fbpx

Milanović: ‘Tko se zadnji smije obično se ne smije!’ Karamarko: ‘Zreli ste za odlazak!’

Autor: D. Boroš

I dok je premijer godišnje izvješće iskoristio za još jedan programski govor prepun obećanja kakva su građani čuli bezbroj puta do sada, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je Milanovićevo izvješće okarakterizirao kao govor prepun iluzija i optužbi na račun svih, zatraživši da vlada ode jer svaki novi dan mandata Milanovićeve vlade vodi daljnjem uništavanju države.

Iako se očekivao govor o najvažnijim političkim temama koje zaokupljaju pažnju hrvatske i europske javnosti, premijer Zoran Milanović je svoje godišnje izvješću o radu Vlade uglavnom iskoristio za još jedan programski govor na polovini mandata.

Taksativno se hvalio postignućima u protekle dvije godine i (ponovno) obećavao boljitak u naredne dvije godine.


– Hrvatska je ostvarila sve svoje strateške ciljeve, kazao je Milanović na početku govora naglasivši kako smo danas regionalni lider.

– Dugo vremena, gotovo nikada nismo bili u povoljnijem položaju. Mi smo danas punopravna članica EU kojoj nitko ništa nije poklonio i tražimo da nas se poštuje. Inzistirat ćemo da se Hrvatsku doživljava ravnopravnim partnerom, i zato jamčim da Hrvatska neće nikad biti sankcionirana i tu neće biti kompromisa. Vjerujte mi, nitko ne štiti zločince, ali za par dana će vam sve biti jasnije. Nama trebaju dobronamjerni partneri koji će nas tretirati ravnopravno, a ne nikakvi tutori, bilo je sve što je Milanović kazao o trenutnim zategnutim odnosima sa Europskom komisijom koja prijeti sankcijama Hrvatskoj zbog "Perkovićevog zakona".

Ostatak govora bavio se brojkama, pohvalama na vlastiti račun i obećanjima, obećanjima…

– Nije ohrabrujuće da će do kraja godine javni dug porasti na 197 milijardi kuna, ali zato su krive sve bivše Vlade, istaknuo je premijer te iznio podatke o gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj.

– Znam da brojke znaju biti zamorne, ali prvi pravac koji ćemo slijediti je uvođenje reda. Kod preuzimanja Vlade preuzeli smo 51 milijardu nenaplaćenog poreznog duga i do sada smo od dužnika naplatili pola milijarde kuna.

– Pokrenut je projekt fiskalizacije. U srpnju ove godine prikazani ugostiteljski promet bio je 64,4 posto veći nego u srpnju prošle godine.
– Privatizirali smo tri velika brodogradilišta, a drugi pravac je konsolidacija državnih financija. Nepobitno je da ćemo ući u proces prekomjernog deficita. Ne skrivamo pod tepihom naš deficit i zato su strukturne reforme naša obveza. Državne financije moramo uvesti u mirne vode. Da bi ostvarili cilj, morat ćemo kombinirati interventne mjere sa reformama, naglasio je Milanović.

– Ključni uvjet za konsolidaciju proračuna je rast. U krakom roku javni dug možemo smanjiti privatizacijom i koncesijama, i do sada je sve bilo prepušteno stihiji koja nas je dovela gdje nas je već dovela.

– Ne vjerujete onima koji kažu da rasprodajemo državu. Državne financije su prenapregnute i radimo sve kako bi to promijenili. Ali nikada neće doći u pitanje isplata mirovina, invalidnina i socijalnih naknada, kazao je Milanović. Zato ćemo i predložiti smanjenje mirovina koje nisu ostvarene iz plaća, dok mirovine iz rada ostaju zaštićene.
– Treći pravac je restrukturiranje i racionalizacija državnog sektora. Građanima ćemo pojednostaviti život s birokracijom tako da više neće morati raznositi papire od šaltera do šaltera.

– Ipak najvažniji pravac je izrada mjera za oporavak gospodarstva, pojasnio je premijer pohvalivši se povlačenjem novca iz europskih fondova. Što se tiče sufinanciranja gradnje Pelješkog mosta iz europskih fondova, osobno sam i sam bio za to.

– Jedino puna zaposlenost, a to nismo imali ni u socijalizmu, jamči sretne ljude. Ne smijemo zatvarati oči pred činjenicom da imamo među najviše nezaposlenih mladih u Europi, kazao je Milanović.

