Tomislav Kristo / CROPIX

Ministrica Marija Vučković: ‘Mladima ćemo davati subvencije za kupnju zemlje’

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković najavila je u razgovoru za Večernji list da će država mladima davati subvencije za kupnju zemlje kao i da će tražiti produlje moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima.

Povećanje produktivnosti i klimatske otpornosti poljoprivredne proizvodnje, jačanje konkurentnosti poslovnog okruženja i poljoprivredno-prehrambenog sustava te obnova ruralne ekonomije i poboljšanja životnog standarda u ruralnom prostoru tri su glavna strateška cilja u hrvatskoj poljoprivredi koju resorno ministarstvo radi u suradnji sa Svjetskom bankom.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kaže da se nakon dijagnostičke obrade i analize sektora te gotovog nacrta strateške vizije za razvoj poljoprivrede i ruralnog prostora krenulo i u izradu akcijskog plana koji bi krajem ove godine trebao rezultirati prijedlogom fokusiranih intervencija za idućih desetak godina, a istovremeno će poslužiti i kao podloga za programiranje Nacionalnog strateškog plana za Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) 2021. – 2027.

“Uspostavili smo prilično konstruktivan dijalog sa svim sektorima, poljoprivrednicima i različitim institucijama, što nam priznaju i brojni dosadašnji kritičari”, kaže ministrica za Večernji list.

Osvrčući se na sedam mjeseci svog mandata kazala je da velike napore ulažu i u digitalizaciju poljoprivrede, koja će se očitovati kroz izvještajno-upravljački sustav Ministarstva poljoprivrede, e-poljoprivrednu iskaznicu te druge manje aplikacije.

“Planirane aktivnosti provode se na vrijeme, s tim da su u konzultacijama sa sektorom dodane određene aktivnosti. Upravo ovih dana u tijeku je još jedna misija Svjetske banke, a odredili smo već i tri područja u kojima ćemo provesti pilot-projekte”, kazala je ministrica poljoprivrede.

Govoreći o prioritetima u hrvatskom predsjedanju Unijom rekla je da se, što se tiče Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), donose nove uredbe o budućim strateškim planovima koji će u sebi sadržavati intervencije za oba dosadašnja stupa – direktna plaćanja i ruralni razvoj, zatim tzv. financijska uredba te uredba o zajedničkoj organizaciji tržišta.




Neka važna pitanja dio su pregovaračkog paketa i nisu u rukama Vijeća EU nadležnog za poljoprivredu i ribarstvo, kojim trenutačno predsjeda hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede, već se vežu uz rasprave o ukupnom proračunu EU, tzv. višegodišnjem financijskom okviru, ispričala je ministrica za Večernji list.

Na pitanje o moratoriju na prodaju poljoprivredne zemlje strancima koji istječe u srpnju Vučković je ustvrdila da je ministartsvo prije nekoliko mjeseci podnijelo zahtjev za odgodu te kako vjeruje da će biti pozitivno riješen.

Potvrdila je i da ministarstvo razgovara “s određenim financijskim institucijama” kako bi “obogatili ponudu financijskih instrumenata” mladima za subvencionirano kupovanje zemlje, donosi Večernji list.




Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.