Goran Stanzl/PIXSELL

Miroslav Tuđman: ‘Optuživati HDZ za udbaštvo politički je bezobrazluk’

Autor: MiMi

Na saborskoj raspravi o Konačnom prijedlogu Zakona o arhivima i arhivskoj građi, najaktivniji su bili zastupnici Mosta koji su zakon prozvali lex Kolega. Mostovi zastupnici prosvjeduju protiv odluke novog zakona da su arhivi otvoreni do 30. svibnja 1990. jer je u njihovom zakonu taj rok bio nešto duži, do prosinca 1990. Mostovi zastupnici s pravom se ljute jer se u navedenom periodu stvarala hrvatska država pa šira javnost ima pravo znati detalje.

“Rok nedostupnosti od 30 godina je ukinut. datum 30. svibnja je određen jer simbolički predstavlja dan kada je održana prva demokratska sajednica u ovome Saboru. Gradivo je dostupno. da smo prihvatili Mostov prijedlog o bezuvjetnoj predaji sve arhivske građe, arhivi bi bili blokirani zbog pretrpanosti. Ubrzano idemo u investicije, gradimo arhive i radimo na razvoju mreže”, bezuspješno se branila resorna ministrica Nina Obuljen-Koržinek.

“Zahvaljujući vašem zakonu koji zatvara arhive koje je naš zakon otvorio, podaci iz vremena prijetvorbe i privatizacije su nedostupni!”, grmio je Grmoja, a prosvjedi Mostovih zastupnika bili su toliko sangvinični da su iz takta uspjeli izbaciti flegmatičnog Furija Radina koji je predsjedavao raspravom.

“Već znamo da ste dosta toga uništili. Podaci su davno očišćeni. Što je s podrijetlom imovine otetom u komunizmu i oduzimanjem nepravedno stečene imovine? Ovaj vaš zakon vježbanje je nesposobnosti. Što ej s građom iz MUP-a, što je s arhivima iz Beograda”, upitao je Glasnović.

“Grmoja, sram te može biti”, dobacio je Mostovom tajniku iziritirani HDZ-ovac Josip Borić.

“Boriću, jedan takav defenzivni vezni igrač kao što si ti fali hrvatskoj reprezentaciji. Jasno je da braniš Šeksa jer je on Kolega i morate ga braniti. ja sa Šeksom ulazim u duel jer sve piše u dokumentima”, odgovorio je Grmoja.

“Optuživati HDZ za udbaštvo politički je bezobrazluk! Vaša isključivost je nepodnošljiva”, ubacio se Miroslav Tuđman i dokazao istinitost one stare, ‘da si šutio, ostao bi filozof’.

“Gdje si Boriću, bio 1991. ? Tko je izjavio locirati, uhititi, transferirati,. rečenicu koja je poništila smisao Domovinskog rata? To je sramota”, vikao je Miro Bulj što je razljutilo Furija Radina.

“Gospodine Bulj, zašto se tako infantilno ponašate? Evo vam opomena”, pokušao je uvesti red Radin.

“Evo vama dvi!”, uzvratio je Bulj, a u završnom izlaganju ministrica Obuljen je izjavila da podmetanja oko Zakona nisu samo neistinita već i maliciozna.

Autor:MiMi
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.