fbpx
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

MILANOVIĆ PLENKOVIĆU SPREMA NAJBOLNIJI UDARAC DO SADA! Za njega ima samo jedan uvjet: Na pomolu prvo posrnuće premijera

Autor: Iva Međugorac

Ono što je ranije najavljivao, predsjednik Republike Zoran Milanović ovih je dana i potvrdio pa u skladu s time nije pristao na to da se ukrajinski vojnici obučavaju u našoj zemlji, kao što je to najavljivao premijer Andrej Plenković za čije su planove i hrvatska javnost, i predsjednik Milanović saznali iz medija, što je u najmanju ruku neobično i paradoksalno.

Da Ukrajini treba pomoći, ali da se na ovaj način ne bi trebali uplitati u njihov rat s Rusima, Milanović ponavlja već neko vrijeme, a paralelno s time iz HDZ-a poručuju da je predsjednik proruski orijentiran političar tražeći u tome razloge za njegov ovako tvrd stav o ovoj temi koja je Plenkoviću važna uz ostalo i radi njegova međunarodnog imidža budući da je nakon što se priklonio Ukrajini pored simpatija koje uživa od strane Europske komisije na svoj mlin navukao potporu američke administracije, što je i više nego značajno za njegovu borbu u kojoj će nastojati osvojiti još jedan, odnosno treći uzastopni mandat.

Sada kada ga je Milanović odbio pozivajući se na Ustav i zakone iz kojih proizlazi da se odluke ovog tipa donose kao dio dogovora premijera i predsjednika, Plenković se okrenuo prema sabornici, no upućeni svjedoče da je upitno hoće li Plenković za ovu temu u parlamentu uopće imati većinu. Uz to, treba napomenuti da u Milanovićevom timu drže da Ustav ne dozvoljava da o ovoj temi odlučuje Sabor, a s time se slažu i hrvatski pravnici koji su ovih dana istupali u javnosti


Bitka u kojoj Plenković ima male šanse

”Ako se njih dvojica ne dogovore, obuke neće biti, u HDZ-u moraju priznati da su pogriješili, a Plenkoviću to ne pada na pamet, iako je Milanović ovaj put definitivno u pravu. Da prizna svoju pogrešku Plenković bi time proglasio još jedan poraz protiv Milanovića, a ne zaboravite da je već izgubio na sličnom slučaju kada su se natezali oko toga tko će biti predsjednik Vrhovnog suda”, napominje naš sugovornik blizak Milanoviću te dodaje da bi predsjednik na ovo bio spreman pristati samo pod jednim uvjetom.

”Ako Plenković makne Marija Banožića sa čela Ministarstva obrane, možda se on i Milanović uspiju dogovoriti oko obuke ukrajinskih vojnika”, tumači naš sugovornik no u HDZ-u tvrde da Plenkoviću takvo nešto ne pada na pamet već da je spreman inzistirati na tome da se o ovoj temi odlučuje u Saboru premda i poznati odvjetnik Anto Nobilo tvrdi da je taj prijedlog protuustavan.

”Ako Sabor ovo prihvati, svjesno će kršiti zakon zbog nekih političkih interesa u smislu da se vidi koliko utjecaja ima predsjednik u Saboru, a koliko premijer”, kaže Nobilo te napominje da kod pitanja obuke vojnika, bez obzira idu li naši vojnici u inozemstvo ili strani dolaze, mora biti nekoliko uvjeta. “A to je da se radi o savezničkoj vojsci, da smo u nekoj međunarodnoj organizaciji te da Vlada donese odluku uz prethodnu suglasnost predsjednika RH”, izjavio je Nobilo uz napomenu da bi trebalo zaštitit Ustav i ne dozvoliti da ga Sabor svjesno krši.

“Predsjednik Milanović nije smio dati suglasnost jer Ukrajina nema pravno status savezničke vojske, nije u NATO-u. Ne ispunjava prvi uvjet”, kaže Nobilo o razlogu zbog čega je predsjednik Milanović odbio ovotjedni Banožićev prijedlog napominjući da je u ovom trenu najvažnije da se Sabor ne dovede u poziciju da krši Ustav jer u tom slučaju curimo prema diktaturi.

