Foto: Dragan Matic / CROPIX

Ministrica objavila kada i za koliko diže plaće učiteljima

Autor: Hina

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u četvrtak kako smatra da je zahtjev sindikata za povećanjem koeficijenata za zaposlene u osnovnim i srednjim školama opravdan. Predlaže se da se zahtjev za povećanjem od 6 posto provede tako da se plaće povećaju za 4 posto od jeseni, a preostalih 2 posto od 1. siječnja.

Ministrica Divjak zahtjev smatra opravdanim iz dva razloga: kako bi se koeficijenti izjednačili sa sličnim koeficijentima u drugim javnim službama te zbog ulaska kurikularne reforme u sve škole.

“Što se tiče zahtjeva za povećanjem koeficijenata za zaposlenike u osnovnim i srednjim školama, on je sigurno opravdan iz dva razloga. Prvo zato da bi se po složenosti poslova i koeficijenti izjednačili sa sličnim koeficijentima po složenosti poslova u drugim javnim službama, a drugo, i sigurno najvažnije, u tom kontekstu je ulazak kurikularne reforme u sve škole od jeseni u Hrvatskoj, što će sigurno zahtijevati i velike prilagodbe, dodatnu edukaciju i potpuno drugačiji način rada naših škola i učitelja kako bismo učinili sve da reforma uspije, a ona uspijeva u učionicama”, rekla je Divjak za Hinu.

“Prijedlog je da se zahtjev Sindikata hrvatskih učitelja, koji vodi gospođa Šprem, i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, koji vodi gospodin Mihalinec, za povećanjem od 6,11 posto provede tako da se 4 posto povećanja uvede već sada u jesen, a preostalih 2 posto od 1. siječnja 2020. godine”, ističe Divjak.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske najavili su za petak konferenciju za novinare na kojoj će predstaviti zahtjev za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za sve zaposlene u sustavu osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja.

Osniva se lektorat hrvatskoga jezika u Železnom

Ministrica Divjak boravi u dvodnevnom posjetu Austriji gdje danas u Železnom u Gradišću potpisuje osnivanje lektorata hrvatskoga jezika, prvog samostalnog lektorata hrvatskog jezika u Austriji.

“To je veliki korak naprijed, ne samo za položaj hrvatskoga jezika i učenja hrvatskoga jezika u Austriji nego i za našu autohtonu nacionalnu manjinu, gradišćanske Hrvate u Austriji, znači veliki događaj prvi takav nakon što smo prošle godine potpisali lektorat hrvatskoga jezika u Novome Sadu”, ističe Divjak.




Jučer je u Grazu održala predavanje na Sveučilištu Karl Franzens o reformama u području obrazovanja i znanosti u Hrvatskoj u kontekstu europskog prostora visokog obrazovanja, obrazovanja općenito i znanosti.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.