fbpx

MILIĆU BIJELIĆU, gdje je nestalo 88 milijuna iz RIZ-a?!

Autor: 7Dnevno/12. prosinca, 2014.

Da bi prikrili veliku pljačku i svoja kriminalna nedjela, grupica moćnih uzurpatora RIZ-a, godinama manipulira dijelom radnika i stalnim prosvjedima protiv hrvatske Vlade, viču - drž'te lopova - ne bi li sakrili stvarne lopove i kriminalce iz svojih redova koji vladaju tom tvrtkom još iz doba olovnih komunističkih vremena. Na kraju su se razotkrili i priznali da im je u njihovim jurišima na hrvatsku Vladu i premijera Milanovića snažan vjetar u leda davao bivši ministar financija Slavko Linić. I dok su izmanipulirani radnici prosvjedovali, iz tvrtke se isisavao ogroman novac, pa postoji opravdana sumnja da je završio izvan granica Hrvatske. Što čekaju Dorh i Uskok?

I dok je cjelokupna hrvatska javnost u iščekivanju novih detalja oko brojnih afera druge, medijski manje atraktivne afere, ali ništa manje važne za razotkrivanje velikih pljački i kriminalnih nedjela, polako padaju u zaborav. Jedna od tih afera nesumnjivo je i “afera RIZ”, u kojoj grupica moćnih uzurpatora uništava firmu, provodi kriminalne radnje, te sustavno isisava novac, sada veći i od 80 milijuna kuna. To traje više od 30 godina, a nadležne institucije sve to mirno promatraju! Prisjetimo se samo prosvjeda oko 250 izmanipuliranih radnika RIZ-a (Radio industrija Zagreb) pred sjedištem Vlade na Markovu trgu prije nekoliko mjeseci. Bilo je to baš u vrijeme (slučajno ili ne) kada je bivši ministar financija i potpredsjednik Vlade Slavko Linić u Rijeci održavao svoju povijesnu presicu na kojoj je krenuo u odlučan obračun s premijerom Zoranom Milanovićem. Radnici su tražili realizaciju programa radničkog dioničarstva (ESOP), odnosno otkupa cijelog državnog portfelja od 64 posto i rješavanje na-vodnog duga države prema RIZ-u u iznosu od 103 milijuna kuna. Prosvjednici su tada nosili transparen-te – “RIZ zahtjeva ESOP”, “DUUDI i Vlado RH ne uništavajte izvoznu tvornicu RIZ, vratite nam dionice i novce”. Malo boljem promatraču tih događanja za oko je svakako zapeo najdominantniji transparent na kojem je pisalo: “Premijeru su, u slučaju RIZ-a, prljave ruke i prljav obraz!” Istodobno je bivši ministar financija Slavko Linić istresao u Rijeci cijeli kiper optužbi na račun svog dojučerašnjeg šefa i u stranci i u Vladi, Zorana Milanovića. Sukus svih tih silnih Linićevih optužbi bio je gotovo identičan dijelu napisa na transparentu prosvjednika RIZ-a na kojem je pisalo da su “premijeru prljave ruke i prljav obraz!” Prosvjednci su te premijerove prljave ruke i prljav obraz fokusirali na “slučaj RIZ”, dok je Slavko Linić ciljao na sve druge afere u koje je tada na presici neumorno umakao premijera Milanovića!

Prosvjedi u službi kriminala i destabilizacije hrvatske vlade

Doista, ništa ne bi bilo čudno u podudarnosti istodobnog održavanja Linićeve presice u Rijeci i provjeda 250 radnika RIZ-a pred zgradom hrvatske Vlade u Zagrebu, kada se ne bi znala predpovijest svih tih silnih prosvjeda radnika RIZ-a na Markovu trgu. Kažemo, svih tih silnih prosvjeda, jer ih je do sada održano 16 i svi su sličili ko’ jaje jajetu! Naime, prosvjednicima su se redovito obraćali njihovi sindikalni vođe, žestoko se obračunajući s hrvatskom Vladom i koji su kao mantru ponavljali zahtjev za smjenom ravnatelja DUUDI-a, Mladena Pejnovića. No, sve je to, zapravo, bila samo uvertira za glavni napad na glavnu metu tih prosvjeda – premijera Zorana Milanovića. Upravo njega su prosvjednici (za koje dobro upućeni tvrde da ih je izmanipulirala RIZ-ova mafija čiji korijeni datiraju još iz doba mračnog komunizma, Udbe i Kosa), za vrijeme zadnjeg okupljanja na Markovu trgu u isto vrijeme kadaje Linić držao “povijesnu” presicu u Rijeci, nasvojim transparentima prozivali da ima prljav obraz i prljave ruke u slučaju RIZ-a, što po mišljenju dobro upućenih nije bilo ni malo slučajno da, primjerice, sindikalna povjerenica u RIZ-u, Marina Gloković, gotovo svaki svoj govor na Markovu trgu završi riječima: “Sramotno je da socijaldemokratska Vlada nema sluha za radničko dioničarstvo i da radnici ne mogu upravljati sa svojom tvrtkom!”
A toj istoj sindikalnoj povjerenici RIZ-a, uvijek do sada kada je pljuvala po hrvatskoj Vladi, premijeru Milanoviću i hrvatskoj socijaldemokraciji, usta su bila puna hvale za bivšeg ministra financija Slavka Linića! Tako je ona više puta na prethodnim prosvjedima na Markovu trgu slavodobitno isticala da djelatnici RIZ-a imaju čvrstu podršku ministra Linića. Stoga se pitamo, je li baš slučajno da izmanipulirani radnici RIZ-a prosvjeduju na Markovu trgu istodobno kad se i bivši ministar financija Slavko Linić na presici u Rijeci obračunava s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem? Činjenice s kojima raspolažemo ukazuju da ništa nije slučajno, no, da bi potkrijepili takve teze treba se vratiti godinu i pol unatrag i podsjetiti se otvorenoga pisma radnika RIZ-a, točnije Udruge za obranu tvornice RIZ odašiljači d.d. u osnivanju, upćenog Vladi Republike Hrvatske i ministru financija Slavku Liniću, objavljenog 13. prosinca 2012. godine u Poslovnom dnevniku.

