Hrvoje Jelavic/PIXSELL

MINISTAR KUJUNDŽIĆ O SMRTI DJEČAKA: ‘Bojim se da je bilo propusta’

Autor: Dnevno.hr

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izrazi je iskrenu i duboku sućut zbog smrti desetogodišnjeg Gabrijela Bebića, dječaka iz Metkovića.

“Tko je kriv, teško je reći. Treba istražiti sve ljude koji su sudjelovali, to dijete je bilo kod nekoliko liječnika. Odmah smo krenuli s usmenim razgovorima i sa slanjem inspekcije u Split i Metković. Inspekciji ćemo priključiti stručnjake za dječju infektologiju. U ovome trenutku ne možemo prejudicirati tko je kriv, ali treba učiniti sve da se s jedne strane dozna da li se eventualno pogriješilo negdje, a bojim se da je bilo propusta, prema onome što sam čuo i drugo, da nam se to više nikada ne dogodi”,  je Kujundžić.

O sankcijama dogovornih rekao je da treba istražiti sve one koji su sudjelovali u slučaju.

Obavio je razgovore s ravnateljem bolnice u Splitu te razgovore s ravnateljem Doma zdravlja u Metkoviću. Kujundžić je rekao da će inspekcija morati odgovoriti zašto nitko nije uvidio da dijete ima sepsu.

“To je pitanje na koje će odgovoriti inspekcija, kada su se vidjeli jasni znakovi i kada je trebalo drugačije reagirati. Mi smo reagirali na slučajeve s promjenama zakona vezanih za sustav hitne službe. Idemo u integraciju županijske, državne hitne službe sa domovima zdravlja i bolnicom kako bi se podigla kvaliteta i sigurnost. Smanjuje se rizik propusta. Premda propusti koji se događaju na razini osobne pogreške što se da naslutiti u ovome, ne želim prejudicirati, su nešto drugi što nema veze sa sustavom”, rekao je.

U ponedjeljak ujutro očekuje se inspekcijski nadzor.

“Osjećam se odgovornim za svaki gubitak života u ovoj zemlji, ako se moglo pomoći. Moralno i u ljudskom smislu. U smislu administrativnoga položaja, kao ministar ne osjećam da je ovdje bilo propusta s te strane”, komentirao je vlastitu odgovornost.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.