Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ministrica Murganić: ‘Dječji doplatak dobivat će još sto tisuća obitelji’

Autor: dnevno.hr

Ovo bi mogao biti prvi korak prema uvođenju univerzalne dječje naknade

Nada Murganić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, potvrdila je da se povećava cenzus za dobivanje dječjeg doplatka, a to bi, prema njezinoj procjeni, trebalo rezultirati povećanjem broja obitelji koje primaju dječji doplatak za 100 tisuća, piše Jutarnji list.

Prema službenim podacima, u listopadu ove godine dječji doplatak je primalo 151.416 obitelji, što znači kako bi taj broj bio povećan za čak 66 posto, odnosno bilo bi oko 250 tisuća obitelji koje bi primale doplatak, ukoliko se procjene ministrice Murganić pokažu točnima.

Podaci Eurostata pokazuju kako je u Hrvatskoj oko 500 tisuća kućanstava s djecom (podaci iz 2016. godine), što znači kako bi svaka druga obitelj s djecom primala doplatak. Detalji prijedloga trebali bi biti predstavljeni Vladinom Vijeću za demografsku revitalizaciju, na čelu kojeg je premijer Plenković.

Ovo bi mogao biti prvi korak prema uvođenju univerzalne dječje naknade, koji je početkom godine najavio Marin Strmota, državni tajnik za demografiju. Na taj način svako dijete bi dobivalo jednak doplatak, što u ovom trenutku nije slučaj: djecu roditelja s visokim primanjima država sufinancira više nego djecu čiji roditelji imaju niže plaće.

Planirano je da se postojeći sustav poreznih olakšica i dječjeg doplatka dugoročno ukine, a taj novac jednako podijeli na svu djecu jednako, tako što bi iznos bio veći progresivno s brojem djece, piše Jutarnji.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.