foto: arhiva

Milorad Pupovac rezervni igrač Andreja Plenkovića! Tajni plan dvojice najmoćnijih političara u državi

Autor:

Što god o Miloradu Pupovcu mislili, mora se priznati kako je predstavnik srpske nacionalne manjine i prvi čovjek SDSS-a ponajbolji političar u našoj zemlji. Vještim i lukavim manevrima, i u kampanji za euroizbore uspio je postići ono što rijetkima polazi za rukom, naime cijela država raspravlja o njegovim plakatima na ćirilici postavljenima diljem zemlje, a vandalske nasrtaje na plakate uspio je okrenuti u svoju korist te se prikazati žrtvom, što je više uništenih plakata, to je Pupovcu lakše dokazati da biti Srbin u Hrvatskoj nije lako, premda se to po njegovom etnobiznisu koji ga godinama održava na vrhu nacionalne političke scene to baš i ne bi reklo. Posljednji u nizu uništenih plakata onaj je u Zagrebu na kojem su osvanule gnjusne poruke mržnje, u kojima se među ostalim poziva i na klanje. Tko je autor tih neumjesnih poruka nije poznato, jer policijski službenici dosada nisu uspjelili detektirati niti jednoga od tih silnih vandala koji diljem zemlje uništavaju Pupovčeve plakate pa se stoga može postaviti i pitanje, je li doista Hrvatska zemlja vandala koji preziru Srbe, ili je zapravo i to uništavanje plakata dio Pupovčeve kampanje? Je li moguće da netko iz njegovih redova stoji iza tog neumjesnog čina, pitanje je koje ostaje visjeti u zraku, no u kontekstu priče oko Pupovca i načina na koji ovaj vješto skreće pažnju na sebe, valja podsjetiti i na napad kojega je svojedobno jedan građanin izveo, gađajući Pupovca kriškom limuna na zagrebačkoj tržnici Dolac. Nakon što su na noge ustali svi glavni i sporedni akteri hrvatske političke scene, osuđujući napad na predstavnika nacionalne manjine, priča je otišla u posve drugom smjeru, a razotkrio ju je ekskluzivno naš portal. Naime, ”napadač” Saša Mučnjak u razgovoru za Dnevno.hr, otkrio je kako Pupovca nije napao niti zbog političkog djelovanja, niti zbog nacionalnosti već zbog odnosa prema njegovoj supruzi.

“Moja je žena sjedila na kavi u kafiću na Cvjetnom trgu u društvu prijateljica. Pupovac je sjedio pokraj njih sa svojim društvom i čitavo ju vrijeme nepristojno odmjeravao. Rekla mi je da se osjećala neugodno zbog toga. Ona u tom trenutku uopće nije znala tko je on, već joj je bilo neugodno jer ju je nepristojno promatrao čovjek koji je barem dvostruko stariji od nje, a ona je tada bila djevojka od dvadesetak godina. Nakon nekog vremena, Pupovac je prišao mojoj supruzi, dodirnuo joj koljeno, pružio svoju posjetnicu i obratio joj se riječima ‘Ako će ti ikada trebati posao ili bilo što drugo, javi mi se’. Ovaj događaj supruga mi je ispričala nekoliko godina kasnije kada smo ga vidjeli na televiziji”, ispričao nam je Saša koji se nakon toga izbezumio i instinktivno reagirao, kada je na zagrebačkoj tržnici ugledao šefa SDSS-a.

Kada je dakle o Pupovcu riječ, on očigledno politički marketing ima u malom prstu, što uostalom potvrđuje i aktualna kampanja u kojoj sudjeluje, iako njegovom SDSS-u ankete ne daju nikakve šanse za uspjeh, samo o njemu i njegovoj stranci se priča. U kampanju je krenuo djeleći novinarima bočice rakije s porukom ‘Žestoko za prava manjina’ uz stranački grb i slogan ‘Iz Evrope u Europu’, što je bio tek prvi dio prepoznatljivo napisan na ćirlici, kampanja je nastavljena plakatom Kako je biti Srbin u Hrvatskoj, a riječ Srbin na ćirilici izazvala je lavinu reakcija pa se sada tjednima raspravlja o toj tematici i pronalazi odgovor na pitanje s plakata. Tu lukavi Pupovac s kampanjom nije stao pa se stoga priča nastavila plakatom na kojem je prikazan upravo on, a pored njegova lica krije se velika hrvatska zastava te poruka ‘Rođen u Hrvatskoj’, naravno riječ rođen napisana je ćirilicom. Milorad Pupovac na traktoru vrhunac je kampanje koju vodi SDSS, kojemu je za uspjeh potrebno oko 60 tisuća glasova, inače na posljednjim europskim izborima Pupovac je osvojio 25.811 preferencijalnih glasova, i to na SDP-ovoj listi, gdje je zapravo bio drugi, po broju osvojenih preferencijalnih glasova, odmah iza Tonina Picule, a u to doba Pupovcu je nešto manje od 2000 glasova nedostajalo da postane europskim zastupnikom, a na skorašnjim europskim izborima Pupovac računa i na autobuse onih koje namjerava dovesti na glasanje, što je ionako ustaljena praksa.

