Luka Stanzl/PIXSELL

MILANOVIĆ OKUPLJA EKIPU ZA PREDSJEDNIČKE IZBORE! U tajnosti se sastao i s najutjecajnijim HDZ-ovcem svih vremena?

Autor: Iva Međugorac

Taktika je poznata, bivši premijer Zoran Milanović odlučio se naoružati strpljenjem te motriti na konkurenciju koja se profilira u kontekstu kandidature za predsjedničke izbore. No, ne zanimaju previše Milanovića imena koja nemaju šanse. On jasno, i posve precizno cilja na rušenje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, čiju destabilizaciju iz prikrajka čeka, i ako je suditi po anketarskim rezultatima, ta mu strategija sasvim solidno ide.

Prema rezultatima posljednjih anketa, rejting predsjednice sve je nestabilniji, za razliku od onog njegova koji se prilično učvrstio premda se u javnom prostoru uopće ne pojavljuje. Iako za sada nije otkrio hoće li se kandidirati za šefa države, izbori bliski bivšem premijeru prepričavaju kako je on na korak do te odluke, no svoj će plan obznaniti tek kada Grabar-Kitarović istakne svoju kandidaturu, što bi se moglo dogoditi nakon svibanjskih izbora. Dok čeka i gleda kako predsjednica pada Milanović ne sjedi spokojno, jer svjestan je da osim taktike za pobjedu na predstojećim predsjedničkim izborima valja imati i kvalitetan tim.

A kada je tim u pitanju, Milanović će svjedoče oni koji ga dobro poznaju ponajprije zagrebati po onima s kojima je nekoć unutar svojeg SDP-a dobro surađivao. Osoba na koju ozbiljno računa svakako je Ante Kotromanović, koji spada u skupinu onih koji su Milanoviću kandidaturu za predsjednika i predložili. Osim toga, Milanović se nedavno sastao i s Dalijom Orešković, novopečenom šeficom Starta, a navodno se susreće i s ekipom iz Amsterdamske koalicije, poglavito kadrovima iz Glasa na čiju potporu računa u slučaju kandidature, a takvo što nije nemoguće jer Anka Mrak Taritaš i bivši premijer u dobrim su odnosima.

Uz to, nekadašnji premijer po pitanju kandidature i okupljanja tima kave ispija i sa svojim nekadašnjim ministrom Hajdaš Dončićem, ali i s kumom Joškom Klisovićem te Zmajlovićem i Peđom Grbinom. Ono što je posebno zanimljivo jest detalj da se Milanović navodno nedavno sastao i s Vladimirom Šeksom, je li do toga sastanka uistinu došlo i koja je pozadina istoga, za sada ostaje na razini misterija.

Nije međutim misterij da Milanovića podupire šef HNS-a Ivan Vrdoljak, koji je to javno obznanio, jednako kao i Beljak. O temi Milanovićeve kandidature govori se i u krugovima bliskim Bernardiću koji kao i obično nije posve siguran što mu je činiti. S jedne strane, kandidatura čovjeka kojega je naslijedio za njega bi bila svojevrsna politička pljuska samome sebi, s druge strane to je prilika na kojoj višestruko može poentirati. Naime, ako Milanović pobjedi na izborima za predsjednika to bi moglo regenerirati cijelu stranku, a kada bi i izgubio taj poraz bio bi njegov, a ne Bernardićev. No, oni koji dobro poznaju Milanoviću kažu da mu u ovom času SDP naprosto donosi više štete nego koristi pa bi u utrku mogao poći kao nezavisni kandidat.

Bilo kako bilo, šansi ima osobito kada se znade da je dio Milanovićeve strategije taj da zagrabi glasove sa svih strana pa u bitci za šefa države računa na potporu prijatelja Ante Gotovine, dok bi mu financijsku injekciju trebao ubrizgati general Čermak i prijatelj Tedeschi.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.