Nacional

Milijunske nekretnine najmoćnije hrvatske bake! Otkrivamo kako se obogatila

Autor: Marin Vlahović

Naša redakcija nalazi se u posjedu dokumentacije koja bi mogla odškrinuti poklopac “Pandorine kutije” brojnih pretvorbenih malverzacija i dati odgovore na ključna pitanja koja godinama opterećuju građane.

General protiv zeta bivše državne revizorice

U utorak 19.03.2019. na Građanskom općinskom sudu u Zagrebu, održat će se pripremno ročište suđenja koje bi trebalo izazvati širi interes javnost. Tužitelj je Zdenko Lucić, poduzetnik i umirovljeni brigadni general HV-a, inače brat povjesničara Ive Lucića i poduzetnika Milana Lučića. Na suprotnoj strani, kao tuženik, pojavljuje se Ante Ivančić, zet bivše državne revizorice Šime Krasić. Poslovni uspjeh Ante Ivančića, kao i Roberta Krasića, sina Šime Krasić, nemoguće je promatrati odvojeno od bivše državne revizorice, koja je punih 16 godina obavljala ovu visoku dužnost, te preživjela povijesnu smjenu vlasti 2000-e, kao i razne afere, sve do konačnog povlačenja u mirovinu 2007.

Prije skorašnjeg postupka na građanskom sudu, godinama su trajale istrage protiv obitelji Krasić, što nam je i potvrdio izvor blizak USKOK-u, koji nam je dodatno pojasnio modus operandi protuzakonitog stjecanja imovine vrijedne milijune eura.

“Robert Krasić sin , Ante Ivančić zet i Marko Ivančić unuk bivše  državne revizorice Šime Krasić osumnjičen za malverzacije zemljišta na predjelu Dubrave. Konkretno radi se o nezakonitom prisvajanju zemljišta, koje preprodaju Krasić i Ivančići dva puta. USKOK i dalje istražuje pretvorbene malverzacije Ante Ivančića koji je postao vlasnik vrijednoga zemljišta nekadašnje Trgoagencije d.o.o. (MB-3222870)  kao i kupoprodaje i milijunske isplate na račun Ante Ivančića 2007 godine.

Istražitelji imaju dokaze da je Marko Ivančić, sin Ante Ivančića lažiranim sporazumima oštetio društvo Miaro d.o.o. za 300.000, Eura, na način da je novce iz društva Miaro d.o.o. 04.09.2007 godine lažiranim sporazumima  prebacio na račun oca Ante Ivančića. Nakon provedenih transakcija 04.09.2007 godine preko Splitske banke, ugovori  i transakcije nisu knjigovodstveno evidentirane u društvu Miaro d.o.o. Robert Krasić sin državne revizorice Šime Krasić kao odgovorna osoba u društvu Miaro d.o.o. putem internet bankarstva Splitske banke, nezakonito je posušio  u jednome danu 04.09.2007 godine račun društva Miaro d.o.o. za 7.810.190,85 Kuna, bez znanja drugog člana društva , kao supotpisnika svih transakcija.

Dakle lažiranim transakcijama Roberta Krasića, društvo Miaro d.o.o. dovedeno je u predstečajni postupak. Nekretnine koje su trebale postati vlasništvo društva Miaro d.o.o., postaju vlasništvo društva Mosor Gradnja d.o.o., kojega je vlasnik Robert Krasić. Ante Ivančić i Robert Krasić, kao odgovorna osoba društva Mosor Gradnja d.o.o., po drugi put 14.05.2013 godine ,trguju s istim nekretninama , kako bi oštetili društvo Miaro d.o.o. Istražitelji tvrde da je društvo Miaro d.o.o. ostalo bez vrijednih nekretnina, kao i novaca s računa koje su posušili Robert Krasić, Marko Ivančić i Ante Ivančić. Radi se o šteti  koja prelazi vrijednost 14 milijuna kuna.




