Patrik Macek/PIXSELL

Milanović se vraća: Nećete vjerovati tko ga lansira na scenu

Autor:

Zoran Milanović očito se zarazio politikom.

Posljednjih nekoliko mjeseci u hrvatskoj javnosti uvelike se raspravlja o kandidatima za predsjedničke izbore, koji bi se trebali sučeliti sa aktualnom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. A u tom kontekstu vrlo intenzivno, kao kandidat s najviše šanse spominje se bivši premijer Zoran Milanović, koji je nedavno nakon serije poraza na izborima išetao iz politike. Čini se kako Milanović koji se sakrio od javnosti uistinu kuje veliki povratnički plan, a za to po svemu sudeći ima i dobro razrađenu strategiju pa je kampanju diskretno počeo i kroz medije. Dio medija raspisao se o tome kako bi Milanoviću početni kapital za stranku mogao kapnuti od generala Čermaka, a odnedavno mediji prenose i afirmativan tekst o bivšem premijeru objavljen na portalu Ideje.hr.

U analizi za spomenuti medij, doktorand na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci te istraživač na projektu Hrvatske zaklade za znanost Milan Deskar-Škrbić analizira Milanovićev mandat te zaključuje da je u njegovoj eri započeta najsnažnija fiskalna konsolidacija koja je stvorila prostor za porezno rasterećenje. Pohvale se slijevaju i na račun bivšeg ministra financija Borisa Lalovca, koji je prema autoru započeo prvo porezno rasterećenje, a aktualni ministar Marić nastavio je njegovim stopama. Vrlo detaljno hvali se mandat Milanovićeve vlade, a iz teksta se dade iščitati kako bivši premijer i njegovi ministri gotovo da i nisu imali pogrešnog poteza. Svakako je zanimljivo reći kako se radi o portalu čiji je glavni urednik Željko Ivanković, poznati hrvatski i bosanskohercegovački novinar i pisac.

Izdavač portala je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja. Prema internetskoj stranici Sindikata njihov je predsjednik profesor Petar Pervan znanstvenik sa zagrebačkog Instituta za fiziku. Predsjednik Velikog vijeća je profesor Igor Radeka sa Sveučilišta u Zadru. Zamjenik predsjednika je doktor Tvrtko Smital s Instituta Ruđer Bošković, koji je ujedno i potpredsjednik Velikog vijeća. Svakako je zanimljivo spomenuti kako je glavni tajnik Sindikata Vilim Ribić, poznati sindikalist. Inače, u političkim krugovima šuška se kako Milanovićeva stranka koju uskoro planira postaviti na noge već ima neslužbeni naziv Stranka demokratske akcije.

Da se Milanović kani upustiti u novu političku avanturu pisao je svojevremeno i tjednik 7dnevno, tvrdeći kako Milanović u ovu avanturu ne ulazi sam već u suradnji s Antom Kotromanovićem, a osim nekadašnjeg ministra obrane tu je i Marijo Bertina te Emil Tedeschki i general Čermak. Neslužbeno, Milanovićeva stranka okušati bi se trebala na europarlamentarnim izborima, a Milanović ujedno računa i na podršku bivših kolega iz rasutog SDP-a. Nakon europskih izbora, Milanović se kani upustiti u bitku za predsjednika, a spekulira se kako će u tome dobiti potporu djela SDP-ovih odbačenika. Kao njegovi ljudi u SDP-u i oni koji bi trebali odraditi dio posla udarajući temelje nove stranke, spominju se njegov kum Joško Klisović, Orsat Miljenić, ali i Peđa Grbin koji prednjači u napadima na šefa Partije Davora Bernardića.

Da dio zastupnika okreće leđa SDP-u i njihovu trenutačnom rukovodstvu može se vidjeti i u Saboru, a očigledan je primjer bio glasovanje o novom šefu DORH-a, gdje su Grbin i Miljenić glasovali suprotno od Kluba zastupnika SDP-a. Milanović očito ima velike planove, i veliku potporu, a hoće li mu realizacija uspjeti, ili će pak ući u kategoriju političkih mrtvaca ostaje za vidjeti.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.