Foto: Marko Prpic/PIXSELL

MILANOVIĆ ZAGRMIO O HRVATIMA U BOSNI: ‘Bez jamstva da će biti legitimno predstavljeni u Domu naroda, bili bi natjerani na odlazak!’

Autor: Dnevno

Povodom nastavka pregovora o ograničenim promjenama Ustava i izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini, koji se vode uz potporu međunarodnih posrednika, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uputio je izjavu za javnost koju prenosimo u cijelosti:

Opstojnost, konstitutivnost i dobrobit hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini strateški je interes Republike Hrvatske. Briga za Hrvate u Bosni i Hercegovini – koji su najvećim dijelom i državljani Europske unije – stoga nije samo ustavna obveza Republike Hrvatske, nego i trajni nacionalni interes hrvatske države. Za Republiku Hrvatsku i njezine građane važno je na najduljoj, istočnoj državnoj granici imati cjelovitu, stabilnu i prijateljsku Bosnu i Hercegovinu koja će funkcionirati kao uređena, demokratska država triju konstitutivnih naroda: Hrvata, Bošnjaka i Srba.

Narednih dana u Bosni i Hercegovini vodit će se, uz potporu međunarodnih posrednika, ključni pregovori o ograničenim promjenama Ustava i izbornog zakonodavstva koje je nužno provesti uoči nadolazećih izbora predviđenih za jesen ove godine.

Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini suočen je s trajnim gubitkom ravnopravnosti i konstitutivnosti. Neprihvatljiva je i nelegitimna dosadašnja višegodišnja praksa da predstavnike hrvatskog naroda u tijelima vlasti biraju pripadnici drugih naroda.  

Za Hrvate u Bosni i Hercegovini ključno je da im ograničena promjena Ustava i izbnog zakonodavstva zajamči legitimno predstavljanje u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine i Federacije BiH. Legitimna zastupljenost Hrvata mora se osigurati ne samo kod izbora za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, već je ključno osigurati izbor legitimnih predstavnika Hrvata u Dom naroda Federacije BiH. Uostalom, Dom naroda Federacije BiH i zove se Dom naroda upravo zato što u njemu moraju sjediti legitimni predstavnici konstitutivnih naroda, dakle i predstavnici hrvatskog naroda.

Pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje se samo legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru onih koje predstavlja i čije interese zastupa. Bez jasnih ustavnih i zakonskih jamstava, uključujući jamstvo da će biti legitimno predstavljeni u Domu naroda Federacije BiH, Hrvati u Bosni i Hercegovini bili bi trajno izloženi izbornim manipulacijama, svedeni na nacionalnu manjinu i natjerani na odlazak iz Bosne i Hercegovine. Republika Hrvatska to ne smije i neće dopustiti. Bosna i Hercegovina bez Hrvata ne može postojati.

Još jednom pozivam Vladu RH da zajedno iskoristimo sve političke i diplomatske mehanizme koji su nam na raspolaganju te pružimo odlučnu potporu Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Samo zajedničko djelovanje, čvrsto zastupanje, a posebno beskompromisno provođenje takvih stavova može rezultirati trajnom i učinkovitom zaštitom prava Hrvata kao ravnopravnog naroda u Bosni i Hercegovini, a time i osiguranjem nacionalnog interesa Republike Hrvatske.




Od naših međunarodnih partnera očekujem da prepoznaju važnost ograničenih promjena Ustava i izbornog zakonodavstva za ostvarivanje prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda te da je to jedini ispravan put prema uspostavi trajne stabilnosti Bosne i Hercegovine. Jednako tako očekujem da uvaže i prihvate činjenicu kako je osiguranje konstitutivnih prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini od strateškog značaja i za Republiku Hrvatsku”, poručio je Milanović.

 




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.