Foto: Ranko Suvar / CROPIX

NAJAVLJUJE LI MINISTRICA OSTAVKU? Tvrdi da nije karijerno vezana uz politiku

Autor: Dnevno

Danas se održava sjednica Vlade. Nakon sinoćnje prijetnje HNS-a da će izaći iz koalicije ne dobiju li prosvjetni radnici povišice, njihovih dvoje članova Vlade – Blaženka Divjak i Predrag Štromar – na sjednicu su stigli s kišobranima na kojima piše “Škola za život”.

“Radi se o ozbiljnoj temi, jer ja osobno, a naravno u tom procesu sam imala podršku HNS-a da se reforme u znanosti i obrazovanja rade, ja sam oko toga ozbiljna, a očito je ozbiljan i HNS. Sada slijede razgovori koji moraju biti, jer su povećanja plaća učiteljima i nastavnicima dio reformskih procesa, tako je napisano i u strategiji”, rekla je Divjak.

Rekla je da će o tome razgovarati i s premijerom Andrejem Plenkovićem, s kojim će razgovarati i HNS. “To je vrlo ozbiljna tema i na njoj se ne može solirati”, rekla je Divjak.

Upitana što bi mogle biti posljedice  ako Plenković ne prihvati njihove zahtjeve, Divjak je rekla: “Koje su posljedice? Da ne priznamo da su učitelji ti koji su nositelji reforme, da ne priznamo da su oni ti koji su važni ne samo u ovom reformskom procesu, nego ukupno za razvoj države. Ako to promašimo, znači da su to posljedice.”

Što se tiče njezine moguće smjene, Divjak je rekla da nije karijerno vezana uz politiku. “Ja sam došla u Vladu, jer je bio jasan plan vezano uz reforme znanosti i obrazovanja. Ja nisam karijerno vezana uz politiku, nego sam se prihvatila zahtjevnog resora i zadaće. Kad je ne budem više mogla izvršiti, onda je pitanje što mogu raditi, tu se moramo dogovoriti”, rekla je Divjak.

Ponovila je da učitelji i nastavnici imaju ustavno pravo na štrajk, ali da se treba brinuti i o sigurnosti učenika. “Zato je moj naputak da vrata škola trebaju biti otvorena i da su ravnatelji ti koji moraju u suradnji s roditeljima i učiteljima organizirati da učenici budu na sigurnom kad se štrajka”, rekla je ministrica.

Što se tiče izjava Milana Bandića da će u Zagrebu povećati plaće učiteljima 17 posto, Divjak je rekla da je teško komentirati gradonačelnika koji malo poznaje sustav, ali da je dobro što je prepoznao da se plaće treba povećati.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Predrag Štromar, rekao je da su reforme u školama, a da su na redu učitelji. “Mi smo donijeli neke konkretne odluke na našim tijelima i njih ćemo se držati”, rekao je Štromar na ulasku u zgradu Vlade.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.