– Ali ne vjerujemo u riskantne monetarne eksperimente, ne vjerujemo onima koji tvrde da se trebamo i možemo još zaduživati, ne vjerujemo onima koji misle da ne trebamo vraćati kredite, ne vjerujemo prorocima koji govore da bi svi naši problemi bili riješeni kad bismo otpustili nekoliko desetaka tisuća ljudi zaposlenih u državnoj upravi.

Svoje jednosatno izlaganje Milanović je završio riječima: "Borba za dvojezičnost jednako je važna kao i gospodarski rast Hrvatske i nemojte da vas zaslijepe samo ekonomske teme jer život ima i druge vrijednosti poput antifašizma, diskriminacije manjinskih zajednica, poštovanja različitosti poput LGBT zajednica. Iskoristit ćemo sva demokratska sredstva da iskorjenimo mržnju, jer tako obogaćujemo svoju kulturu. I tko se zadnji smije, obično se ne smije, kazao je na kraju Milanović.

Nakon njegovog govora pravo na 20-minutnu raspravu imaju klubovi zastupnika, a nakon njih premijer će imati još 20 minuta za završno izlaganje.

Prije rasprave, premijeru je Građanska akcija na Markovom trgu priredila doček sa transparentom "Milanoviću odlazi".

Karamarkov govor

Dugo očekivani, prvi izravni obračun premijera i vođe oporbe Tomislava Karamarka nije donio ništa senzacionalno. Karamarko je očekivano kritizirao premijera i rad njegove vlade, ali bez posebnog nadahnuća i emocija.

Po njegovim riječima, premijerov govor je bio red optužbi na račun preethodnika, red iluzija i red obećanja.

– Bezbroj puta ste gospodine predsjedniče sami sebe demantirali pa tako i ovoga puta.

– Nažalost Hrvatskom danas vlada depresija, beznađe i besperspektivnost. I dok zemlje u bližoj i daljoj okolini bilježe pozitivne pomake, rezultat rada ove vlade je pad gospodarske aktivnosti, rast javnog duga i daljnje osiromašenje građana. Povećanjem PDV-a i trošarina nametnut je dodatni teret građanima i gospodarstvu. Građanima je uzeto oko sedam milijardi kuna poskupljenjem struje i plina, istaknuo je šef HDZ-a

– Vlada svojim djelovanjem produbljuje daljnju krizu u društvu a krivce traži u raznim socijalnim skupinama omalovažavajući radnike, seljake, branitelje, vjernike. Umjesto da se sustavno usmjeri na rješavanje velikih problema u društvu, vlada raznim smicalicama, pravnim nasiljem proizvodi sukobe da gotovo svim skupinama u društvu, kazao je Karamarko podsjetivši na prikupljanje potpisa "U ime obitelji" te noćno postavljanje dvojezičnih natpisa u Vukovaru.

– To se ne može učiniti silom. Čini mi se da je sve to s ovom Vladom prekasno. Uspjeli ste devastirati ovu državu. Spremni ste za odlazak, a svakim danom vašeg daljnjeg mandata uništavate državu, istaknuo je Karamarko

– Hrvatska je prošla dug put prilagodbe pravilima EU. To povjerenje koje smo stekli Vlada je dovela u pitanje i hrvatsku pretvorila u nepouzdanog partnera i u državu slučaj, a sukob sa Europskom komisijom ugrožava nacionalne interese Hrvatske, kaže Karamarko.

Milanović napustio sabornicu i otišao telefonirati: Zove li Merkelicu?
Nakon što je Damir Kajin završio svoje izlaganje premijer je napustio Sabor i nije slušao što mu klubovi zastupnika imaju za reći. Prema riječima potpredsjednice Sabora Dragice Zgrebec, Milanović je morao nakratko otići, ali će se vratiti. Neslužbeno se saznalo da je premijer otišao obaviti nekoliko važnih telefonskih razgovora s europskim premijerima.
Laburist Branko Vukšić ironično je ustvrdio kako je Milanovića sigurno nazvala njemačka kancelarka Angela Merkel kako bi mu rekla da je popustila oko lex Perković. 'To što Milanović ne poštuje opoziciju još je jasno, ali on svojim ne prisustvom ne poštuje ni članove Kukuriku koalicije', kazao je Vukšić

Autor:D. Boroš
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.