Otvoreno pismo raskrinkalo glavnog muljatora Milića Bijelića

Ogorčeni radnici (a riječ je o najvećem dijelu radnika koji se nisu dali izmanipulirati komunističkoj mafiji, kao nekolicina njihovih kolega prosvjednika s Markova trga) u otvorenom pismu “za spas tvornice RIZ-odašiljači d.d.” poručuju da “dižu glas protiv organizirane skupine koja već mjesecima opstruira pravo većinskom vlasniku RIZ- a (Republici Hrvatskoj) da upravlja svojom imovinom”.
S obzirom na posljednja događanja prije nekoliko mjeseci u slučaju RIZ-a, otvoreno pismo koje je tada upućeno hrvatskoj Vladi i bivšem ministru financija Slavku Liniću, ne samo da nije izgubilo na aktualnosti, nego je upravo sada još više dobilo na značaju u raskrinkavanju RIZ-ove mafije koja zbog osobnih interesa i interesa njihovih nalogodavaca, za koje se sumnja da se nalaze i izvan granica naše zemlje, godinama čerupaju tu nekada uglednu i profitabilnu hrvatsku tvrtku koja je kvalitetom proizvoda mogla konkurirati sličnim tvrtkama u puno razvijenijim europskim zemljama.
U otvorenom pismu posebno se apostrofira jedna osoba kao nositelj i kreator svih kriminalnih radnji koje su se još od 1989. godine umnažale u RIZ-u, a sve u svrhu sustavne pljačke tvrtke i isisavanja golemih količina novca izvan granica naše zemlje. Njegovo ime koje se kao zmija provlači kroz sve te godine “koje su pojeli skakavci” u nekada moćnom i uglednom RIZ-u, jeste – Milić Bijelić. Stoga ogorčeni radnici RIZ-a u otvorenom pismu Vladi mole za pomoć i traže da im država pomogne da se iščupaju iz kandži kriminalaca i mafijaša koji ih sustavno pljačkaju. Radnici upozoravaju da glasna manjina maltretira tihu većinu koja nemoćno gleda kako firma sve dublje tone, a pojedinci kradu šakom i kapom.
“Zajedno s desetak svojih poslušnih pomagača, firmom vlada Milić Bijelić, dugogodišnji financijski muljator koji je u samo 4 godine od kada je država vratila RIZ-u 88 milijuna kuna iz doba bivše Jugoslavije, uspio firmu dovesti do toga da je danas dužna 70 milijuna kuna. Gdje je nestao novac?”, pitaju se ogorčeni radnici. Istodobno upozoravaju da ih ta grupa tjera da izdvajaju od plaća kako bi se osnovala firma RIZ – ESOP d.o.o., koja bi preuzela većinski paket dionica RIZ-a od većinskog vlasnika – Republike Hrvatske.
“Svi smo morali potpisati da pristajemo da nam se trošak osnivanja firme oduzme od plaće jer, zna se – tko bi odbio, odmah bi se našao na ulici. Novac će nam uzeti na obračunu plaće, ali nitko nam nije predstavio program ESOP-a. Ljudi se boje za svoje radno mjesto, a boje se i što će biti s RIZ-om. Posla nemamo, proizvodna hala nam je prazna i svi se pitaju od čega ćemo živjeti sutra? Posebno nas brine ako je istina da ti kriminalci imaju podršku ministra Linića, kao što se stalno hvale u medijima. Marina Gloković, sindikalna povjerenica Sindikata metalaca u RIZ-u, nekoliko je puta na skupu radnika u četvrtak 6. prosinca izjavila da imaju čvrstu podršku za ESOP od ministra Linića i da je RIZ ESOP gotova stvar. Što će nama ESOP? Da sami upravljamo? Ili da umjesto nas firmom upravlja Milić Bijelić koji nas je i doveo na rub stečaja? Pa Bijelić već i sada upravlja RIZ-om! Rezultat: krađe, zastrašivanja neistomišljenika, ogromni gubici, a posla nema”, kaže se, između ostalog, u otvorenom pismu ogorčenih radnika RIZ-a.


Priča ovdje ne završava, u sljedećem nastavku donosimo vam informacije o pritisku koji Bijelić i njegovi sindikalni jataci rade na državu, o posljednjoj žrtvi Bijelićeve klike… O tome tko je zapravo taj Milić Bijelić koji više od dva desetljeća rastače RIZ…

Autor:7Dnevno/12. prosinca, 2014.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.