća, a iz proračuna je za mirovine samo u travnju izdvojeno 3,1 milijardu kuna, no u Hrvatskoj istodobno postoji čak 17 kategorija povlašenih mirovina. To uključuje djelatnike u tijelima pravosuđa i unutarnjih poslova, ali i one koji rade na poslovima razminiranja, vojne osobe, pripadnike Hrvatske domovinske vojske, branitelje iz Domovinskog rata, bivše političke borce, nekadašnje pripadnike JNA, sudionike NOR-a, saborske zastupnike, članove Vlade i ustavne suce te bivše sudionike u saveznim tijelima bivše SFRJ, kao i pomorce, pripadnike HVO-a te radnike izložene azbestu.

I premda su neke povlaštene mirovine čak i razumljive, dio njih je apsurdan. Inače, vlada Zorana Milanovića 2012. je ukinula povlaštene mirovine za zastupnike, ali odlukom Ustavnog suda iz 2014., pravo na nju priznato je svima koji su takav oblik mirovine ostvarili po nekom od zakona koji su bili na snazi prije njihova konačnog ukidanja. Svojedobno je Jutarnji list analizirao najveće imovine u Hrvatskoj pa su tako, doduše neslužbeno, doznali da troje bivših dužnosnika i devet branitelja danas raspolaže mirovinom većom od 16.106 kuna. Prema njihovim informacijama, najveće dužnosničke mirovine, uz Tuđmana, ostvarili su Vlatko Pavletić i Stipe Mesić. Najveća isplaćena povlaštena mirovina dužnosnika iznosila je u to doba 18.900 kuna, a najveću povlaštenu mirovinu, također prema pretpostavkama ovog medija, imala je supruga prvoga hrvatskog predsjednika Ankica Tuđman – riječ je o 22.500 kuna.




UHLJEBI KOJI PRIZNAJU DA SU UHLJEBI: Ne dolaze na posao, a primaju plaću! Evo njihovih imena




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.