fbpx
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

MILANOVIĆ ODRŽAO GOVOR OD KOJEG PROLAZE TRNCI: Borili ste se, dok su drugi gradili kuće, bogatili se, vi ste svoje obnavljali

Autor: Dnevno.hr

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske, Zoran Milanović, priredio je svečani prijam povodom obilježavanja Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske – Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 31. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske.

Na svečanosti je Predsjednik Republike uručio odlikovanja, činove i pohvale pripadnicima Oružanih snaga i bivšim pripadnicima Bojne Frankopan.

Predsjednik Milanović na početku svog govora čestitao je prisutnima Dan oružanih snaga.


“Prošlo je više od 30 godina i dobro je da se neke istine ponove, da nam naprosto sjednu jer ne slažemo se svi oko svega i odnosi među državama i narodima su stalno dokazivanje, uvjeravanje, dosađivanje da bi se izbjeglo ratovanje. Kako to izgleda kada izbije rat i kada veća država iznenada prijevarno napadne manju državu, to gledamo ovih dana. Mi smo od tog rata daleko, a opet na neki način s njim živimo svaki dan. Moramo brinuti prije svega o sebi, biti svjesni da maksimalnu lojalnost i vjernost dugujemo svojim saveznicima u NATO-u, da slična odredba postoji u ugovoru iz Lisabona o EU koja također obvezuje države članice EU-a da u slučaju napada na jednu od njih pruže jamstva kao što to predviđa i članak 5. Sjevernoatlantskog sporazuma. Mi smo vezani mrežom saveza, savezništva, lojalnosti i vjernosti koju smo po slovu i duhu ugovora dali drugim državama koje su nam slične, ne iste”, rekao je Zoran Milanović.

Dodaje, nacionalni interes je nešto što država i njezino vodstvo moraju prepoznavati i ne može se mijenjati iz ciklusa u ciklus. Podsjetio je da se Hrvatska naoružavala kako je znala, nitko joj nije pomagao, čak su joj i odmagali.

“Godinama smo morali čekati da uđemo u NATO i EU. Hrvatsku je obranio mali broj jako dobrih ljudi”, rekao je predsjednik koji je naglasio da je ova godina bila godina važnih i dobrih akvizicija kad je u pitanju materijalno stanje i opremljenost Hrvatske vojske, i to treba pozdraviti.

Vojsci je poručio, borili ste se za demokraciju, za Hrvatsku u Europi u godinama kada su se drugi integrirali, počeli graditi kuće i bogatiti se, vi ste vaše obnavljali, ako je išta ostalo.

“Činjenica je da se danas u okviru EU-a kao mala država borimo za svoj prostor, za svoje interesa i da tu nailazimo na manje ili još manje razumijevanja. Ove probleme neće rješavati vojska ni oružje. Stanje u BiH i pravcu u kojem ide nije dobro, i to treba govoriti na svakom mjestu. Kada bismo bili jedinstveni u tome, problem bismo bez gužve i buke riješili vrlo brzo. Ja se neću umoriti u nastojanju da tako bude. Ne uspijem li, nisam uspio. Ovih dana gledam kako se na službenim stranicama europske delegacije u Sarajevu prijeti hrvatskoj strani, najvećoj stranci. Prijetećim jezikom se upozorava da će biti nešto učinjeno ako se ne pokore nekom stavu. Ja znam da je pritisak dio politike, ali pitam se u čije se ime to govori. To nije hrvatska politika. Onaj tko o tome šuti, ne radi svoj posao”.

Zaključio je da manjak razgovora uvijek dovodi do ratova, ovdje rata neće biti, ali se gube godine za uspjeh, razvoj, bogaćenje i to ne smijemo dopustiti.
“Idemo naprijed, dalje, brinemo se za svoje saveze, prijatelje, ali prije svega za sebe, za našu Hrvatsku koju ste stvorili i koja treba da uspješno živi”, zaključio je u svom govoru predsjednik Republike.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.