fbpx
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

MINISTARSTVO POZIVA: Prijava štete moguća putem upitnika, otvoren je i pozivni centar, traže se volonteri

Autor: Matea Vidić

“U koordinaciji s Hrvatskim centrom za potresno inženjerstvo ovih dana na terenu se nalazi više od 700 statičara koji predano rade na stručnoj procjeni uporabljivosti građevina na potresom pogođenim područjima. Do današnjeg dana zaprimljeno je 23.321 prijava a pregledano je 9.880 zgrada. Od ukupnog broja pregledanih zgrada 1.641 zgrada je neuporabljivo dok je 2.471 zgrada privremeno neuporabljivo”, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

“Svrha preliminarne stručne procjene uporabljivosti građevine je što skorije detektiranje stvarnih oštećenja te izdavanje preporuka mogu li se građani vratiti u svoje domove ili je građevina neupotrebljiva (ili privremeno neupotrebljiva) i nije za boravak ljudi”, podsjetili su.

Kako bi se šteta što prije prijavila, Ravnateljstvo poziva građane s područja pogođenih potresom, koji su pretrpjeli štetu na imovini, da štetau prijave popunjavanjem UPITNIKA, a otvorili su i pozivni centar za prijavu: 0800 2021. 


“Podaci iz upitnika biti će uneseni u središnju bazu podataka koja će služiti za pregled građevina nakon potresa. Otvoren je i pozivni centar za prijavu 0800 2021. Pozivamo ovim putem i volontere stručnjake za građevinske konstrukcije koji su voljni pomoći u obavljanju procjene uporabljivosti da nam se jave”, naveli su pa istaknuli kako je Vlada donijela i Zaključak o naknadi volonterima koji rade na stručnoj procjeni uporabljivosti građevina na potresom pogođenim područjima prema kojem se osiguravaju sredstva u državnom proračunu za isplatu naknade putnih troškova i dnevnica za volontere.

“U ovim teškim trenutcima za stanovnike koji su pogođeni razornim potresom, Hrvatska je još jednom pokazala zajedništvo i humanost. Sve stručne službe odmah po saznanju izišle su na pogođene lokacije i ovim putem zahvaljujemo svima koji su se stavili na raspolaganje i danonoćno rade da bi se osigurala sigurnost građana, a onda i popravak objekata i vraćanje građana u njihove domove. Posebno zahvaljujemo timu prof. dr.sc. Josipa Atalića sa Građevinskog fakulteta u Zagrebu koji koordinira rad volontera inženjera, tvrtki GDi iz Zagreba koja je omogućila alat s geolokacijom građevina i prijavom zahtjeva za procjenom upotrebljivosti i prijavom volontera te tvrtki Significo iz Zagreba koja je stavila na raspolaganje pozivni centar”, zaključuju.

Obrasci prijava dostupni su putem sljedećih linkova: prijava zahtjeva za obavljanje procjene uporabljivosti građevineprijava volontera za procjenu uporabljivosti građevine. 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.