MILANOVIĆ RASKIDA DUGOGODIŠNJU VEZU: Ta dosadna žena ga opsjeda i spopada!

Autor: I.Delić

Premijer Zoran Milanović i ministrica Pusić sve se češće svađaju, a s njom je kažu upućeni sve teže surađivati jer je čelni čovjek Vlade spoznao da mu ova radi iza leđa.

Premijer Zoran Milanović sve se teže nosi s postupanjem ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić s kojom je ponovno ušao u žestok i otvoren sukob. Razlog njihova novoga rata leži u imenovanju novoga ministra kulture. Pusić smatra korektnim da na toj funkciji do kraja mandata ostane Borislav Šipuš kao vršitelj dužnosti. Takva opcija odgovara joj iz nekoliko razloga. Prije svega stoga što njezin HNS trenutno muče unutarstranački ratovi, a pronaći pravu osobu iz tih redova koja bi trenutno zasjela na čelo ministarstva čini se kao nemoguća misija. Ideje su to i problemi koje Milanović u predizbornoj godini ne može i ne želi prožvakati. Dao je stoga ministrici Pusić ultimatum da kroz narednih nekoliko tjedana odluči tko će preuzeti ministarstvo kulture. Šefici diplomacije zamjerio je ustrajno inzistiranje na Šipušu i stoga što se još uvijek ne zna je li ovaj sudjelovao u aferi koja se veže uz ime Andree Zlatar Violić. Premijerovo inzistiranje naljutilo je ministricu Pusić, ali ne inzistira čelni čovjek Vlade na ovome zbog transparentnosti.

Jasno je i njemu, kao i ostatku zainteresirane javnosti da je riječ o Josipovićevom čovjeku, a Milanović nije toliko naivan koliko bi se možda na prvi pogled učinilo. Sve je svjesniji da Josipović u suradnji s ministricom Pusić čini sve kako bi ga skinuo s trona SDP-a, ali i s trona Vlade. Da se to ne bi dogodilo, Milanović će se, kako je kazao bliskim suradnicima, riješiti te “dosadne žene koja ga spopada i radi mu o glavi”. Borit će se protiv nje svim silama, ali i ustupcima. Ustupio joj je tako svoju potporu za glavnu tajnicu UN-a, a mimo njene volje s najbližim krugom suradnika među koje je odnedavno uvršten i američki čarobnjak za kampanje dogovorio je termin izbora. Onaj koji bi njemu najbolje išao na ruku.

Hrvatska bi tako na izbore mogla u listopadu, tvrde to izvori bliski premijeru kazujući da je skoro pa definitivno odlučio kako će građani novu vladu, po mogućnosti onu njegovu birati na jesen. Ipak, u SDP-u su otvorene i još neke mogućnosti koje premijer za sada tek treba promisliti, iako mu se ideja o jesenskim izborima sviđa . Jedna od predloženih opcija mu je i ta da izbori budu početkom sljedeće godine, kada u konačnici i istječe ustavni rok za njihovo održavanje. Izborima u listopadu, vjeruje Milanović, zatvorit će vrata manipulacijama koje iza njegovih leđa provode Josipović, Pusić te dio IDS-ovaca s kojima se ionako nikada nije popeo na zelenu granu. Ministrica Pusić i članovi njezina HNS-a ovom potencijalnom Milanovićevom odlukom o izborima silno su razočarani.

Za njih bi bilo znatno bolje kada bi se izbori održali sljedeće godine kako bi se između sebe mogli posložiti. Izbori u vrijeme kada ih priželjkuje Milanović ne odgovaraju ni IDS-u, ali njega za to trenutno i nije briga jer provodi savjete koje mu je Alexander Braun iščupao iz čarobnog kofera s kojim bi trebao poharati Lijepu našu. Hvali se tako, uz asistenciju odanih ministara, zamrzavanjem tečaja švicarca, oprostom dugova, ali i nekim nevidljivim oporavkom te izlaskom iz recesije. Kada se obračunao s rivalima iz svojih redova, spreman je povesti i pravi mali verbalni rat s trenutno najljućim rivalom na političkoj sceni. Riječ je naravno o šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku kojega je ionako po savjetu Amerikanca već pozvao na sučeljavanje, a tamo bi ga, uvjeren je, trebao ostaviti miljama iza sebe. Samouvjereno, mora se priznati s obzirom na rezultate koje Milanovićeva Vlada ostavlja iza sebe.

Autor:I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.