Davorin Visnjic/PIXSELL

MINISTRICI SU RUKE VEZANE! Brnjac strepi za novu sezonu: Zaboravite na ljetovanja kakva ste poznavali

Autor: Iva Međugorac

Iako se planovi za nadolazeću turističku sezonu u ministarstvu Nikoline Brnjac razrađuju i nastoje detaljizirati, razloga za optimizam nema.

Koronavirus utjecao je na sve pore društva, a kriza koju je sa sobom donio ovaj nepoznati neprijatelj posebno se osjeti u turističkom sektoru. Naši sugovornici iz ministarstva turizma kažu kako se lani pokušavalo spasiti ono što se spasiti dalo, a na tom tragu su i njihova aktualna promišljanja, s tim da nisu sigurni u kojoj će mjeri moći riskirati kao što je to prošle godine bio slučaj. Prošle smo godine ostvarili više od 50 posto prometa od rekordne 2019. godine, što je one koji žive od turizma zadržalo u stabilnoj poziciji. Međutim, očekivanja od sezone koja je pred nama nisu prevelika.

”Svjesni smo situacije, ali Brnjac tu ne može previše učiniti, jednostavno su joj vezane ruke. Uskrs i predsezona su već sada otpisani, posebno u velikim hotelima, svi su se uglavnom fokusirali na srpanj i kolovoz, tu vodimo računa o strategijama drugih država znajući da su oni lani nastojali svim metodama zadržati svoje građane kod kuće, to će zasigurno činiti i sada”, otkrivaju naši sugovornici iz Ministarstva turizma te kažu da su se konkurentske zemlje poput Grčke, Turske pa i Španjolske za sezonu već počele spremati, no nama problem stvara prevelika ovisnost o EU.

RAZLOG ZA ZABRINUTOST

”Ne zna se još što će biti s procjepljenjem, ne zna se ni kako će se razviti priča s Covid putovnicama, a ne zna se ni što će bit s poandemijom ova situacija mogla bi potrajati, mi smo zabrinuti, ali tražimo riješenja. Bazirani smo na njemačko tržište i od tamo bez obzira na sve očekujemo najveći priljev stranih gostiju, a osim toga i ove bi godine trebala odskočiti Istra, problematična nam je Dalmacija, i Dubrovnik, ali i primjerice Zrće, tu se ne možemo ni izbliza nadati rezultatima kakve smo imali prije krize, niti na to itko računa. Inzistira se na tome da se zaposleni u turizmu među prvima cijepe, jer u suprotnom ćemo zaista imati još ozbijniji problem, osim toga treba promišljati i o alternativama, to ne može činiti samo ministarstvo, već i oni koji od turizma žive, potrebno se bazirati na kampove, kuće na osami, intimniji smještaj, to je ono što se traži i što će se tražiti dugoročno”, zaključuje se u ministarstvu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.