Screenshot/Youtube

Miloševićev sotonski plan agresije: ‘Pustite okorjele zločince iz zatvora kako bi klali Hrvate!’

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Rujan, listopad i studeni 1991. bili su mjeseci kad je Hrvatska krvarila, kad se rat eskalirao u svojoj najvećoj žestini, kad je srpski agresor ubijao i masakrirao sve pred sobom.

Neprijatelju je bio cilj i etnički očistiti prostore koji su zacrtani u velikosrpskim ekspanzionističkim kartama. Izbrisati znakove postojanja Hrvata.

Masovni zločini nad civilima bili su skoro svakodnevni. Ovom prilikom navodimo ih tek nekoliko:

Pokolj u Širokoj Kuli kraj Gospića gdje je na najstravičnije moguće načine ubijeno 34 ljudi među kojima i peteročlana obitelj, zatim pokolj u Novom Glinskom selu gdje su ubijene 22 osobe, pokolj u Baćinu gdje su raskomadana tijela 56 mahom žena i staraca bagerima zgurana u jame. Brutalna ubojstva i pokolj Hrvata u selu Lovas u listopadu 1991.

“U osvit rata Slobodan Milošević dao je nalog Jovici Stanišiću da iz srbijanskih zatvora oslobodi sve vrste zločinaca, kriminalaca i huligana koji su uz zamjenu za slobodu pristali biti regrutirani u paravojne postrojbe i otići na bojišnice u Hrvatskoj. Naloženo im je da zločinima zatru svaki oblik života mitski neprijateljskog, hrvatskog naroda na teritorijima koje jugoslavenska vojska prethodno uspije okupirati. Predvođeni okorjelim zločincima, ljudima patološki ovisnima o zločinu, dolaskom na bojišta, sustavno su, od svojih nadređenih, poticani za iskazivanje morbidne okrutnosti”, navodi Dušan Viro u svojoj knjizi Slobodan Milošević-anatomija zločina.

Miloševićev sotonski plan agresije, ističe, počivao je na usklađenom djelovanju ‘JNA’, pripadnika specijalne policije srpskog MUP-a, Službe državne bezbednosti i paravojnih eskadrona smrti.

“Strategija napadna neprijatelja odvijala se svuda po istom obrascu. Obrambene crte i položaju Hrvatske vojske napadnuti su ratnim zrakoplovstvom i topništvom koji su s distance ‘omekšavali’ otpor branitelja, nakon čega nastupaju tenkovi uz potporu pješaštva koji trebaju slomiti otpor slabo naoružanih branitelja. Vojska probija barijere i slama otpor, a tad na scenu stupa paravojska. Ubojstva, pljačka i palež dio su rituala sustavnog etničkog čišćenja koji preživjelo stanovništvo tjera u egzodus, nakon čega paravojska ‘osigurava’ osvojena područja dok jugovojska vrši nova pregrupiranja s ciljem daljnjih teritorijalnih osvajanja”, objašnjava Viro u svojoj knjizi, a prenosi 24sata.




Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.