Ministarstvo branitelja osudilo Stankovićeve ‘bezočne laži’

Autor: hina

U razgovoru sa svojim gostom Stanković je potpuno neutemeljeno povezao korupciju i kriminal u Hrvatskoj s brojem hrvatskih branitelja, pritom izravno optuživši za to predsjednicu Vlade Jadranku Kosor, navodi Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti danas je najoštrije osudilo, kako se navodi u priopćenju, “sramotne insinuacije i bezočne laži” izrečene u emisiji HTV-a “Nedjeljom u 2” od strane urednika i voditelja Aleksandra Stankovića, u kojoj je gostovao saborski zasupnik Milorad Pupovac.

– U razgovoru sa svojim gostom Stanković je potpuno neutemeljeno povezao korupciju i kriminal u Hrvatskoj s brojem hrvatskih branitelja, pritom izravno optuživši za to predsjednicu Vlade Jadranku Kosor, čime je pokazao popuno nepoznavanje problematike o kojoj je govorio. Ogorčeni smo što, unatoč višestrukom navođenju činjenica o Registru, oni koji bi trebali informirati javnost pokazuju potpunu neinformiranost ili, pak, namjerno obmanjuju javnost, što je krajnje neprofesionalno i nekorektno – stoji u reagiranju iz kabineta ministra branitelja.

Iz Ministarstva poručuju kako su “po tko zna koji put prisiljeni pojašnjavati da je Jedinstveni registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata nastao objedinjavanjem podataka dobivenih iz Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova te da je upravo premijerka Kosor zaslužna što je gotovo deset godina nakon završetka rata Registar napokon sastavljen”.

– Također, ponovno ističemo kako ni kao ministrica branitelja niti kao predsjednica Vlade nije mogla niti može na bilo koji način utjecati na podatke u Registru te je stoga Stankovićeva tvrdnja kako je premijerka Kosor mnogima omogućila bespravno sjecanje statusa hrvatskog branitelja potpuno neistinita, krajnje neumjesna i zlonamjerna – kaže se u priopćenju.

Ministarstvo ocjenjuje kako je nepravedno i prema hrvatskim braniteljima dovoditi ih u kontekst nepotrebnog tereta hrvatskom društvu, što je Stanković učinio govoreći o korisnicima braniteljskih mirovina.

– Stoga još jednom podsjećamo kako ogromna većina hrvatskih branitelja ne ostvaruje nikakva posebna prava. Prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, ta prava ostvaruju obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te hrvatski ratni vojni invalidi, koji čine tek nešto više od deset posto ukupne braniteljske populacije. Stoga se s pravom pitamo, zalaže li se gospodin Stanković za ukidanje tih prava onima koji su u Domovinskom ratu postali invalidi ili su ostali bez svojih najmilijih? – stoji u demantiju Ministarstva branitelja.

U okviru današnje emisije “Nedjeljom u 2” urednik i voditelj Alekandar Stanković gostu Miloradu Pupovcu u više je navrata postavio pitanje “je li politička korupcija i to što je za mandata današnje premijerke i bivše potpredsjednice Vade i ministrice Jadranke Kosor broj branitelja narastao na pola milijuna”.




Pupovac: 500.000 branitelja bila je pogrešna mjera socijalne politike

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.