fbpx
Foto: Pixabay

MILIJUN HRVATA NA RUBU SIROMAŠTVA: Jedan podatak posebno zabrinjava

Autor: Iva Međugorac

U Hrvatskoj prema statističkim podacima živi 50 tisuća milijunaša, odnosno građana koji na bankovnim računima imaju preko milijun kuna štednje, na bankama takvi drže oko 200 milijardi kuna, dok s druge strane prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi 2525 kuna, oko 650 tisuća umirovljenika mjesec krpa i sa manjim iznosima, osim toga polovica ukupno zaposlenih zarađuje manje od 5569 kuna.

Izvješće Državnog zavoda za statistiku pokazuje kako u Hrvatskoj 800 tisuća ljudi živi dobro, ili jako dobro, no s druge strane čak milijun građana živi na granici siromaštva. Ostalih dva milijuna i 200 tisuća teško preživljava mjesesec, ali se uspjevaju skrpati – preživljavajući takvi posežu za kratkoročnim kreditima, koji vode u nove probleme što se potvrđuje iz podatka o 200 tisuća blokiranih građana.

U našoj zemlji čak je 41 posto kućanstava zaduženo, a HNB-ova statistika otkriva kako 32 posto zaduženih ima potrošački dug, njih pet posto hipotekarni, a četiri posto građana posjeduje obje vrste duga. Sve u svemu podatak koji najviše zabrinjava jest više od 50 posto građanstva koje preživljava iz mjeseca u mjesec, a ti podaci stižu pak u kriznim vremenima, a uz nagovještaj da bi se kriza kojoj svjedočimo mogla produbiti.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.