Ministar Šimonović imenovao 23 predsjednika sudova

Autor: hina

Među izabranima je i Mirela Mioč, nova predsjednica zagrebačkog Općinskog građanskog suda, protiv koje su podnesene kaznene prijave, a o kojima ministar Šimonović ne zna ništa.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović imenovao je 23 predsjednika sudova. Među njima je i Mirela Mioč, nova predsjednica Općinskog građanskog suda u Zagrebu, protiv koje su podnesene kaznene prijave.

Mirela Mioč već je godinu i pol v.d. predsjednice zagrebačkog suda, pošto je smijenjen predsjednik Ivica Pezo kojemu se sudi zbog USKOK-ove optužbe da je zlouporabio položaj i ovlasti pri zapošljavanju sudskog savjetnika. Ministar Šimonović tvrdi da nije upoznat s optužbama protiv sutkinje Mioč.

Silvija Sunčana Stubičar, jedna od četvero kandidata za čelnika općinskog građanskog suda i sutkinja tog suda, smatra da je imenovanje Mirele Mioč na mjesto predsjednice suda skandalozno i nedopustivo jer je riječ o osobi koja je od 2007. bila zamjenica optuženom Pezi i koja je, tvrdi, znala za njegove nezakonite poteze.

Stubičar je tijekom prošle godine već podnijela četiri kaznene prijave protiv sutkinje Mioč zbog zlouporabe položaja i ovlasti te nesavjesna rada u službi. Neslužbeno se doznaje da su prijave u radu u USKOK-u. Zbog ovog imenovanja sutkinja Stubičar najavila je žalbu Upravnom i Ustavnom sudu, a o svemu će izvjestiti Hrvatski sabor i Delegaciju Europske komisije u Hrvatskoj, navodi za HINU.

Milo za drago

Sutkinju Stubičar je, inače, u studenom 2008. Državno sudbeno vijeće kaznilo ukorom zbog povrjede sudačke dužnosti i časti, a postupak protiv nje pokrenula je upravo Mirela Mijoč. No u ožujku prošle godine ustavni je sud odluku DSV-a ukinuo, zauzevši stajalište da ovlašteni podnositelj zahtjeva za pokretanje stegovnog postupka ne može biti vršitelj dužnosti predsjednika suda.

Nakon Šimonovićevih zadnjih imenovanja na većini sudova ostali su isti predsjednici. Tako je, među ostalim, na čelo Visokoga prekršajnog suda ponovno imenovan Zoran Potočki, a promjena nema ni na zagrebačkom, riječkom i osječkom županijskom sudu. Od 11 imenovanih predsjednika županijskih sudova novi je samo u Zlataru Tomislav Juriša.




Novi je i čelnik upravnog suda Ante Galić koji je na toj dužnosti zamijenio Ivicu Kujundžića, a od deset imenovanih predsjednika općinskih sudova novih je petero.

Šimonović je izvijestio da su novoizabrani predsjednici sudova zadnji put birani po starom zakonu, no unatoč tomu konzultiralo se sa strukom kako je to predviđeno novim zakonom. Objasnio je da je, kad je došao, zatekao stanje u kojem je ministar pravosuđa bio ovlašten imenovati predsjednike sudova, a po novom ministar imenuje predsjednike sudova na prijedlog predsjednika vrhovnog suda, a on ima samo odgodni veto. Dodao je da se već sada uvriježila praksa konzultiranja s predsjednikom vrhovnog suda.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.