No, kada je o glasanje riječ tada valja podsjetiti i na podatak koji je ovih dana poput pombe odjeknuo javnim prostorom. Naime, HDZ-ov načelnik općine Vojnić Nebojša Andrić ničim izazvan pozvao je članove i simpatizere svoje stranke da na europskim izborima svoj glas daju šefu SDSS-a Miloradu Pupovcu, kojeg posebno cijeni. Ta potpora, nije međutim previše iznenadila poznavatelje prilika u vladajućem HDZ-u, osobito izvore bliske premijeru Plenkoviću. ”Između Plenkovića i Pupovca postoji dogovor za europske izbore, Plenkoviću je kao što znate stalo da osvoji što veći broj mandata, kako bi pokazao da je njegova lista bolja od Karamarkove pa je zapravo zato Pupovac na izbore krenuo samostalno, sa svojim SDSS-om, kako bi i na taj način oteo dio glasova SDP-u s kojim je na prošlim izborima koalirao i osvojio priličan broj glasova”, kaže naš sugovornik blizak Plenkoviću dodajući da je Pupovac zapravo svojevrsni rezervni igrač premijera Plenkovića. Da je HDZ doista u euroizbore krenuo u koaliciji sa SDSS-om, to ne bi imalo smisla, štoviše bilo bi kontraproduktivno, ovako su ubili dvije muhe jednim udarcem, objašnjava nam jedan od Plenkoviću bliskih kadrova. A da je Pupovac u milosti premijera i šefa HDZ-a te da su mu ambicije nezaustavljive javnost je dosad svjedočila u bezbroj navrata. Kakve sve planove predstavnik srpske manjine kuje, otkrio je prije nekoliko dana gostujući na Radioteleviziji Srbije, gdje je najavio da će u skoro svim općinama, gradovima i županijama u Hrvatskoj, Srbi imati svoje vijećnike.

Od 2400 kandidata na izborima za savjete nacionalnih manjina u Hrvatskoj, prošlo je njih preko 23000, pohvalio se prvi čovjek Srpskog nacionalnog vijeća. “To će predstavljati snagu kakvu srpska zajednica nije imala”, istaknuo je Pupovac. Inače, Srbi imaju pravo formirati vijeća u 19 županija te 77 gradova i 148 općina. A prema Pupovčevim najavama biti će aktivni kada je u pitanju izgradnja cesta, uvođenje struje, izgradnja vrtića i domova zdravlja. “Moraju biti prvi koji će inicirati da se poštuje zakon kada je riječ o dvojezičnosti i aktivirati se gdje god postoji neki oblik netolerancije ili nasilja prema pojedincima ili dijelovima srpske zajednice”, kazao je Pupovac. Kada dakle Pupovac govori to se glasno čuje, no ni izbliza snažno nisu odjeknule riječi Vijećnika Srpske nacionalne manjine Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije Srđana Milakovića i Dragana Crnogorca, koji su ustvrdili da je SNV prebacio novac za predizbornu promidžbu na računa manjinskih vijećnika iako sukladno Zakonu o izborima za članove i predstavnike Vijeća nacionalnih manjina, predsjednici manjinskih vijeća nemaju ovlasti za bilo koju vrstu plaćanja jer su izbori raspisani i dosadašnjim vijećima je istekao mandat. Prozivke za nezakonito financiranje izborne kampanje za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina Srpsko narodno vijeće kojim također rukovodi Pupovac, odbacilo je, pojašnjavajući da ne financiraju kampanju, već informiranje birača, a sredstva za to dobili su temeljem Vladina Operativnog programa za nacionalne manjine.

