Patrik Macek/PIXSELL

Ministarstvo znanosti nadzire Topićev DZIV, a DZIV nadzire Josipovićev ZAMP…

Autor: Tomislav Kovač/ 7Dnevno / 5. veljače 2016.

Iako se ne zna tko je platio sucima Visokog trgovačkog suda troškove sudjelovanja na seminaru pri Europskoj patentnoj organizaciji (EPO) u Münchenu, ostao je mali, ali važan detalj pozadine poziva upućenog VTS-u putem Ministarstva pravosuđa RH. Naime, službenu pozivnicu EPO-a inicirao je njihov potpredsjednik, Željko Topić, protiv kojeg se u Hrvatskoj vodi nekoliko ozbiljnih kaznenih postupaka, te pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu i OLAF-om.

Stručno usavršavanje i studijska putovanja za djelatnike državne uprave Republike Hrvatske ne bi trebala biti sporna niti u jednom trenutku. Dapače, ona su poželjna i preporučena u stjecanju novih znanja, upoznavanja sa stručnom literaturom, te u praćenju domaće i međunarodne prakse na iskustvima drugih. I to posebno zbog činjenice kako državni službenici RH imaju relativno niže plaće od domaćeg privatnog sektora i svojih kolega u javnim službama država EU-a, ali i u drugim zemljama svijeta. Naime, Republika Hrvatska ne može svojim službenicima povisiti plaću tako da na taj način kompenzira relativno niske plaće u svom javnom sektoru. Međutim, ponekad iz neznanja ili zbog grubih previda, primaju se pozivi na međunarodne skupove i seminare koji u svojoj konačnici imaju negativnu konotaciju i izazivaju sumnjičavost s bezbroj pitanja u hrvatskoj javnosti.

Guverner jede iz ruke hrvatskih kreditora

Posljednji takav događaj dogodio se prilikom odlaska guvernera HNB-a i ljubitelja glazbe iz zagrebačkog Peperminta, Borisa Vujčića u austrijsko skijalište, na konferenciju Emerging Europe Winter Conference, koja se u organizaciji UniCredita u Kitzbühelu, održavala od 13. do 15. siječnja 2016. godine. Kao posljedicu, Udruga Franak ga je tri dana nakon povratka prijavila Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Prijava je obrazložena mišljenjem Udruge kako je guverner, kao čelni čovjek nadzornog tijela poslovanja svih banaka u Hrvatskoj, bio aktivnim sudionikom privatne konferencije poslovnog subjekta UniCredit Bank, vlasnika Zagrebačke banke. Uz prijavu, Udruga Franak postavila je pitanje – kakvu nepristranost i neovisnost u obavljanju svog posla može imati guverner HNB-a kada odlazi i sudjeluje na privatnoj konferenciji jedne poslovne banke koju bi upravo on trebao nadzirati u poslovanju?

U pranju svoje savjesti, HNB je na čelu s guvernerom odgovorio na javno upućene prozivke na način da i drugi dolaze na “špek fileke” u rodni grad Arnolda Schwarzeneggera na spomenuti skup i to: predstavnici ministarstava financija, središnjih banaka tržišta tranzicijskih zemalja Srednje i Istočne Europe, uključivši Tursku i Rusiju, te globalni investitori i članovi financijskih institucija koji posluju na navedenim tržištima. Podsjetimo, u Kitzbühelu je uz šefa HNB-a bio i premijer Tihomir Orešković i tamo se sastao s najvećim hrvatskim kreditorima.

Visoki trgovački sud u bavarskoj pivnici

Uz spomenuti svježi primjer s HNB-om, donosimo slučaj s Visokog trgovačkog suda (VTS) iz Zagreba koji je prije izvjesnog vremena zaokupio pozornost hrvatske i međunarodne stručne javnosti nakon održanog seminara pri Europskoj patentnoj organizaciji (EPO) u Münchenu na kojem su sudjelovali djelatnici te pravosudne ustanove, ali i još nekoliko osoba iz hrvatskog pravosuđa. Službeni skup EPO-a nosio je radni naziv “Studijski posjet hrvatskih sudaca EPO-u”.




Djelomičan popis osoba spornog studijskog putovanja Visokog trgovačkog suda koji je prije izvjesnog vremena zaokupio pozornost hrvatske i međunarodne stručne javnosti nakon održanog seminara pri Europskoj patentnoj organizaciji (EPO) u Münchenu na kojem su sudjelovali djelatnici te pravosudne ustanove, ali i još nekoliko osoba iz hrvatskog pravosuđa. Službeni skup EPO-a nosio je radni naziv ‘Studijski posjet hrvatskih sudaca EPO-u’. Ne zna se tko je platio hrvatskim sucima troškove putovanja i smještaja, dnevnice za sudjelovanje na skupu i ostale tzv. zavisne troškove

Tko je platio hrvatskim sucima troškove putovanja i smještaja, dnevnice za sudjelovanje na skupu i ostale tzv. zavisne troškove, zasad je ostalo – nepoznato. Međutim, u ovom konkretnom slučaju, ostao je do danas nepoznat mali, ali važan detalj pozadine poziva upućenog Visokom trgovačkom sudu putem Ministarstva pravosuđa RH. Naime, službenu pozivnicu EPO-a inicirao je njihov potpredsjednik, gospodin Željko Topić, inače osoba protiv koje se u Hrvatskoj vodi nekoliko ozbiljnih kaznenih postupaka, te pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu i OLAF-om.

