Ministarstvo ne očekuje poskupljenje struje za građane

Autor: M. Berić/Hina

Svi su izrazili razumijevanje za problem i potrebu da se on adresira, svi funkcioniraju na liberaliziranom tržištu. Očekujemo da će u okvirima svojih poslovnih politika i strategija donijeti adekvatne odluke i da se (trošak naknade) neće preliti na teret građana", rekla je Škrtić.

Ministarstvo gospodarstva očekuje da zbog solidarne naknade od tri lipe po potrošenom kilovatsatu električne energije računi građana za struju neće biti veći, izjavila je u četvrtak pomoćnica ministra gospodarstva Sabina Škrtić.

“Očekujemo da struja građanima zbog uvođenja solidarne naknade neće poskupjeti”, rekla je Škrtić u izjavi za novinare.

Ona kaže da su obavljeni razgovori s dijelom opskrbljivača električnom energijom i da uvođenje solidarne naknade za njih nije ništa novo i neobično, jer se s takvim rješenjima susreću u drugim zemljama EU-a.

“Svi su izrazili razumijevanje za problem i potrebu da se on adresira, svi funkcioniraju na liberaliziranom tržištu. Očekujemo da će u okvirima svojih poslovnih politika i strategija donijeti adekvatne odluke i da se (trošak naknade) neće preliti na teret građana”, rekla je Škrtić.

Dodala je da solidarna naknada neće ići ni na teret državnog proračuna.

Prema njezinim riječima, država ima rezervni plan u slučaju da do 1. listopada ne bude uvjeta za provedbu uredbe koja definira solidarnu naknadu. Kaže da je Ministarstvo socijalne politike i mladih osiguralo dio sredstava koja bi se upotrijebila ne bude li sve spremno do 1. listopada.

Očekuje se da bi se naplatom solidarne naknade godišnje moglo prikupiti između 160 i 170 milijuna kuna, a potencijalni korisnici su 125 tisuća građana korisnika nekog oblika socijalne naknade.




Prema neslužbenim izračunima, ako bi opskrbljivači ipak teret naknade prebacili na građane, prosječni mjesečni trošak za kućanstvo bio bi veći šest kuna, a s obzirom na prosječnu godišnju potrošnju kućanstava između 2.000 i 2.600 kilovatsati električne energije.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) već je najavila da zbog uvođenja solidarne naknade neće mijenjati konačnu cijenu električne energije za svoje kupce. “Neovisno o načinu na koji će se provesti naplata solidarne naknade prema uredbi Vlade, konačna cijena električne energije za HEP-ove kupce neće se mijenjati”, priopćeno je ranije iz HEP-a.

S obzirom da je HEP potvrdio da zbog naknade neće dizati cijene, teško je očekivati da će to učiniti drugi opskrbljivači, jer bi se time izložili mogućem osipanju klijenata.




Vlada je na današnjoj sjednici donijela Uredbu o kriterijima za stjecanje statusa ugroženih kupaca energije iz umreženih sustava, kojom propisuje i način osiguranja sredstava za potrebe naknade troškova energije ugroženim kupcima putem uplate socijalne naknade od tri lipe po kilovatsatu na cijenu električne energije, koju plaćaju kupci iz kategorije kućanstva.

Ugroženi kupci su oni koji privremeno ili trajno ne mogu plaćati energiju, a uvjeti su da su korisnici zajamčene minimalne naknade, članovi kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade, korisnici osobne invalidnine ili da žive u kućanstvu s korisnikom osobne invalidnine. Status ugroženog kupca i visinu potpore utvrđivat će centri za socijalnu skrb.

Autor:M. Berić/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.