fbpx

Milanović najavio ‘ekstra bitku za naklonost zapuštene Slavonije’

Autor: hina

Milanović je, na upit novinara kako komentira koaliciju HDZ-Kerum i misli li da bi savez desnih stranaka mogao biti veća ugroza Kukuriku koaliciji nego HDZ, odgovorio: 'Ne razmišljamo o ugrozama, idemo na izbore, idemo po pobjedu, vjerujemo u pobjedu, a koalicije neka naši konkurenti sklapaju, to je njihovo pravo'.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović nije danas želio komentirati jučer sklopljenu koaliciju između HDZ-a i HGS-a Željka Keruma u 9. i 10. izbornoj jedinici, rekavši tek kako će građani sami protumačiti tko je kome iskren partner i u kojem se trenutku sklapaju koalicije.

Nakon obilaska i razgovora s radnicima tvrtke “Belina” u Krapinskim Toplicama, Milanović je, na upit novinara kako komentira koaliciju HDZ-Kerum i misli li da bi savez desnih stranaka mogao biti veća ugroza Kukuriku koaliciji nego HDZ, odgovorio: “Ne razmišljamo o ugrozama, idemo na izbore, idemo po pobjedu, vjerujemo u pobjedu, a koalicije neka naši konkurenti sklapaju, to je njihovo pravo. Građani će protumačiti tko je kome iskren partner, u kojem se trenutku sklapaju koalicije. Nije na meni da to tumačim, mogao bi, ali ustvari neću”.

Upitan smatra li da se HDZ, s obzirom da je koalirao u 9. i 10 izbornoj jedinici, sada osjeća stabilno u svojim “utvrdama”, odgovorio je kako je to njihova stvar.


Novinare je zanimalo i kako gleda na mogućnost koaliranja između HDZ-a i HDSSB-a u Slavoniji, te misli li da je putovnica koju je nedavno dobio utemeljitelj HDSSB-a Branimir Glavaš zapravo politička trgovina između te dvije stranke.

Milanović je odgovorio kako se Kukuriku koalicija time ne bavi, već u Slavoniju na izbore ide s čvrstim ambicijama, svjesni da u tamošnjim izbornim jedinicama ima i drugih suparnika, te da se tamo treba “ekstra boriti za naklonost birača”. “Slavonija je jedan malo zapušteniji dio Hrvatske zbog loše uprave i loše vlasti, a budućnost Slavonije, kao ni Zagorja ili Međimurja, nije u tome da se inati, nego u tome da radi, da smo svi dio Hrvatske koju ćemo decentralizirati, a ne fragmentirati”, poručio je.

Naglasio je da Kukuriku koalicija obećava promjene, te da je razlika između stranaka te koalicije i njezinih konkurenata upravo u tome da “mi te promjene možemo provesti”. “O svojim političkim konkurentima, ne o svima, o nekima koji možda dijele neke naše svjetonazorske točke, nemam loše mišljenje, ali oni ne mogu provesti promjene, mi možemo, u tome se razlikujemo i zato smo pravi, a ne slučajni odabir”, rekao je Milanović.

HBK i KIO Orahovica

Upitan kako tumači današnju poruku Hrvatske biskupske konferencije (HBK), kojom se, među ostalim, birače poziva da ne glasuju za one koji imaju sumnjivu prošlost vezanu uz privatizaciju i gospodarstvo, odgovorio je kako to odobrava jer je to i njegovo mišljenje.

Na pitanje misli li da se ta poruka prije svega odnosi na konkurente Kukuriku koalicije, Milanović je kazao da Crkva daje načelne stavove, naročito HBK. “To je tako, to je dio tradicije i u toj poruci se da dosta toga iščitati. Nije na meni da to tumačim, ali imam o tome svoje mišljenje, dakle mi se u tome ne prepoznajemo, a neću u nikoga upirati prstom”.
Tijekom posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji Milanović je uz predsjednike HNS-a Radimira Čačića i HSU-a Silvana Hrelju obišao četiri tamošnja poduzeća (u Zaboku, Svetom Križu Začretje, Krapini i Krapinskim Toplicama), a nakon obilaska tvrtke Belina Milanovića i Čačića novinari su pitali kako bi, ako dođu na vlast, riješili problem tvrtke KIO iz Orahovice, koja je od lani u stečaju, a bez posla je ostalo oko 400 radnika.

Milanović je rekao kako je upoznat sa stanjem u toj tvrtki, koju je posjetio dva puta, 2006. i 2007. i u kojoj je, prije nego je izabran za saborskog zastupnika, radio SDP-ovac Ante Kotromanović. To je, istaknuo je, bila dobra i moderna tvornica, koja je ulagala u tehnologiju i namjeravala poslovanje proširiti i na susjedne države, ali da je negdje došlo do greške, “do prerastezanja kompanije” koja je otišla u stečaj, a radnici na ulicu.

“To je strašna priča, to su stvari koje se u gospodarstvu događaju, događat će se uvijek, ali ne bi KIO Orahovicu navodio kao najgori primjer. To je nešto gdje je država trebala možda biti malo pozornija, možda pomoći na neki način. Primjer KIO Orahovice je tužan, ali možda nije klasičan primjer”, rekao je Milanović.
I Čačić je kazao da je ta tvrtka bila uspješna, ali da je napravila “par koraka više nego što su mogli izdržati i zato su završili kako su završili”. Ta će tvornica, ocijenio je, ponovno biti u pogonu, bit će jača i šira, a vjeruje i da će se dio radnika vratiti na svoja radna mjesta.

Upitan treba li država pomoći toj tvrtki, Čačić je odgovorio kako država uvijek treba stati iza privrednog subjekta, ali ne na nezakonit način.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.