Odluka o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj postala je dakle još jedan predmet sukoba između predsjednika i Vlade koji se neće lako rasplesti jer je Milanović spreman pokrenuti pitanje Vladina kršenja Ustava što je već počelo preko Nobilova istupa na ovu temu. I niz drugih pravnih stručnjaka slaže se s time da Vlada ovime doista ide mimo Ustava. Budući da je ministar Banožić odbio objaviti pismo koje je dostavio Milanoviću o detaljima ovog slučaja zaključci se mogu donositi uglavnom na temelju priopćenja iz Ureda predsjednika, a u kojem tvrdi da se dostavljeni Nacrt prijedloga odluka u dijelu koji se odnosi na dolazak ukrajinskih vojnika na hrvatski teritorij pri čemu se poziva na članak 7.stavak 3. u kojem stoji da Oružane snage država saveznica mogu prijeći granicu i ući u Hrvatsku i djelovati unutar njenih granica isključivo na temelju odluke Sabora koju predlaže Vlada uz prethodnu suglasnost predsjednika Republike.

Moć je trenutno u rukama predsjednika

Ako predsjednik uskrati suglasnost tada se odluka donosi u Saboru dvotrećinskom većinom, koju Plenković kako za sada stvari stoje ne može osigurati. Po tezama iznesenima u priopćenju iz Milanovićeva ureda iz obrazloženja Nacrta odluke ispada da Vlada namjerava provoditi obuku ukrajinskih vojnika na hrvatskom području iako ta odredba Ustava nije primjenjiva u ovom slučaju. Kako tvrde, Ukrajina nije država saveznica, a ulazak i djelovanje ukrajinske vojske na našem teritoriju niti nije definirano međunarodnim ugovorom i baš zato u Uredu predsjednika navode da se odluka mora temeljiti na članku 7.stavku 9.Ustava u kojem se izrijekom spominje ulazak stranih vojnika u Hrvatsku za potrebe vježbe i obuke, ali u okviru međunarodnih organizacija kojima je RH pristupila ili pristupa na temelju međunarodnih ugovora i radi pružanja humanitarne pomoći pri čemu se opet spominje odluka Vlade uz prvotnu suglasnost predsjednika što je definirano i Zakonom o obrani. Sve to prema neformalnim tezama Plenković sada kani zaobići radi toga što je ishitreno reagirao, i radi toga što se nije dogovorio s Milanovićem prije nego što je dogovorio opciju prema kojoj bi se ukrajinski vojnici obučavali u Hrvatskoj, pri čemu je kako smatraju u predsjednikovom timu definitivno prešao granicu. Osim što Milanović problematizira obuku vojnika u našoj zemlji za njega je problematična još jedna odluka na koju doduše ne može utjecati. Radi se naime o donaciji 14 transportnih helikoptera Ukrajini, o čemu je Milanović također nedavno progovarao.
”Banožić očito po Plenkovićevim imputima na sve načine zaobilazi predsjednika Milanovića, oni ga na taj način nastoje opstruirati, ali vidite da im ne polazi za rukom, Milanović je najpopularniji političar u državi, i on će s kritikama nastaviti, od obuke vojnika nema ništa, a Banožić i Plenković neka objasne javnosti zašto u Ukrajinu šalju helikoptere i na koji način će to nadoknaditi pošto su uz ostalo radi o letjelicama koje služe za prijevoz bolesnika i trudnica s otoka do bolnica”, kaže naš sugovornik iz Ureda predsjednika koji je kritičan prema tome što MORH ne otkriva pojedinosti ove takozvane humanitarne pomoći Ukrajini radi čega bi Hrvatska mogla ostati bez više od polovice vlastitih transportnih flota. Mada su letjelice zapravo vojna imovina za koju se Milanovića ništa niti ne mora pitati, on je očito spreman reagirati i zahtijevati da Vlada pojedinosti koje skriva pod izlikom tajnosti otkrije građanima, a to njegovo inzistiranje bi baš poput stava o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj moglo prerasti u još jedan predmet spora između Banskih dvora i Pantovčaka.

 
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.