Lako je Pupovcu iskamčati od Vlade sredstva, kada je zapravo on taj pod čijim porukama Plenković ustukne, kada god da ih izrekne, pa se stječe dojam da šef SDSS-a drži premijera u šaci te iz sjene vlada državom, njemu znanim metodama, stoga što u konačnici kao što je opće poznato Plenkovićeva vlada ovisi o milosti Pupovca i predstavnika nacionalnih manjina, zahvaljujući nakaradnom izbornom zakonodavstvu. Šutio je Plenković štiteći vlastitu poziciju na brojne Pupovčeve nastupe i kritike hrvatskog društva i naroda, a nije ga se smjelo dirati ni onda kada je tapkao Vučića po ramenu, dok je ovaj Hrvatsku uspoređivao s Hitlerom. Pupovac sada Plenkoviću čini, sve ono što je činio i svih prethodnih godina, diže si cijenu i pokušava opstati na vlasti i uz vlast, što s Plenkovićem ionako nije pretjerano složen zadatak, jer kud Milorad okom, tud Andrej skokom, ne  bi li zadržao premijersku fotelju, čija stabilnost ovisi o Pupovcu, najstabilnijoj karici hrvatske politike, jer mnogi su došli i prošli, ali on je još uvijek tu. Do koje je mjere Pupovac postao djelom hrvatske političke zbilje, svjedoče čale saborskih zastupnika koji kazuju da se Pupovčeva dolaska u Sabor sjeća samo Radin, jer šef SDSS-a u Saborske je klupe zasjeo nekoliko godina nakon njega, konkretnije 1995.godine.

U tom dugom periodu političkog opstanka Pupovac je uspio skupiti bezbroj neugodnih etiketa, od one da je srpski etno biznismen, do one da je profesionalni i Tuđmanov Srbin. U službenom djelu biografije šefa SDSS-a stoji kako je rođen 1955.godine u Donjim Ceranjima, selu nedaleko od Benkovca i Biograda. Jedan je od četvero djece majke Mande i oca Obrada, a u rodnom selu završava osnovnu školu.

Na srednjoškolsko obrazovanje zaputio se u Zadar, gdje je okončan gimnaziju, nakon koje se upisuje na filozofiju i lingvistiku u Zagrebu gdje drugdje doli na Filozofskom fakultetu. Malo je poznato da je Pupovac tijekom studija radio i kao vozač tramvaja, a kada je kraju priveo fakultet na njemu ostaje raditi kao asistent na lingvistici. Zatim kao docent preuzima katedru za primijenjenu lingvistiku i orijentalne studije. A na svojem Filozofskom doktorirao je i filologiju.

Društveno-politički angažman započeo je u Udruženju za jugoslavensku demokratsku inicijativu, koja na izborima nije polučila nikakav značajan rezultat, nakon čega se osniva Liga socijaldemokrata. Okuplja nedug zatim Pupovac srpske intelektualce u Lipiku te na noge postavlja Srpski demokratski forum, a 1991.godine na haškoj konferenciji dao je potporu neovisnosti Hrvatske, zbog čega je izazvao nezadovoljstvo srpskih medija koji su tvrdili da ga je Haag pritisnuo te da to nije njegovo stajalište. Nedugo nakon toga protiv Pupovca je podignuta optužnica od strane zagrebačkog tužitelja zbog širenja lažnih vijesti stoga što je utvrdio da je u Hrvatskoj 11 tisuća srpske djece pokršteno. Nakon tih riječi pokojni kardinal Kuharić zatražio je provjeru, a Živko Kustić ustvrdio kako niti jedan takav slučaj nije zabilježen, a jednako tako nije zabilježen ni proces protiv Pupovca.

Početkom 95-te Pupovac ponovno eksperimentira sa strankama te osniva Samostalnu srpsku stranku, a pred izbore se priključuje Akciji socijaldemokrate Hrvatske s čije se liste domogao Sabora. Potom prelazi u SDSS Vojislava Stanimirovića, a negdje u to vrijeme, odnosno dvije godine kasnije postaje i omiljeni Tuđmanov Srbin stoga što je digao ruku za ustavne promjene.

