fbpx
FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

MILANOVIĆ OPOMINJE IZ TUĐINE: Od Plenkovića traži da se čvrsto postavi: Ukrajina? Može, ali mora i BiH!

Autor: Dnevno.hr / M.P.

Predsjednik Republike Zoran Milanović boravi u radnom posjetu Republici Sjevernoj Makedoniji, u Ohridu, gdje je sudjelovao na međunarodnoj konferenciji Prespa forum za dijalog.

Drugog dana boravka u Ohridu predsjednik Milanović održao je radni sastanak s predsjednikom Republike Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim nakon kojeg je kazao da primjer Republike Sjeverne Makedonije pokazuje što znači status kandidata za EU i što on u stvarnosti predstavlja.

„Dobiješ status kandidata i onda dvadeset godina ništa. U tom svijetlu treba gledati i možemo gledati ovo što se sada, sudeći prema jučerašnjem posjetu Kijevu trojice predstavnika velikih sila, nudi Ukrajini – to je status kandidata. To je ipak neka nada. S tom nadom Makedonija živi već predugo i čudim se da je nisu izgubili. I postoji opasnost da se ljudi okrenu od toga, da se naprosto odmaknu, shvate da ih se vuče za nos. Na Bugarima je da odluče i da vide kamo ih sve to vodi i njih i Makedonce”, izjavio je predsjednik Milanović nakon sastanka s makedonskim predsjednikom Pendarovskim.


FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

Ponovno se založio da Sjeverna Makedonija konačno počne pregovore s EU.

Predsjednik Milanović pri tom je istaknuo i status Bosne i Hercegovine kazavši da ako Ukrajina može dobiti status kandidata u stanju u kojem se trenutno nalazi da bi onda nulta točka hrvatske vanjske politike, nacionalne i sigurnosne politike trebalo biti da ga dobije i Bosna i Hercegovina.

„Naime, Bosna i Hercegovina je u sigurnosnom i svakom drugom smislu u boljem stanju od Ukrajine. Dakle, bilo bi dobro da mi svatko tko se protivi tome objasni zašto je protiv, tu govorim o Bruxellesu. Što se tiče nas, hrvatske politike i Hrvata, tu očekujem da to bude nulta točka politike i da vlada i njezini predstavnici, kada se bude govorilo o davanju statusa kandidata Ukrajini i kada se ta odluka bude donosila, da kategorički uvjetuju da ga dobije i Bosna i Hercegovina“, rekao je predsjednik Milanović dodavši kako nema niti jednog razloga, uključujući ekonomski, sigurnosni, humani i ljudski, da ukoliko status kandidata dobije Ukrajina da ga ne dobije i Bosna i Hercegovina. „Čekam da se očituju drugi akteri hrvatske politike, državotvornosti i vanjske politike. Dakle, Ukrajina kandidat, u redu. Bosna i Hercegovina mora biti kandidat istog dana!“, zaključio je u svojoj izjavi medijima predsjednik Milanović.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

Autor:Dnevno.hr / M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.