fbpx
Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Ministarstvo uprave omogućilo je uvid u nevažeće potpise predstavnicima Građanske inicijative ‘Narod odlučuje’

Autor: dnevno.hr

Provjera potpisa prikupljanih za referendum o Istanbulskoj konvenciji omogućena je građanskoj inicijativi, a detalje doznajemo iz priopćenja Ministarstva uprave koje u daljnjem tekstu prenosimo u cijelosti:

“U utorak, 27. studenoga 2018. u vremenu od 9.00 do 15.00 sati u prostorijama tvrtke APIS IT omogućen je uvid u nevažeće potpise predstavnicima Građanske inicijative „Narod odlučuje“ za zahtjev za raspisivanje referenduma o izmjeni članka 72. Ustava Republike Hrvatske.

Tvrtka APIS IT osigurala je tehničke uvjete za uvid u nevažeće potpise, sukladno propisima kojima se uređuje zaštita osobnih podataka.  


Vlada Republike Hrvatske donijela je Zaključak kojim se omogućava predstavnicima inicijativa uvid u sve nevažeće potpise. Osigurani su svi tehnički uvjeti, novčana sredstva, formirano je Povjerenstvo čiji su članovi predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva uprave te neovisnih institucija Državnog izbornog povjerenstva i Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Treba naglasiti kako Zakon o referendumu točno propisuje da se za izjašnjavanje o potrebi za raspisivanjem referenduma birači upisuju u prvi slobodni red uvezanog popisa svoje ime i prezime i osobni identifikacijski broj te se osobno potpisuju. Iz navedene odredbe jasno proizlazi kako se volja odnosno namjera birača dokazuje ispunjavanjem svih kumulativnih uvjeta (dakle, od iste osobe ime, prezime, OIB i osobni potpis) kako bi se smatralo da se birač izjasnio o potrebi zatraživanja raspisivanja referenduma, a potpisi koji ne sadržavaju navedene elemente nisu važeći.

Prije početka uvida održan je sastanak na kojem su članovi Povjerenstva za provedbu uvida u potpise birača koji su proglašeni neispravnim odnosno nevažećim predstavili način uvida u nevažeće potpise. Tom sastanku nazočili su: deset predstavnika inicijative, članovi Povjerenstva za provedbu uvida u potpise birača koji su proglašeni neispravnim odnosno nevažećim, u sastavu: predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Agencije za zaštitu osobnih podataka, Državnog izbornog povjerenstva i Ministarstva uprave te u svojstvu promatrača predstavnik civilne udruge Hrvatskog helsinškog odbora.

Predstavnici inicijative su upoznati kako mogu izvršiti uvid u sve nevažeće potpise na originalnim potpisnim listama koje su predali Hrvatskom saboru, te o uvjetima uvida u aplikaciju APIS IT-a u kojoj su uneseni potpisi, a sve prema odredbama Zakona o referendumu i Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka.

U skladu s time, predstavnicima Inicijative omogućen je uvid u sve potpisne liste sa nevažećim potpisima, detaljna analiza svakog potpisa i obrazloženje zbog čega je pojedini potpis proglašen nevažećim.

Ukoliko bi i nakon obrazloženja o razlozima zbog kojeg potpis nije prihvaćen kao važeći bio zatražen uvid u aplikaciju APIS IT-a, (uvid u točne podatke, ispravan OIB, ispravno ime i prezime…) isti je bio omogućen predstavnicima Inicijative, osim u slučaju ako upisano ime i prezime i/ili OIB ne odgovaraju tim podatcima u Registru birača. U tom slučaju, točnost tih podataka provjerava predstavnik Državnog izbornog povjerenstva te o tome izvješćuje predstavnike Inicijative, a sve u skladu s propisima kojima se uređuje zaštita osobnih podataka.
Nakon što su upoznati sa zakonskim propisima po kojima će se izvršiti uvid u nevažeće potpise, predstavnici Inicijative odbili su izvršiti uvid u nevažeće potpise.

Također, odustali su i od uvida u nevažeće potpise iz zahtjeva za raspisivanje referenduma o dopuni članka 72.a Ustava Republike Hrvatske koji je bio predviđen za srijedu, 28. studenoga 2018. godine.”
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.