Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Milijuni su u politici: Evo tko i na koji način do njih dolazi

Autor: Iva Međugorac

Naša mala Hrvatska, svojevrsna je baza i utočište za političare, što ne čudi uzme li se u obzir podatak da od ove profesije na izravan, ali i neizravan način živi preko 35 tisuća ljudi. A kako za sada stvari stoje, politika je jedini biznis koji se razvija i ne jenjava. Nestabilnosti u HDZ-u i kriza koja evidentno potresa SDP nagnale su vojsku političkih aktera na osnivanje novih stranaka, čija je svrha i opstanak već sada na klimavim nogama.

Nedavno je tako bivši ministar i nekadašnji mostovac Vlaho Orepić odlučio osnovati stranku simbolično nazvanu Nova politika, kojom će, kako je rečeno, ujediniti lijevu i desnu Hrvatsku, što zvuči kao nemoguća misija u startu. Najavu političkog angažmana iznijela je nedavno i Dalija Orešković čija bi stranka uskoro također mogla ugledati danje svjetlo. Orešković i Orepić, svakako su zanimljiva i pažnje vrijedna imena koja se prezentiraju na sceni, jer s jedne strane Crna Dalija nudi opciju svima onima koji nemaju za koga glasovati, a javnost je simpatizira zbog njene uloge u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, s druge strane Orepić je vrlo tvrdoglav tip koji je kraju priveo četiri fakulteta, odnosno visoke škole, a u svojem kratkom ministarskom mandatu pokazao je kako se ne libi udariti ni po lijevima, ni po desnima. Uz to, u njegovoj biografiji stoji kako je organizator obrane Ploča te ekološki aktivist koji je ušao u fajt s graditeljima TE Ploče.

No, njegova bitka za okoliš mogla bi se okarakterizirati tek kao pozitivna crta u biografiji, jer ni SDP-ova Mirela Holy sa svojim Orahom nije daleko dogurala, iako je ona u javnosti jedno vrijeme slovila za najpopularniju političarku u državi. Koliko generalno potencijala imaju stranke u Hrvatskoj svjedoči podatak da ih danas brojimo 162, dok je parlamentarnih stranaka 20 što potvrđuje političku krizu koja je snašla našu zemlju, ali potvrđuje i kako je krajnji cilj svih onih koji se o politiku očešu domoći se barem jednog saborskog mandata, pa dok ide ide.

U posljednjem sazivu Sabora sjedi 151 zastupnik te čitav niz nezavisnih, između ostalog u Hrvatskoj se ugasilo mnoštvo političkih opcija. Poznato je kako se broj zastupnika reflektira na naknadu koju stranke dobivaju iz proračuna, a 2016. godine stranke su osigurale 25 milijuna kuna od istih tih naknada. Svaki zastupnik u Saboru godišnje hrvatsku sirotinju stoji 5 milijuna kuna, u što ne spadaju plaće saborskih zastupnika. Svaki vijećnik u općini ili županiji stranci također osigurava financijska sredstva, jednako kao i gradski zastupnik. Iz lokalnog proračuna stranke su tako iste te 2016. godine ubrale 37 milijuna kuna, dok od članarina sve stranke zajedno na godišnjoj razini uberu oko 11 milijuna kuna. Od donacija dobiju oko 14 milijuna kuna. Kada se sve zbroji i oduzme postaje jasno da u Hrvatskoj nema boljeg biznisa od politike.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.