FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas

MILANOVIĆ ODRŽAO MOĆAN GOVOR, MNOGI ĆE SE ZAMISLITI: ‘Nemamo neku vanjsku politiku, ništa nas se ne pita’

Autor: Dnevno.hr

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je danas u općini Petrijanec na svečanoj sjednici Općinskog vijeća na kojoj je čestitajući Petrijancima Dan Općine i blagdan Svetog Petra i Pavla poručio da budu strogi i organizirani kakvi i jesu jer ne žive od rente nego od teškog rada.

„Borite se za svaki euro! Svaki euro koji ne iskoristimo je bačen euro jer to je jedino što postoji u Europskoj uniji, posebno danas kada smo već skoro deset godina članica“, rekao predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju dodavši da je to dužnost svih onih koji su u prilici da taj novac uzimaju.

„To je naš novac, nitko se zbog toga ne treba zahvaljivati nego treba sebe prekoriti ako u tome ne budemo dovoljno agilni. Dakle, borite se za svaki euro“, istaknuo je.

‘Sad vidim da se nas ne pita, nemamo vanjsku politiku’

U tom smislu, predsjednik Milanović je rekao kako je Hrvatska ulaskom u Europsku uniju predala Uniji mnoge poluge vlasti. „O puno toga nas se više ne pita, a o nekim stvarima još uvijek odlučujemo. Sada vidim da baš nemamo nekakvu vanjsku politiku, da i tu moramo pitati druge i treće, ali u nizu stvari koje predstavljaju izvornu nadležnost Europske unije i Bruxellesa – nas se praktički ne pita.  I kada je već tako, onda je red da se zapitamo gdje nas se pita i što možemo napraviti“, rekao je predsjednik Milanović. Naveo je kako su naši direktni prihodi od carina prva stvar koju smo ulaskom u Europsku uniju predali.

„To je istoga trena prešlo u proračun Europske unije, to nisu neki veliki novci. Taj novac smo dali kao i svaka druga članica. Međutim, dobili smo te nepregledne i veličanstvene fondove da se iz njih namirimo i da sretno živimo“, rekao je predsjednik Milanović i istaknuo da Hrvatska premalo novaca uzima iz Europskih fondova.

‘Mi moramo stići najbogatije’

„Već mjesecima o tome govorim i rado bih da me netko demantira. Ovo nije kritika, ovo je samo prezentacija realnog stanja u kojem se nalazimo i s kojim se moramo suočiti“,rekao je hrvatski Predsjednik dodavši da se moramo prilagoditi i bolje raditi.

„Mi moramo stići najbogatije. To je smisao borbe – biti jednako uspješan kao susjedna Slovenija – to je motivacija! Srbija i neke druge države su na tom putu skrenule i teško će se oporaviti u sljedećih pedeset godina. Hrvatska može, ali samo tako da bude maksimalno kritična i hladna za stvari oko sebe i ne dati se impresionirati.  Ovo je vaš novac, ovo je vaša općina, ovo je naša država i u vođenju poslova te države treba biti proračunat i sebičan. Sebičnost u vođenju poslova ne znači pakost, zluradost i pokvarenost, nego naprosto orijentaciju na sebe i na svoje interese – kada je u pitanju novac, zaštita okoliša, čistoća prostora u kojem živimo, odnosi sa susjedima, prava i sudbina hrvatskog naroda u susjednim državama, a to je prije svega Bosna i Hercegovina – to je naša dužnost – da budemo pravedni i strogi prema nekima koji krše pravila, to su naši poslovi!“, zaključio je predsjednik Milanović.




Osim predsjednika Milanovića na svečanoj sjednici Općinskog vijeća govorili su predsjednik Općinskog vijeća Martin Evačić, načelnik Općine Željko Posavec, u ime gradonačelnika i načelnika općina načelnik općine Beretinec Nikola Žganec, predsjednik Županijske skupštine
Varaždinske županije Josip Križanić i potpredsjednica Hrvatskoga sabora Sabina Glasovac.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.