fbpx

Milinović je lagao: Šteta na cjepivu je golemih 140 miljuna kuna!

Autor: Damir Kramarić

Ministar zdravstva Darko Milinović, koji je prije par dana izjavio da bi prijavio svakoga tko pronevjeri makar i stotinu kuna, prije nekoliko mjeseci je pokušao sakriti informaciju o milijunskim gubicima Imunološkog zavoda!

U vrijeme dok Odbor za zdravstvo Vijeća Europske unije upozorava Europljane da više ne nasjedaju na riječi čelnika Svjetske zdravstvene organizacija, koji bi mogli ponovno proglasiti lažnu pandemiju svinjske gripe, te pozvati europske vlade da opet bespotrebno kupuju goleme količine cjepiva, repovi te velike afere pojavljuju se i u Hrvatskoj.

Darko Dvornik, direktor Imunološkog zavoda, na zboru radnika održanom u srijedu 24. studenog je, prema informacijama koje posjedujemo, napokon priznao da je u poslu s uvozom velikih količina cjepiva protiv svinjske gripe Imunološki zavod pretrpio golemu štetu (navodno čak 140 milijuna kuna)!

Tko će odgovarati za 300 milijuna kuna?

Prijavio bi krađu stotine kuna, a zaboravio na stotinu milijuna!


Ujedno je demantirao i ministra Darka Milinovića koji je nedavno izjavio da Imunološki zavod neće pretrpjeti štetu zbog otkazane velike količine naručenog cjepiva i koji je rekao da će umjesto otkazanog cjepiva za svinjsku, Imunološki zavod od istog proizvođača dobiti cjepivo za običnu gripu.

Ministar Milinović, koji je prije par dana izjavio da bi prijavio svakoga tko pronevjeri makar i stotinu kuna, prije nekoliko mjeseci je, dakle, pokušao sakriti informaciju o milijunskim gubicima koje je Hrvatska pretrpjela zbog loše poslovne politike Imunološkog zavoda, odnosno zbog neprovođenja nadzora Nadzornog odbora nad odlukama koje je sam donio. Važno je ovdje napomenuti da ministar zdravstva itekako ima veze s naručivanjem cjepiva za svinjsku gripu jer je, kao prvo, bio šef stožera za borbu protiv pandemije svinjske gripe, a kao drugo, preko bar dvojice članova Nadzornog odbora Imunološkog zavoda (jedan dolazi iz Ministarstva zdravstva, a drugi iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje), je morao biti informiran o stanju u Zavodu. To pak znači da je ministar Milinović itekako odgovoran za štetu nastalu zbog prekomjernog uvoza cjepiva, koja će na kraju biti i nekoliko puta veća od štete nastale malverzacima s Fimi Medijom!

Milinović bi trebao dati ostavku

Hoće li Darko Milinović zbog svega toga podnijeti ostavku?

– O gubicima Imunološkog zavoda pitajte direktora Dvornika. Ja s tim nemam veze – branio se, isprva, Milinović, no na našu opasku da je i on, kao ministar zdravstva, odgovoran za gubitke s cjepivom, odgovorio je da je točno da je bio na čelu stožera za borbu protiv pandemijske gripe, ali je dodao da je sve radio prema uputama Vlade i Sabora, koji su još prije nekoliko godina utvrdili da je u slučaju proglašenja pandemije nužno nabaviti bar dva i pol milijuna cjepiva. Nakon toga ministar se ispričao, te je isključio mobitel, ali nam se ubrzo javio Dražen Jurković, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva koji nam je neizravno potvrdio informaciju prema kojoj bi gubici Imunološkog zavoda mogli doseći spomenutih 140 milijuna kuna, no koji se ogradio riječima da se veći dio tog gubitka dogodio u Srbiji, a ne u Hrvatskoj.

Dvornik: Nisam govorio o gubicima, već o otvorenim pitanjima
– Tih 55 milijuna kuna dugovanja koje se odnose na Hrvatsku Zavod će poravnati tako što će u slijedeće tri godine od Novartisa u toj vrijednosti uvesti cjepivo protiv obične gripe. A što se tiče gubitka koji je Imunološki zavod proizveo trgovanjem u Srbiji, to pitajte direktora Zavoda Darka Dvornika – pravdao se Dražen Jurković, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, koji nas je na sve moguće načine pokušavao uvjeriti da Ministarstvo zdravstva i ministar Milinović nemaju baš nikakve veze s gubicima Imunološkog zavoda, iako ih je dr. Srećko Sladoljev, predstavnik radnika u NO-u Zavoda, više puta upozoravao da se zbog mogućih gubitaka trebaju osigurati akreditivima na ugovore u Srbiji, a što oni nisu učinili.

Na kraju nas je nazvao i Darko Dvornik, direktor Imunološkog zavoda, koji je rekao da nije točno da je on na zboru radnika priznao da Imunološki zavod ima velike gubitke.

– Rekao sam da je napravljena revizija društva da bi se ustanovilo u kakvom smo trenutačno financijskom stanju. Rekao sam, također, da smo u vezi ugovora s Novartisom dio duga u Hrvatskoj kompenzirali cjepivom za sezonsku gripu, dok je ostala otvorena stavka za tržište u Srbiji. Nisam, dakle, spominjao gubitke, već je riječ o nekim otvorenim pitanjima – “pojasnio” nam je direktor Imunološkog zavoda Darko Dvornik.
Najbolji cenzurirani skandali 2011. godine

Rekonstrukcija: Tri razine na kojima je zločinačka organizacija sustavno opljačkala Hrvatsku

Vlada tajnim sastancima u Imunološkom zavodu prikriva istinu o aferi s cjepivom

Sindikat: Milinović zbog tajnih sjednica hitno mora smijeniti NO Imunološkog zavoda!

Dr. Sladoljev: Ako me ne vrate na posao, Vijeće Europe bavit će se Hrvatskom!

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.