fbpx
Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL

MILANOVIĆ ODLIKOVAO KARDINALA PULJIĆA! Predsjednik pomno sročio govor: ‘Ostavili ste jedan svijetao i blista trag’

Autor: Dnevno

Predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao je Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, za izniman doprinos u očuvanju hrvatskog identiteta te za iznimne uspjehe u međureligijskom, kulturnom i humanitarnom djelovanju kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa metropolita Vrhbosanske nadbiskupije.

Dotadašnjeg banjolučkog svećenika Vinka Puljića za nadbiskupa vrhbosanskog 7. prosinca 1990. imenovao je papa Ivan Pavao II. Puljić, a na toj funkciji ostaje do danas, a sjedište nadbiskupije u Sarajevu nije napuštao niti tijekom rata u BiH.

Predsjednik Republike obratio prigodno se obrati u 16 sati.


“Moja je čast i moje zadovoljstvo da Vam danas, u ime države Hrvatske, uručim ovo visoko odlikovanje”, rekao je predsjednik Milanović u uvodnom govoru.

“Napravili ste puno za Hrvate u BiH”

“Vaš rad, Vaše poslanje je nešto što pratim, što gledam i čega sam svjedok, kao i mnogi među nama već godinama. Mislim da ste u ovih više desetljeća ostavili jedan svijetao i blistav trag i kao čovjek i kao crkveni prelat Katoličke crkve, crkve kojoj pripada najveći dio hrvatskih građana, naših ljudi, Hrvata u BiH”, dodao je Milanović.

“Za Hrvate u BiH također ste napravili puno. Oni tamo žive u susjednoj, prijateljskoj državi čiju opstojnost nikada ničim neću dovesti u pitanje, ali čija prava, od kojih su neka ugrabljena, treba vratiti. To više nije Vaš posao, Vi ste učinili sve što se mogli sa svoje strane da odnosi između nacija i vjera u BiH ostanu harmonični, ljudski i u skladu s temeljnim načelima i postulatima onoga što propovijedate, a to je bratstvo, sloga, mir i ljubav među ljudima”, rekao je predsjednik.

Uskoro opširnije…

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.