Način Topićeve penetracije u EPO je posebna tema. EPO sa sjedištem u Münchenu jedna je od institucija od posebne važnosti za EU koja ima urede u Haagu, Berlinu i Beču i zapošljava oko sedam tisuća ljudi. Osnovna uloga EPO-a je reguliranje i jačanje suradnje među europskim državama članicama u zaštiti patentnih prava, ali i patentnih interesa 11 europskih država izvan EU-a.




suci

Sam sebi šalje pisma namjere

Sve dosadašnje međunarodne medijske objave o gospodinu Željku Topiću ogledalo su njegovog rada i postupanja u EPO-u i u hrvatskom Zavodu za intelektualno vlasništvo u Zagrebu (DZIV), koje imaju odlike sofisticiranog sukoba interesa. Naime, dok je gospodin Željko Topić bio u radnom odnosu u DZIV-u i sjedio dvije sobe dalje od ureda ravnatelja, istodobno je osnovao 2002. godine Udrugu Adepta – Hrvatsko društvo za intelektualno vlasništvo, nudeći suradnju DZIV-u, šaljući dopise svom nadređenom ravnatelju DZIV-a s prijedlozima suradnje i tražeći financijsku potporu za svoje projekte.

Udrugu je neistinito predstavio kao prvu nacionalnu udrugu takve vrste u Republici Hrvatskoj, iako je zaštita autorskih prava bila već pokrivena djelovanjem Hrvatskog društva za autorsko pravo (HDAP), a intelektualno vlasništvo djelovanjem hrvatskog ogranka Međunarodnog društva za zaštitu intelektulnog vlasništva (AIPPI Croatia). Dokument Udruge Adepta ovjeren žigom i potpisom Željka Topića donosimo u prilogu teksta. Prema našim izvorima, gospodin Topić je putem Adepte htio koristiti državnu bazu podataka DZIV-a u privatne svrhe.

Dok je Željko Topić bio u radnom odnosu u DZIV-u i sjedio dvije sobe dalje od ureda ravnatelja, istodobno je osnovao 2002. godine Udrugu Adepta – Hrvatsko društvo za intelektualno vlasništvo, nudeći suradnju DZIV-u, šaljući dopise svom nadređenom ravnatelju DZIV-a s prijedlozima suradnje i tražeći financijsku potporu za svoje projekte

Kao osoba u opstrukciji kaznenog progona Željka Topića, spominje se bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, kao pouzdana Josipovićeva poluga u DORH-u, ali i kao njegov daljnji rođak. Moglo bi se zaključiti da Željko Topić drži ključeve mogućeg procesuiranja Ive Josipovića i to posebno ako se uzmu u obzir javno iznesene tvrdnje bivšeg županijskog državnog odvjetnika, Vladimira Terešaka, kako je DORH bio državna firma za utjerivanje dugova za ZAMP

Nadalje, uz Udrugu Adepta, Željko Topić je s Odvjetničkim društvom Korper & Haramija iz Zagreba osnovao 2003. godine tvrtku pod nazivom Korper, Haramija & Topić d.o.o. kojoj je, uz ostalo, i djelatnost zastupanja pred DZIV-om.

Osim toga, Topić je u svom službenom CV-u naveo da je radio na uspostavi nacionalnog sistema intelektualnog vlasništva tj. legislative DZIV-a RH, što je netočno, jer su na tome radili pravnici DZIV-a, a ne on kao ekonomist. Također je u CV-u lažno naveo da je bio nacionalni koordinator za intelektualno vlasništvo u procesu pristupa Hrvatske u EU, jer je to bio prof. Siniša Petrović s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Prema službenom CV-u Željka Topića, svoju radnu karijeru započeo je kao komercijalist u Jugoslavenskim željeznicama sa sjedištem u Banja Luci početkom osamdesetih godina, dakle nakon završenog studija. Prije toga se pokušao zaposliti u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Jugoslavije u Beogradu, ali je tamo dobio odbijenicu. U prilogu teksta donosimo kopiju Topićeve diplome koja je bila predmet nadzora u Ministarstvu znanosti RH, a iz koje izvire zanimljiv podatak kako se gospodin u poslovnoj dokumentaciji potpisuje ćirilicom.

