Milanović na korak do realizacije: U njegovom timu i Dalija Orešković?

Autor: Iva Međugorac

Ako postoji osoba u hrvatskoj politici koja se uspješno nosi s napadima i kritikama iz svojih redova, neodustajući od vlastite pozicije tada je to nedvojbeno prvi čovjek SDP-a Davor Bernardić. Dok mu stranački kolege rade o glavi, ne birajući ni vrijeme, ni mjesto da iznesu kritike na njegov račun, ali i dok mu rejting ne ide na ruku Bernardić polako, ali sigurno kreira liste za Euorpski parlament, a osobe bliske šefu najveće oporbene stranke tvrde kako je riječ o vrlo kvalitetnom i hvale vrijednom potezu, koji bi stranci mogao osigurati četiri željena zastupnika. Da je kada je riječ o slaganju lista za Europski parlament šef Partije u drugi plan gurnuo vlastiti ego potvrđuje činjenica kako će mu najsnažniji oslonac u toj priči biti Tonino Picula, ali i Biljana Borzan na koje potpuno opravdano računa.

U izbore koji su pred nama, SDP kreće kao samostalna opcija što se također može okarakterizirati kao odličan potez, a ujedno, da Bero računa na preferencijalne glasove svjedoče jaki pojedinci na kojima će pokušati graditi predizbornu strategiju, među njima spominju se i Rajko te Ranko Ostojić. U EU izborima Bernardić vidi priliku za učvršćivanje pozicije u svojoj stranci, ali i na političkoj pozornici. Inače, EU izbori i bez SDP-a bit će prilično intrigantni, među ostalim i stoga što se odvijaju u izrazito uzavreloj političkoj atmosferi. Kada se na izbore pogleda iz perspektive dviju velikih stranaka, HDZ-a i SDP-a tada oni postaju još zanimljiviji, budući da će uslijed sukoba u obje opcije postati jasno tko koga podupire, i u kojem će se smjeru nastaviti politički život tih opcija, pa i njihovih lidera Andreja Plenkovića i Davora Bernardića. Inače, Hrvatska ovoga puta ima priliku izabrati 12 zastupnika, što je jedan zastupnik više u odnosu na prošle euroizbore kada su Hrvati glas davali za 11 zastupnika.

Posljedica je to izlaska Velike Britanije iz Unije, a iako u našoj zemlji ti izbori nemaju veliku težinu, i značaj koji bi trebali imati oni su vrlo jasan i opipljiv pokazatelj stanja u strankama. Kako za sada stvari stoje neki trenutni zastupnici bit će primorani oprostiti se od zastupničkih klupa, a dio njih zadržat će svoj mandat. Najzanimljivija situacija po tome pitanju, svakako je ona u vladajućoj stranci. HDZ je naime na prošle euroizbore išao u širokoj koaliciji što je rezultiralo time da im od šest osvojenih mandata pripadne njih četiri. Mandat su preferencijalnim glasovima uspjele ostvariti Ruža Tomašić i Marijana Petir.

Po svemu sudeći, karijeru u Europskom parlamentu od aktualnih parlamentaraca karijeru u Bruxellesu mogle bi nastaviti Dubravka Šuica i Ivana Maletić, nije nemoguće da Plenković suradnju nastavi i s kolegicom Petir, a priliku će prema tvrdnjama našeg izvora iz HDZ-a dobiti i neke mlade nade stranke, kojima je premijer Plenković prilično sklon. Nije nemoguće da Plenković na europskim izborima sa svojom strankom ne poluči uspjeh kakvoga je ostvario Karamarko, među ostalim i s njime osobno na listi, a to bi se pak moglo negativno reflektirati i na njegovu ulogu u vrhu stranke. Potencijala ima i Amsterdamska koalicija, a listu bi prema dostupnim informacijama mogao predvoditi Jozo Radoš, , a pridružiti bi im se mogao i Goran Beus Richtenberg te Sanja Koning i nekolicina ne odveć popularnih kadrova. Prilika je to i za bivšu ministricu Vesnu Pusić, a da bi privukla birače u utrku bi se mogla priključiti i njihova najpopularnija članica Anka Mrak-Taritaš.

No, sve u svemu teško da će osvojiti više od dva mandata. Mandate bi nanizati mogao bivši premijer Zoran Milanović kojemu bi euroizbori trebali biti prilika za promociju nove političke opcije, s kojom se zatim kani upustiti u utrku za predsjednika. Milanović u svojem političkom bazenu ima mnoštvo opcija, a kako se po političkim krugovima govori da se njegova stranka već sada naziva Strankom demokratske akcije, nije nemoguće da mu se u tim pridruže i mnogi nezadovoljni SDP-ovci koji su napustili stranačke redove.

Prije svega, riječ je o Bojanu Glavaševiću, a u njegovom timu, pa i na listi potencijalnih kandidata za izbore uz mladog Glavaševića ugledati bi mogli i nekadašnju šeficu Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Daliju Orešković. Sve to, ukazuje na osvajanje minimalno dva mandata. Kadrove za ovu bitku ima i Most, čiji potencijal ne treba odbaciti uz Božu Petrova tu je i najistaknutiji i javnosti najdraži član stranke Nikola Grmoja, dakako da ne treba smetnuti s uma niti ostatak ove ekipe koja se polako, ali sigurno profilira u čvrstu, demokršćansku opciju, a u njihovom slučaju valja se pozvati na onu sve je moguće. Ivan Sinčić i imenjak mu Pernar na EU izborima zastupat će svoj Živi zid, koji također ima solidan potencijal, ali je problem što osim njih dvojice te Branimira Bunjca u ovoj stranci drugi članovi nisu odveć prepoznatljivi u javnosti.

Zaokret HDZ-a ka centru priliku bi mogao osigurati onima koji se deklariraju kao svojevrsna politička desnica unutar Sabora. Riječ je dakako o Bruni Esih i Zlatku Hasanbegoviću, ali i Hrvoju Starčeviću. Oni navodno na izbore kreću uz pomoć konzervativnih udruga, ali i u suradnji s HSP-om Karla Starčevića te nije nemoguće da na izborima ostvare zapažen rezultat ako će već spomenuta i u javnosti prepoznatljiva imena biti na listi.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.