I baš u tom periodu Pupovac i počinje graditi karijeru saborskog dizača ruku za potrebe vladajućih. Iste te 97-e godine postavlja temelje Srpskog narodnog vijeća, krovne udruge Srba u Hrvatskoj. vjerovali ili ne, na političku marginu Pupovac biva gurnut 2000.godine, kada državu preuzima Račanova vlada. Ipak, taj period nije dugo trajao jer već sa Sanaderom nastupa nova era Milorada Pupovca. Bivši premijer vratio ga je u fokus, i od tada ne silazi s političke pozornice, surađujući s premijerima koji su se nakon Sanadera redali više no korektno.

U sukob je uspio ući tek s Milanovićem, i to nakon što je ovaj napustio vladu te se sastao s predstavnicima braniteljske populacije nakon čega se Pupovac obrušio na nekadašnjeg lidera SDP-a. Kada o konfliktima govorimo potrebno je spomenuti i onaj s Josipovićem, koji ga je prozvao etnobiznismenom.

Podsjetimo, nakon što je tjednik Novosti koji izdaje SNV objavio tekst u kojem se govorilo o Josipovićevoj roli u bogaćenju prijatelja mu Marka Vojkovića, koji je ignoriranjem natječaja dobio posao ubiranja naknade za glazbena prava, oglasio se Josipović optuživši Pupovca da je u njegovoj vladavini SDSS-om za Srbe učinio malo, ali za sebe puno. Bivši predsjednik Pupovca je optužio za reketarenje koalicijskih partnera, netransparentno trošenje manjinskog novca te sve zaokružio pod etiketu etnobiznisa. Pupovac i Josipović odnose su ipak uspjeli ustabiliti pa ga je tako Pupovac podupirao na posljednjim predsjedničkim izborima, a nedugo potom zaplesao je i sa Plenkovićem koji, tvrde upućeni drhti od svake njegove izjave. Drhtao je u skladu s time Plenković i tijekom karnevala, kada je Pupovac zbog toga što je u Kaštel Sućurcu spaljena lutka s njegovim likom zaprijetio otkazivanjem poslušnosti, no situaciju su uspješno izgladili iako je bilo govora o zahlađenju odnosa, ali kada je vlast u pitanju, prava manjina, ali i sve ostale ustaljene floskule padaju u drugi plan te se neopisivo lako pronalaze formule za suradnju.

Koliko je suradnja temeljita i koordinirana svjedoči čitava paleta situacija, u kojima je Pupovac prozivao Plenkovića, a ovaj podanički odgovarao. Javno ga je tako prozivao zbog ministrice Mattine Dalić, koja je slučajno, ili ne pala upravo nakon Pupovčevih prijetnji, nakon njegovih žestokih poruka HDZ-ovci su ratificirali Istanbulsku konvenciju, i to nakon što je Odbor kojim rukovodi Pupovac, koji tvori saborsku većinu jednoglasno  zaključio i predložio vladi da u što kraćem roku, najkasnije do ljetne stanke uputi u saborsku proceduru zakon o ratifikaciji sporne konvencije.

No, kao političku pojavu posebno je zanimljivo promatrati moćnog srpskog saborskog zastupnika. On je tvrde nam to dobro upućeni poznavatelji zbivanja u Vladi najveća prijetnja premijera Plenkovića. Neformalni vođa saborskih ‘manjinaca’ premijeru se svako malo sa saborske govornice obrati u šiframa, a baš od njegovih riječi prvi čovjek hrvatske Vlade najviše strahuje, jer gola je činjenica da Pupovac HDZ-ovce na lancu drži još od Sanaderove ere, kao što je svim aferamna unatoč Pupovac Sanaderovoj vladi držao leđa usprkos aferama koje su izlazile u javni prostor, leđa sada promišljeno i strateški drži Plenkoviću, koji je podsjetimo na njegov zahtjev bio primoran ukloniti i HOS-ovu ploču iz Jasenovca.

Naravno da Pupovac nije naivac i da su ploče u njegovom djelovanju tek dio dramaturgije pa tako premijer svako malo financijski potpomogne srpsku zajednicu, a zbog odlučne suradnje sa Srbima HDZ-ovce hvale čak i međunarodni krugovi. A međunarodni, pa i domaći krugovi kada je o Pupovcu riječ zažmirili su i na neke njegove afere, o kojima je među ostalim bivša ministrica Dalić progovorila u knjizi u kojoj je iznijela svoju verziju priče o Agrokoru.

