Ministre Jakovina, razdvojite mlijeko od „mljekovina“

Autor: Vladimir Ferdelji

Nedvojbeno je da je konkurencija (po mojem mišljenju nelojalna) domaćim proizvođačima mlijeka – uvoz sirovine, prije svega mlijeka u prahu. Uvozna sirovina niske cijene i neadekvatne kvalitete omogućava pritisak na cijene domaćih proizvođača!

Iako sam svoju kolumnu namjeravao započeti drugim važnim gospodarskim temama, aktualnost „mljekarske krize“ odredila je tematski prioritet. Petnaestak dana prosvjeda proizvođača mlijeka, neugodna blokada cesta, policijske intervencije,

iscrpljujući pregovori te stotine napisanih stranica uz permanentnu pažnju elektroničkih medija čine ovu temu interesantnijom i od analize novog državnog budžeta. Naizgled, mnogi analitičari su kroz svoje izjave rasvijetlili problem i objasnili stajališta zainteresiranih strana, pa gotovo da se i nema kazati ništa novo. Suprotno tome, meni se čini da su mnogi iskrivljeni stavovi, snažno medijski eksponirani, stvorili zrcalnu sliku problema. Zrcalna slika uvijek je virtualna i zamijenjenih strana.

Sukob uvoznika i proizvođača

„Mljekarski sukob“ mnogi odgovorni pokušavaju predstaviti kao sukob industrije i poljoprivrede, pri tom stvarajući dojam da su dvije strane u sukobu – s jedne strane slabo plaćeni industrijski radnici, a s druge bogati seoski kulaci. Kada se tome doda politička konotacija, ispada da prisustvujemo sukobu SDP-ovskog radničkog proletarijata i HDZ-ove seoske veleposjedničke klike. Upravo suprotno tom stavu, ovdje se radi o prvom sukobu uvoznika i domaćih proizvođača u mandatu Kukuriku koalicije, pri čemu Vlada mora shvatiti da određuje svoj generalni stav prema takvim sukobima ubuduće. Tim više čudi prva izjava ministra Jakovine da ne vidi ulogu Vlade u ovom sukobu. Naime, nedvojbeno je da je konkurencija (po mojem mišljenju nelojalna) domaćim proizvođačima mlijeka – uvoz sirovine, prije svega mlijeka u prahu. Uvozna sirovina niske cijene i neadekvatne kvalitete omogućava pritisak na cijene domaćih proizvođača!

Precijenjena kuna uništava proizvodnju

Glavni čimbenik kojim je stvorena ta tržišna situacija je monetarna politika (bazirana na precijenjenoj kuni), koju provode sve Vlade RH u zadnjih petnaest godina. Mnogo sam puta o tome pisao, pa se u okviru ove teme neću ponavljati, već ću temi monetarne politike posvetiti jedan poseban članak. Ipak, valja naglasiti da je jeftina uvozna sirovina posljedica jeftinog eura, a skupo domaće mlijeko je posljedica rasta cijena proizvodnih inputa na domaćem tržištu (energije, sirovine, rada i dr.).

Ako je vlast nemoćna u tome da dira elemente monetarne politike te da potraži kompenzacijska rješenja za posljedice ovog antiproizvodnog dijela ekonomske politike, postavlja se pitanje zašto onda ne pokrene druge mehanizme tržišne zaštite koji bi našim proizvođačima omogućili kakvu-takvu lojalnu konkurenciju.




Dogovorna ili tržišna ekonomija

Ministar Jakovina nekoliko puta je spominjao tržište kao regulator cijene mlijeka, pravdajući ograničavajuće subvencije za proizvodnju mlijeka pravilima EU. Zna li ministar da su na slobodnom tržištu najstrože zabranjeni dogovori o politici cijena između tržišnih konkurenata?! U slučaju mljekarske industrije, ovdje se očito radi o dogovoru (kartela) o nabavnim cijenama, pa se postavlja pitanje što radi Agencija za kontrolu tržišnog natjecanja?! Ako se radi o slobodnom tržištu, nije li ona dužna zabraniti takve dogovore i nije li dužna sudionike u kartelu prisiliti na nadoknadu štete subjektima oštećenim takvim dogovorima?!

Mlijeko u prahu je u prošlom životu bilo svježe




Još jedna agencija, čije je djelovanje snažno poduprto od strane EU, ne radi svoj posao! Naime, pod brendom svježeg mlijeka te proizvodima od svježeg mlijeka nama krajnjim potrošačima serviraju se proizvodi od uvezenog mlijeka u prahu i raznorazne „mljekovine“ koje svježe mlijeko nisu ni vidjele! Nije li Agencija za zaštitu potrošača dužna prisiliti proizvođače da jasno i nedvojbeno deklariraju što kupujemo, odnosno da nam jasno kažu koji su proizvodi napravljeni od svježeg domaćeg mlijeka, a koji od uvoznih elemenata neprovjerljivog porijekla?! Uvjeren sam da bi većina roditelja za svoju djecu, koja su glavni potrošači svježeg mlijeka, plaćala mlijeko i kunu skuplje ako je napravljeno isključivo od domaće, kvalitetne sirovine. Time bi veliki dio krajnjih proizvođača riješio svoj problem. „Mljekovine“ napravljene od uvoznih sirovina imale bi u velikoj mjeri ograničeno tržište, pa bi i interes za uvoz znatno pao.

Uvoz ostaje sveta krava

Dakle, vlast koja je opredijeljena za jačanje domaće proizvodnje, ako se već ne usudi dirati monetarnu politiku, ako se ne usudi zamjeriti stranim vlasnicima i uvoznom lobiju, morala bi potaknuti legalne tržišne mehanizme i urediti tržište u korist potrošača i proizvođača kvalitetne sirovine, kako bi u uvjetima lojalne konkurencije tražili svoju budućnost. Štoviše, valja temeljno srediti tržište stočne hrane, tržište rada, financijsko tržište, tržište energenata i dr. kako bi se stvorili uvjeti za cjelovitu i fer tržišnu utakmicu. Na kraju, blokade cesta svima su antipatične i dugoročno su neprihvatljiv način izražavanja nezadovoljstva. Nanoseći štetu drugima, nećemo riješiti svoj problem. Ipak, grupacija proizvođača koja je pretrpjela takvo restrukturiranje da je sa 65.000 proizvođača svedena na 17.000 – zaslužuje veću toleranciju i pažnju od one koju joj je Vlada posvetila!

Traktori odlaze, problemi ostaju

Traktori odlaze s cesta. Njihovi vlasnici svoje egzistencijalne probleme nose svojim kućama, a cijenu će platiti pokoja krava i poneki zaposlenik na velikim farmama. Mnogi će reći da je prosvjed mljekara bio uzaludan. Ja mislim da je njegov najveći domet to što je jasno pokazao da je Vladina podrška proizvođačima i proizvodnji kao strateškom smjeru razvoja, bila samo deklarativna predizborna kategorija.

Autor:Vladimir Ferdelji
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.