04.02.2016., Zagreb - Dragan Lozancic, ravnatelj SOA-e, dolazi u Banske dvore. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Milanovićev savjetnik: ‘Vjerujem Plenkoviću kad kaže da nije ništa znao o Janafu!’ Progovorio i o Kolindi koja ga je smjenila!

Autor: D.R.

U Intervjuu tjedna N1 televizije gostuje Dragan Lozančić, savjetnik predsjednika Republike za nacionalnu sigurnost.

Tema razgovora su afera Janaf i curenje informacija. Komentirao je i odnos premijera i predsjednika te je naglasio trebaju djelovati zajedno, unatoč verbalnim sukobima.

“Vjeruj da mogu djelovati zajedno. Ustav ih upućuje na to.”

Osvrnuo se i na Milanovićevu izjavu da je premijer trebao znati što se događa, dok Plenković tvrdi da nije posao premijera uključiti se u istragu.

I jedan i drugi su u pravu. Svaka istraga može se naći u trenutku kada se obavještava premijera i predsjednika”, izjavio je te dodao da odluka o informiranju državnog vrha ovisi o onome tko vodi operaciju.

“Ako on procjeni da to može utjecati na nacionalnu sigurnost, trebao bi ih obavijestiti. Voditelj operacije mora štititi podatke, ali i procijeniti tko je ovlašten dobiti informaciju. Ni jedna institucija nije otok, ni SOA, ni policija, ni DORH. Svi oni su na brodu koji se zove Republika Hrvatska, brodu koji smo dužni štititi. Jedna institucija mora informirati druge. DORH je samostalno tijelo, ali ima i profesionalnu i moralnu obvezu izvršnoj vlasti ili nekome dati informaciju za koju procijene da treba dati.”, pojasnio je.

No, naglasio je kako vjeruje Plenkovića da nije ništa znao o klubu.




Nemam razloga ne vjerovati premijeru, vjerujem da nije znao.

Prokomentirao je i to što su  visoki državni dužnosnici upali u mjere i družili se s kompromitiranim osobama.

Ako je netko ušao u mjere ne znači odmah da je ugrožen. Kada se čelnik tijela nađe u toj situaciji, po zakonu SOA mora štititi štićenu osobu.”




Podsjetimo, Lozančić je široj javnosti postao poznat nakon sukoba s tadašnjom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović koja ga je u ne posve razriješenim okolnostima smjenila s dužnosti ravnatelja Sigurnosno obavještajne agencije(SOA). No, danas je opet odbio je komentirati zašto nije bivšu predsjednicu obavijestio da je ušla u mjere.

Lozančić je poslije toga postao savjetnik ministra unutrašnjih poslova i potpredsjednika Vlade Davora Božinovića, a od veljače ove godine na poziv Zorana Milanovića ‘preselio’ se na Panatovčak.

 

 

Autor:D.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.