fbpx

Milanović priznao generalima: ‘U banani smo, nemamo više novca za ništa!’

Autor: B. D.

Teško stanje državnih financija znači da će HV "nova" materijalno-tehnička sredstva morati potražiti na otpadu - u Afganistanu ili Iraku gdje SAD bude ostavio svoju opremu. I dok Oružane snage grcaju u neimaštini, ministar Kotromanović je potrošio desetke milijuna kuna na preseljenje svog ureda natrag iz Novog Zagreba na Krešimirov trg i to samo kako ne bi morao udisati smrad s Jakuševca.

Prošlu subotu u Kuparima je organiziran radni sastanak predstavnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga s najvišim vladinim dužnosnicima na kojem se razgovaralo o Dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga RH.
U Titovoj vili uz ministra obrane Antu Kotromanovića i načelnika GS OS RH generala Dragu Lovrića sastanku je nazočio i predsjednik Vlade Zoran Milanović.
Kako su pojasnili u vladi, premijer se odazvao pozivu obzirom da je riječ o ključnom, strateškom dokumentu kojim se usmjerava razvoj Oružanih snaga RH u idućih 10 godina.
Iako bi bilo logično da takvom skupu nazoči i Vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske, predsjednik Ivo Josipović je kuparski summit vješto izbjegao, vjerojatno da ne bi čuo bolnu istinu.
Dakle, ono što je vojni vrh čuo od prvog čovjeka vlade malo je koga ostavilo ravnodušnim, jer se ipak radi o strateškom dokumentu razvoja hrvatskih Oružanih snaga u bliskoj budućnosti, prije svega o osiguranju novca za hrvatski obrambeni sustav.
Prema riječima jednog od nazočnih visokih časnika Hrvatske vojske premijer je nastupio vrlo ležerno kao da se radi o nekoj potpuno nevažnoj stvari, a ono što je rekao bilo je šokantno.

"Dugoročno sredstva za Oružane snage i MORH neće se povećavati, nego će se smanjivati kao što je to bilo ove i prošle godine, jer novca u državnom proračunu jednostavno nema", kazao je premijer i pozvao vojni vrh da se snađe na "drugim stranama".
Naime, očito je da Milanovićeva vlada u ovom mandatu nema namjeru značajnije ulagati u Hrvatsku vojsku osim onoga što mora prema standardima NATO-a. Vidljivo je to iz proračuna MORH-a za ovu godinu koji je već smanjen rebalansom za 147 milijuna kuna, a u odnosu na zadnjih pet godina manji je za 20-ak posto.
Takvo stanje državnih financija ukratko znači da će modernizacija Oružanih snaga koje su ionako u vrlo lošem stanju još pričekati a prema Milanovićevim riječima povećanja sredstava za obranu neće biti prije 2018.godine.
"U banani smo", slikovito je kopirao svog "slavnog" prethodnika premijer Milanović, dodajući kako je stanje državnih financija iznimno teško pa se na bilo kakve veće izdatke može zaboraviti.

Prevedeno, Hrvatska će vojska nova materijalno tehnička sredstva morati nabaviti na otpadu. Naime, jedna od preporuka vojnom vrhu je nabavka vojne opreme od saveznika, ponajprije Amerikanaca koji u Afganistanu i Iraku ostavljaju velike količine bojno-tehničkih sredstava. Takva oprema u pravilu je besplatna i samo je treba prevesti o vlastitom trošku u Hrvatsku, a koliko će biti upotrebljiva to je vrlo upitno.
I dok Hrvatska vojska muku muči čak i sa održavanjem postojeće opreme zbog sveopće neimaštine i prazne državne blagajne, već slijedeći mjesec Ministarstvo obrane RH trebalo bi se vratiti na staru adresu u središte Zagreba, u veliki kompleks između Trga kralja Petra Krešimira i Zvonimirove ulice odakle je MORH 2010. godine preseljen u vojarnu Croatia u Novi Zagreb.
Povratak MORH-a u staro sjedište odluka je ministra obrane Kotromanovića koji, kažu njegovi najbliži suradnici, više nije mogao izdržati smrad u novozagrebačkoj vojarni, također temeljito renoviranoj kada se pokojni ministar obrane Branko Vukelić sa svojom svitom selio u Croatiju kako bi MORH i cijeli vojni stožer bili na jednom mjestu pa makar i u blizini glavnog zagrebačkog smetlišta.


Dakle u adaptaciju i povratak u iste prostore nakon samo tri godine izbivanja "ulupani" su deseci milijuna kuna. U ogromnoj zgradi pod zadnje bilo je samo Ministarstvo regionalnog razvoja a sada će mu se priključiti i ministar obrane te glavni stožer Oružanih snaga na čelu s načelnikom Lovrićem koji će također preseliti za ministrom iz periferije u centar grada.

Očito, u današnjoj Hrvatskoj više nikoga nije briga ni za stanje Oružanih snaga ni za obrambenu sigurnost države. Važno je samo da njima bude dobro.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.