Ministar Čobanković: Meso nema rok trajanja

Autor: dnevno.hr

Prema hrvatskim zakonima, meso nema rok trajanja. Jednaki propisi vrijede i u zemljama Europske unije, rekao je ministar.

Ministar Petar Čobanković u Županji je komentirao jučerašnji prilog objavljen u Dnevniku HTV-a i emisiji Hrvatska uživo, gdje je radnik jedne mesne industrije svjedočio što se sve radi s mesom i mesnim prerađevinama kojima istekne rok trajanja. Radnik je naveo kako se takvo meso raspakira i ponovno stavlja u optjecaj ili se zamrzava i nakon nekoliko godina ponovno upotrebljava u proizvodnji suhomesnatih proizvoda.

Odgovornost za to kakvo meso dobivamo u trgovinama, je li zdravstveno ispravno, prema hrvatskim zakonima, ne snosi mjerodavno Ministarstvo. HTV navodi kako nakon veterinarske inspekcije koja jamči kakvoću i ispravnost na liniji klanja, human odnos prema životinjama i djelomice nadzire preradu, država više nema odgovornost.

– Prema hrvatskim zakonima, meso nema rok trajanja, no pazi se na zdravstvenu ispravnost. Jednaki propisi vrijede i u zemljama Europske unije. Postavljate mi pitanje gdje ću ja ispasti budala kad to pustite na televiziji, ali poenta je da naši objekti imaju odobrenja za izvoz u EU, naši objekti imaju odobrenja za izlaz u SAD i izvoze i na ta područja, a neki objekti imaju čak odobrenja za izvoz u NATO. Znači, to su sve područja s najvišim standardima u proizvodnji hrane – kazao je ministar Čobanković za HTV.

U Hrvatskoj se prodaje meso staro i do 10 godina

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.