Prvim Ugovorom- sporazumom  od 13.03.2007. godine prikazana je cijena kupoprodaje od milijun eura, a drugim ugovorom za iste nekretnine kojima društvo Mosor Gradnja postaje vlasnik predmetnih nekretnina prikazana je cijena od 200.000 kuna. Umiješanost djelatnika Porezne uprave Zagreb, u prikrivanju malverzacija obitelji Krasić i Ivančić oko zemljišta u Dankovečkoj nije sporan. Utjecaj Šime Krasić na djelatnike porezne uprave vidljiv je iz predmeta”, tvrdi izvor blizak istražnim tijelima, a naša redakcija, dobila je i dokumentaciju koja potkrepljuje spomenute informacije.

Sporni događaji i transakcije, odvijaju se unutar razdoblja od 2007.-2013. godine. U političkom smislu, to je vrijeme prijelomnih događaja, poput ostavke i kasnijeg uhićenja Ive Sanadera.

Sumnjivo porijeklo imovine i utjecaj na Poreznu pravu




Tijekom istog perioda, padaju i potpredsjednici Mirovinskog fonda u aferi „Maestro“, nakon čega slijedi i afera „Spice“. Kada bi Republika Hrvatska imala Zakon o porijeklu imovine, tada bi se lakše mogao pratiti trag novca, a svi glavni akteri privatizacijske i pretvorbene pljačke, morali bi odgovarati za ratno profiterstvo i protuzakonito stjecanje velike materijalne koristi.

Nažalost, rijetki se pojedinci nisu kompromitirali u tim vremenima, tako da interesne grupacije preživljavaju međusobnim ucjenama i prijetnjama. U državnom odvjetništvu, USKOK-u i policiji, rade službenici koji su svjesni ovih činjenica, i zato mnogi predmeti, čak i nakon detaljne obrade, godinama, pa i desetljećima stoje u ladicama i skupljaju prašinu. Curenje informacija i dokumenata iz državnih institucija, zapravo je jedini način da se stvari pokrenu s mrtve točke, jer kada nešto postane javno, tada se teže opstruiraju istrage, pogotovo kada dođe do velikog pritiska javnosti.

Nema sumnje da je tijekom dugogodišnjeg obavljanja dužnosti državne revizorice, Šima Krasić, imala uvid u čitav niz kriminalnih radnji privilegiranih poduzetnika i tajkuna. Nakon što je napustila dužnost i povukla se iz javnosti, njena obitelj, na suspektan način,  dolazi do velike imovine i bogatstva. Brojni mediji, pisali su povremeno o tim sumnjivim transakcijama i poslovima, ali nikada u kontinuitetu, niti s ciljem otkrivanja cjelovite istine. Ovom prilikom, ekskluzivno objavljujemo bankovne izvode koji potvrđuju navode našeg izvora. Smatramo, kako je napokon došlo vrijeme da se sazna više o utjecaju Šime Krasić na državne organe, poput recimo Porezne uprave, koja oduvijek ima selektivni pristup prema poreznim dužnicima.

Kao što smo već spomenuli, nije realno očekivati da će svi glavni akteri odgovarati za privatizacijsku i pretvorbenu pljačku. Neke stvari će se u Hrvatskoj promijeniti, ako nikako drugačije, onda nekim logičnim, biološkim slijedom ali građani ne trebaju odmahivati rukom na afere, već sudjelovati u pritisku na državne institucije da rade svoj posao.

Također, istražitelji i službenici, kojima politika onemogućava da provode istrage i kazneni progon, imaju moralnu obvezu, da barem posrednim putem informiraju javnost. Dok njeni vršnjaci, kopaju po kontejnerima, a njihova unučad bježi u Irsku i Njemačku, obitelj Šime Krasić, materijalno je osigurana za nekoliko sljedećih generacija. Je li im u tome pomogla bivša državna revizorica, odgovor bi trebao dati i sudski proces na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, koji ćemo pratiti od samog početka.

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.