Kako neslužbeno saznajemo, EPO je temeljem medijskih napisa, ali i sustavnih prijava unutar svog sjedišta u Münchenu, pokrenuo službenu istragu na području Republike Srpske i to na banjalučkom sveučilištu, tragajući za vjerodostojnošću Topićeve diplome, odnosno magisterija. Prije dolaska u EPO, Željko Topić se nekoliko puta pokušao kandidirati za zaposlenje i u World Intellectual Property Organization (WIPO) u Genevi, ali bezuspješno. I tamo je fabricirao osobne podatke u korist uljepšavanja CV-a, bazirane na neutemeljenim i neistinitim podacima.

Političkom korupcijom zahvatio i MVEP

Među podnesenim kaznenim prijavama protiv Topića u Republici Hrvatskoj, nalaze se i dvije prijave DORH-u, USKOK-u i Nacionalnom vijeću za praćenje i suzbijanje korupcije RH još iz 2010. godine čija je sukreatorica bila bivša veleposlanica RH pri UN u Genevi, Vesna Vuković.

Međutim, nakon javne objave dokumenata, dotična se telefonskim putem iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Genevi i iz straha od političke odmazde, ispričavala “magistru” Željku Topiću. Tu zanimljivu konverzaciju na telefonskoj liniji Geneva – München, presrele su sigurnosno-obavještajne službe (SOA) RH.

Naime, veleposlanica Vuković nije u Genevu imenovana u ime Republike Hrvatske, dakle zbog diplomacije, već kao produžena ruka bivšeg predsjednika RH – Ive Josipovića pri WIPO-u, budući je Geneva svjetsko središte za zaštitu autorskih, ali i svih drugih prava intelektualnog vlasništva. Nije nikakva tajna da je bivši predsjednik RH, Ivo Josipović, prikriveni vlasnik Hrvatskog društva skladatelja (HDS/ZAMP) s netransparentnim parafiskalnim nametima zbog kojih je, najvjerojatnije, izgubio posljednje predsjedničke izbore. Uostalom, DZIV je, a ne Porezna uprava, nadzorno tijelo poslovanja ZAMP-a.

Čini se da gospođa Vuković, uz korumpiranog Željka Topića, čini dio sustavno izgrađene mreže bivšeg predsjednika Josipovića. Dakle, koruptivna mreža u ovom slučaju prelazi okvire Željka Topića i njegovu trenutnu poziciju u EPO-u i poprima šire razmjere, uključujući i WIPO u Genevi, naslanjajući se na dijelove hrvatske diplomacije.

Osim toga, kao osoba u opstrukciji kaznenog progona Željka Topića, spominje se bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, kao pouzdana Josipovićeva poluga u DORH-u, ali i kao njegov daljnji rođak. Moglo bi se zaključiti da Željko Topić drži ključeve mogućeg procesuiranja Ive Josipovića i to posebno ako se uzmu u obzir javno iznesene tvrdnje bivšeg županijskog državnog odvjetnika, Vladimira Terešaka, kako je DORH bila državna firma za utjerivanje dugova za ZAMP.

I Dalija Orešković u nadzoru DZIV-a

Kako je vidljivo sa službenih internetskih stranica DZIV-a i EPO-a, Željko Topić je polaganim tempom počeo sustavno regrutirati svoje kadrove i stvarati svoju mrežu u redovima EPO-a na način da je tamo trenutna ravnateljica hrvatskog DZIV-a, Ljiljana Kuterovac, imenovana članicom Nadzornog odbora EPO Akademije u Münchenu i to na mandat od tri godine.

Osim Županijskog državnog odvjetništva i Županijskog suda u Zagrebu koji vode kaznene postupke protiv Željka Topića i Transparency International Hrvatska, prije toga je Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo sustavno propitkivanje poslovanja DZIV-a, odnosno Žalbenih vijeća pri DZIV-u. Nije na odmet napomenuti kako odvjetničke usluge gospodinu Željku Topiću pruža Društvo Saucha i partneri, supruge šefa kabineta bivšeg premijera Milanovića.

Praćenjem aktivnosti DZIV-a, u mrežu Povjerenstva Dalije Orešković se zasad jedini upecao ministar znanosti bivšeg premijera Milanovića, Vedran Mornar. Za bivšeg ministra Mornara Povjerenstvo je utvrdilo da je prekršio načela obavljanja javne dužnosti jer nije pravodobno postupio i spriječio da njegov put u Koreju 2014. godine, plati komercijalna tvrtka. Naime, utvrđeno je da put u Koreju nije platila država, već privatna tvrtka koja vrlo intenzivno posluje s hrvatskim školama.

Inače, Ministarstvo znanosti je državno regulatorno tijelo za nadzor poslovanja DZIV-a. Dakle, MZOŠ nadzire DZIV, a DZIV nadzire ZAMP i čarobni krug je zatvoren.

Stoga i ne čudi da se naša zemlja nalazi na visokom mjestu po zastupljenosti korupcije u svijetu prema dostupnim međunarodnim istraživanjima, a da kao jedan od glavnih hrvatskih izvoznih proizvoda nudimo devijantno društveno ponašanje u obliku intelektualne korupcije.

Autor:Tomislav Kovač/ 7Dnevno / 5. veljače 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.