Milinovićeva sramota: Bolnica u Gospiću ili tamo gdje Čkalja šalje punicu u smrt

Autor: Miroslav Edvin Habek

Čelni čovjek hrvatskog zdravstva gospićku bolnicu naziva svojom i time ističe da prioritet hrvatskog zdravstva nije pacijent, nego izbjegavanje 'incidenata i narušavanja ugleda'. Cinici bi dobacili - čijeg ugleda, Milinovića i bolnice u 'njegovom' Gospiću ili javnog zdravstva?

– Prije 20 godina beogradski glumac Čkalja šalio se da je, ako se želite riješiti punice, pošaljete u gospićku bolnicu. Danas je to hrvatska klinika Schwarzwald, to je moja bolnica, i ne želim da neki incident naruši njen ugled – izjava je ministra zdravstva Darka Milinovića nakon skandala – fizičkog sukoba liječnika i anesteziologa u sobi umiruće dvogodišnje djevojčice.

– Ta Milinovićeva izjava s Čkaljom je, najblaže rečeno, neukusna – poručuje Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi dodajući da Milinovićev istup, u sjeni grotesknog i sramotnog odnosa prema obitelji dvogodišnje djevojčice, pokazuje i osnovni problem hrvatskog zdravstva – odnos prema pacijentu.

Naime, prema njezinim riječima, Milinović kao čelni čovjek hrvatskog zdravstva upravo u toj rečenici ističe da prioritet hrvatskog zdravstva nije pacijent, nego ‘moja bolnica’, i izbjegavanje ‘incidenata i narušavanja ugleda’. Cinici bi dobacili i pitanje – čijeg ugleda, ugleda Milinovića i bolnice u ‘njegovom’ Gospiću ili javnog zdravstva – svih naših bolnica koje su, kako Avberšek tvrdi, već davno pretvorene u ‘javne ubožnice za sirotinju i golotinju’.

>>>

‘Hebrang je otac uništenja zdravstvene zaštite, a Ljubičić i Milinović nastavljači’

– Niti jedna bolnica u sustavu javnog zdravstva, bez obzira na lokaciju, ne može se usporediti s klinikom Schwarzwald, a to što si Milinović to dopušta za ‘svoju’ bolnicu posljedica je jednog davnog afirmativnog natpisa u jednom tjedniku. On samo citira novinara jer mu to odgovara. Realnost u zdravstvu je puno surovija, a praksa nepodnošljiva – poručuje Avberšek dodajući da posljednja Milinovićeva izjava samo ilustrira kako najodgovorniji ljudi vode hrvatsko zdravstvo. I to dugi niz godina.

Sramotna istina našeg zdravstva – građanin je u drugom planu

Njezine riječi kao da potvrđuje i sam ministar Milinović koji je nakon tragičnog događaja u gospićkoj bolnici izrazio svoje viđenje u kojem je, kako mnogi tvrde, izostavio ono što se od njega očekivalo – iskrenu i odgovarajuću ispriku obitelji dvogodišnje Antonije.




– Izražavam nezadovoljstvo i žaljenje zbog tog incidenta, a ispričavam se svima koje je taj okršaj doveo u neugodnu situaciju. Nedopustivo je da se bilo tko u Hrvatskoj fizički obračunava, a kamoli liječnici u bolnici – rekao je Milinović zbog ‘neugodne situacije’ i ‘okršaja’ i pritom sramotno izostavivši sućut ili makar ispriku roditeljima koji su ostali bez djeteta. Ministru to, prema svemu sudeći, nije bilo važno.

– Milinović se trebao ispričati roditeljima Antonije, a ne onima ‘koje je taj okršaj doveo u neugodnu situaciju’. Ovaj tragičan događaj bolno dokazuje sramotnu istinu našeg zdravstva – građanin je u drugom planu. Odnos prema pacijentu treba biti prioritet, a svima je pun ‘kufer’ naknadnih očitovanja , reagiranja liječničke komore i nalaze inspekcija. Osim toga, ono što se dogodilo u Gospiću nije samo incident – to je samo još jedan u nizu dokaza da, nažalost, gubimo bitku za odgovorno i kvalitetno javno zdravstvo – zaključila je Avberšek.





Milinović o smrti djevojčice u Gospiću: Žalim zbog incidenta

Autor:Miroslav Edvin Habek
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.