Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Milanovićev punac Zagrebačkom holdingu dužan je 200.000 kuna

Autor: I. Delić

Podatak je ovo o kojem se dakako u političkim krugovima ne progovara previše, s osobito nezgodno zvuči u ovo predizborno vrijeme kada se vodi bitka za svakoga birača.

‘Prste dalje od moje obitelji’, zagrmio je ovih dana s jedne od političkih pozornica, ponešen predizbornom kampanjom bivši premijer i šef SDP-a Zoran Milanović. Ovakvo gorljivo i srčano branjenje vlastite obitelji, bilo bi u najmanju ruku dirljivo da bivši premijer nije javna ličnost čiji su se članovi obitelji proteklih godina u više navrata našli u središtu vrućih afera, praćenih nadasve sumnjivim poslovima. Svjedočili smo tako prljavim poslovima njegova brata Krešimira, potom se zbog uhljebništva u središtu skandala našlo nekoliko bliskih mu rođaka te na koncu i supruga Sanja Musić Milanović.

Ne znamo da li Milanović svojega punca smatra članom obitelji, ali kako saznajemo upravo je punac Ivan Musić akter još jedne sumnjive priče. Naime, dotični je vlasnik tvrtke GiM koja je pak prema dokumentaciji koja je u ekskluzivnom posjedu našega portala Zagrebačkom holdingu, a time i Gradu Zagrebu dužna 200.000 kuna, dodaju li se tome iznosu i kamate dolazimo do znatno većeg iznosa. Podatak je ovo o kojem se dakako u političkim krugovima ne progovara previše, s osobito nezgodno zvuči u ovo predizborno vrijeme kada se vodi bitka za svakoga birača. Kako je moguće da se toliki dug prema Gradu od strane Musića nagomilao te kako je moguće da se isti tolerira upitali smo i Joška Jakelića, voditelja podružnice Gradsko stambeno komunalnog gospodarstva koje je dio Zagrebačkog holdinga. U Jakelićevo ime odgovorila je njegova glasnogovornica opisujući nam opseg rada GSKG-a dodajući kratko da oni nisu ovlašteni davati informacije o spornom dugovanju.

No, s dugovima i bez njih poslovanje ove tvrtke prilično je intrigantno jer ona se svojedobno u javnosti spominjala baš zbog sumnjivih poslova s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim cestama, radi se o priči u koju su se upleli i Uskokovi istražitelji koji su se njome godinama bavili. Naime, tvrtka GiM koju je Ivan Musić nedavno po odlasku u mirovinu prepustio sinu Tomislavu Musiću obavljala je stručni nadzor na nekoliko gradskih projekata, a pažnju Uskoka zaplijenila je gradnja spoja sarajevske i Vatikanske ulice u Novom Zagrebu zbog sumnje da su na tom projektu naknadno ugovarani već izvedeni radovi. Znakovito svakako zvuči i podatak kako je Musićeva tvrtka posao stručnog nadzora gradnje dobila 18 dana nakon službenog otvorenja sagrađene prometnice. Afera simbolično nazvana Vatikanska u medije je dospjela još 2008. godine kada je Hrvatskom vladao bivši premijer Ivo Sanader, a Državnim odvjetništvom nezaboravni Mladen Bajić. Nakon smrti pokojnog premijera Ivice Račana uzde Partije preuzima Milanović, a Bandić u to vrijeme biva jedan od stupova SDP-a, naravno već tada iz fotelje zagrebačkog gradonačelnika. Grad Zagreb i njegova javna poduzeća u toj su eri bila logistička baza SDP-a i mjesto za uhljebništvo partiji lojalnih kadrova. Oglasio se u ta ne tako davna vremena oko afere i Davor Jelavić navodeći da je za posao stručnog nadzora javno prikupljanje ponuda obavljeno 5. listopada 2006., da su ponude otvorene 19. listopada 2006. te da je 26. listopada 2006. kao najpovoljnija izabrana ponuda tvrtke GIM. Drugim riječima, sve je bilo legalno, ali ne i zdravom razumu objašnjivo jer završena prometnica službeno biva puštena u promet i svečano otvorena 8. listopada 2006.

Spoj dviju ulica otvorio je, a tko drugi doli gradonačelnik Bandić uz pratnju suradnika, a na otvaranju su predstavnicima medija predstavljeni podaci o svim izvođačima radova te je objavljeno i da je kompletan nadzor izvršila firma Gim. Ugovor je u ime Zagrebačkih cesta potpisao pokojni direktor Stipe Ćorić, koji se također našao na otvorenju svjestan da je cesta završena pa čak i iscrtana signalizacijom.

Sve se to odvijalo doslovno pred očima Igora Rađenovića, tadašnjeg direktora Zagrebačkih cesta koji stanuje u zgradi koja gleda na Vatikansku i Sarajevsku ulicu, pa se svako jutro s balkona mogao uvjeriti u stvarno stanje stvari pa je slučaj prijavio USKOK-u. USKOK je uzeo dokumentaciju o tom projektu nakon dojave da je drugi ugovor (za radove na prometnoj signalizaciji), potpisan nakon završetka radova i službenog otvorenja prometnice, pisao je Maxportal.

Inače, u više od dva desetljeća postojana obiteljska tvrtka Musićevih često je radila na projektima u kojima je investitor bio Grad Zagreb, te su zapošljavali pet inženjera, a Fim je stručno nadzirao sve radove na Remetinečkoj cesti, na spoju Radničke i Domovinskog mosta, na Kvaternikovu trgu i spoju Sarajevske i Vatikanske. Tako je bilo do izbijanja sukoba na relaciji Bandić –Milanović, a čini se kako je do pada prihoda tvrtke došlo baš u to vrijeme kada je između ove dvojke zaiskrilo.

Music-dugovi-01.jpg

Music-dugovi-02.jpg

Autor:I. Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.