Naime, Dalić je u knjizi, ali i u nekoliko posljednjih javnih nastupa objasnila kako je Pupovac bio u sukobu interesa. ”Pupovac je bio u velikom sukobu interesa, kada je u pitanju Agrokor, jer je Agrokor bio suvlasnik Tesla banke, koja je bila njegov politički projekt, ja to mogu svjedočiti kao bivši ministar financija”, ustvrdila je Dalić, koja o tome progovara i u knjizi koja je uzburkala javno-političku scenu.“Ja tu knjigu ambicioznoga naslova nisam još stigao pročitati, samo sam je vidio, samo mi se ukazala u poprilično sveobuhvatnoj distribuciji koja je rezultat neobične sprege između autorice i jedne informativne medijske kuće, koja očito ne traje samo od ove knjige. Mnogo je knjiga na mom stolu koje bih trebao pročitati, hoće li doći knjiga Martine Dalić nisam siguran, te vrste knjiga su odavno pročitane”, rekao je Pupovac, koji je potom pokušao razjasniti svoju ulogu u odnosima s Todorićem.

“Nisam dobio uslugu od gospođe Dalić niti gospodina Todorića, možda sam učinio neku uslugu u općem interesu odnosa hrvatske i srpske privede kad je u pitanju Agrokor. Prisustvo gospodina Todorića u Tesla štednoj banci ima samo veze s međudržavnim odnosima i njegovim interesom razvoja ekonomskih odnosa, a ne sa mnom. Da ima ozbiljne veze s projektom Tesla štedne banke, onda bi udio gospodina Todorića kao i drugih koji su imali svoje udjele, sigurno bio značajniji. Kad netko odlijepi, kako kažu u žargonu i kad je netko kivan, kao što se to kaže u manje žargonskom jeziku, onda svakoga tko mu nije išao niz dlaku uhvati na red. To nije odlika ozbiljnih ljudi niti odlika ozbiljnih ljudi u politici”, izjavio je Pupovac- Nije neznakovito da je na promociji ministričine knjige sudjelovao i guverner Vujčić, a nedavno se diskretno u javnom prostoru progovorilo baš o famoznoj Tesla banci.

Naime, nakon dugogodišnjeg natezanja Tesla štedna banka završila je u stečaju odlukom HNB-a, a time su ujedno i okončane iluzije da je ta banka zadužena za financiranje srpskih povratnika te da kao takva uspješno djeluje.

Inače, kao što je poznao od ranije radi se o banci koja je osnovana 2011. godine na inicijativu Srpskog narodnog vijeća, a za cilj je imala financijsku potporu povratku srpskih izbjeglica. Koliko se na tom cilju uistinu i djelovalo možda ponajbolje govore javno dostupne brojke. Tesla banka s aktivom od 1,5 milijardi kuna i neznatnih tržišnim udjelom godinama nije poslovala pozitivno te je kontinuirano za sobom ostavljala višemilijunske gubitke, konkretnije, u zadnjih šest godina radi se o više od 30 milijuna kuna minusa.

U brojkama, a po godinama to pak izgleda ovako- 2016.godina završena je s minusom od 5,45 milijuna kuna, cijela prošla godina s minusom većim od pet milijuna kuna. U jednom razdoblju član Tesla banke bo je i Pupovac, točnije on je sjedio u Nadzornom odboru.

Projekt Tesla banke stasao je baš iz SNV-a i Pupovčeve radionice, a početni kapital osiguran je od Fonda za razvoj Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodina, a osim početne uplate plan nije realiziran onako kako je to zamišljeno i prezentirano.

S propašću Tesle bez uloga su ostali srpski investitori, koji su većinski, ali jednako tako spomena su vrijedni i manji, hrvatski ulagači poput primjerice Agrokorove Zvijezde ili pak Končara i Đure Đakovića, čiji su udjeli u ovoj banci oko deset posto, a dio njih izgubio je i novčane depozite. Zbog propasti banke Pupovca je ranije prozivao slavonski kralj šećera Marinko Zadro, a kaznene prijave protiv srpskog zastupnika podnosili su i pripadnici srpske zajednice u našoj zemlji, ali sve se svelo na onu tresla se brda, rodio se miš.

 

Autor:
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.