Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar Marić prezentirao je bilance kreditorima; a upravo su one temelj kaznenog progona protiv Todorića!

Autor: Marin Vlahović

Po najnovijim informacijama u pravosudnim i policijskim krugovima vlada prava konsternacija. Dvanaest žigosanih, odnosno privedenih, u široj se javnosti promatraju kao grupa probranih pojedinaca čije bi privođenje trebalo zadovoljiti glad za nekakvom tobožnjom pravdom, ali u stvarnosti svi smo svjesni kako postoje mnogo odgovorniji ljudi od kojih neki sjede i u samoj Vladi Republike Hrvatske. Ponovno smo svjedoci selektivne primjene zakona kroz koju se provlače neki unutarnji politički i poslovni obračuni. Istražiteljima je zapravo onemogućena neovisna istraga.

Uostalom, svaki značajni pojedinac koji je participirao u nekom sektoru vlasti, ili se i dalje drži na funkciji, može se povezati s Agrokorom. Nitko nije čist i svi su sve znali. Eventualne kaznene posljedice zavise od nekoliko faktora. Prvo, do koje se mjere neka osoba kompromitirala svojom suradnjom s Ivicom Todorićem te naravno, kakva je bila priroda njihove suradnje? Drugo, kakav je trenutni status inkriminirane osobe? Je li i dalje u igri, ili je spremna za politički odstrijel? Također, izuzetno je važno koga sve može povući zajedno sa sobom u blato. Nitko ne želi potonuti sam, osim, normalno, ako nema jamstva kako je posrijedi obična farsa.

Traži se krivnja u svima

Javnost čeka nova velika uhićenja. Raja je gladna senzacija i spektakularnih privođenja. Istražitelji su se tako pretvorili u vagare koji važu koliko je potencijalni ili budući stvarni okrivljenik težak te od kakvog je materijala sastavljen. Ako su mogli privesti Pirušku Canjugu, onda uistinu mogu privesti svakoga. Stotine menadžera, suradnika, revizora i konzultanata, zasigurno su odgovorniji od žene koja niti je imala veze s financijama, niti ih kao stručnjak za sasvim drugo područje razumije. Samo narod za većinu tih likova nikada nije niti čuo pa se traži i poznato lice. O navodnoj krivnji bivšeg guvernera HNB-a Željka Rohatinskog mediji pišu već tjednima. Štoviše, u moru raznih karaktera i funkcija upravo su njega označili državnim neprijateljem broj jedan, odnosno, kao glavnog Todorićevog čovjeka u bankarskom sustavu. Te konstrukcije su za Rohatinskog iznimno opasne, prije svega zato što su u dobroj mjeri bazirane na činjenicama.

Zbog svega navedenog odlučili smo stupiti u kontakt s financijskim ekspertom koji je godinama surađivao s bivšim guvernerom HNB-a, a dobro je upućen i u djelokrug rada ministra Zdravka Marića tijekom vremena dok je Marić radio u Agrokoru. Taj čovjek nas je zamolio da ipak ostane anoniman. On tvrdi da bi Zdravko Marić po logici morao biti priveden, ali da se tako nešto neće dogoditi dok se nalazi na dužnosti ministra financija, jer bi to bio presedan u hrvatskoj politici.

„Zdravko Marić prezentirao je bilance kreditorima. To je bio njegov posao. A upravo su te bilance temelj kaznenog progona protiv Ivice Todorića i njegovih suradnika. „

Rohatinski u nezavidnoj situaciji




Što se tiče nezavidne situacije bivšeg guvernera HNB-a Željka Rohatinskog naš sugovornik je rekao sljedeće.

”Rohatinskog znam dugi niz godina i bez obzira na to što danas više za nikoga ne možete ništa reći sa stopostotnom sigurnošću, smatram da je pošten. To poštenje odlikuje se u tome što kroz čitavu karijeru pazio da poštuje zakone. Mislim da treba razdvojiti korištenje određenih privilegija, zapošljavanje, pa ako hoćete i uhljebljivanje kod Todorića sa svjesnim i planskim kršenjem zakona i falsificiranjem isprava i dokumenata. Takve stvari si on ne bi dopustio. Ali napravio je jednu kobnu grešku a nju rijetki spominju. Tijekom njegovog mandata guvernera HNB-a iz novca koji je u remisiji, a s kojim se po zakonu o HNB-u  mogu kreditirati i velike privatne kompanije, odobren je veliki kredit Agrokoru. Koliko se sjećam, u pitanje je bio iznos od 680 milijuna kuna. Rohatinski je to odobrio i to mu je najveća greška zbog koje bi mogao, kako sada stvari stoje, i kazneno odgovarati. O tome je inače pisao i „Poslovni svijet“, ali se to nije puno provlačilo u medijima”.

Na pitanje o tome kako država upravlja Agrokorom ovaj financijski stručnjak nam je nedvosmisleno rekao: ”To je čisti kriminal. Dakle fond Knighthead koji je doveo Ramljak je najobičniji kriminal. Druge riječi za to nema. A i poslovni rezultati su im sve gori. Istražitelji će imati veliki problem dokazati lažiranje revizorskih izvješća jer su vam vrijednosti pojedinih marki i stvar subjektivne procjene”.




Iz svega ovog možemo zaključiti kako je afera Agrokor daleko od svog finalnog raspleta. Ključan problem je u tome što inicijatori pravosudno-policijske akcije ne predstavljaju reformatorske snage u Hrvatskoj, već su zapravo dio problema. Ratuju inkriminirane frakcije koje su koegzistirale desetljećima. Znači li to da je Hrvatska toliko propala da više nema dovoljno imovine i novca za sve one koji je žele pokrasti?

 

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.