Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

‘MILANOVIĆ JE PREŠAO NA MRAČNU STRANU’ Udruge poručile predsjedniku: ‘Stali ste na stranu Orbana, Tuđmana, Merčepa, Dodika, Mlaće i Mladića’

Autor: Dnevno

Ukupno 16 organizacija civilnog društva, među kojima su Centar za mirovne studije, GONG, Zelena akcija, B.a.B.e., CESI, Documenta, Ženska soba i drugi, uputilo je u srijedu otvoreno pismo predsjedniku Zoranu Milanoviću. U pismu organizacije izražavaju zabrinutost zbog njegova sve jasnijeg iskazivanja stajališta suprotnih temeljnim ljudskim pravima te slovu i duhu Ustava te upozoravaju kako je predsjednik prešao na mračnu stranu.

“Umjesto aktiviranja u obrani temeljnih prava i sloboda, sve se više obznanjujete kao govornik sa „suverenističkim“, rigidno nacionalističkim programom”, poručile su udruge.

Isto tako iskoristili su priliku pa podsjetili na Milanovićeve komentare kojima “negira nalaze Odbora Vijeća Europe za spriječavanje mučenja i duboko uznemirujuće dokaze o nasilju hrvatske policije protiv izbjeglica i drugih migranata na hrvatskim granicama. Poručili su kako je posebno pogrešno to što “u slučaju dokazanoga zataškavanja kažnjivih postupaka represivnih organa (i njihova proganjanja onih koji su žrtve nastojali štiti) krivotvori svoju bitnu ulogu usklađivanja “djelovanja državne vlasti“. Upozorili su i na najnovije izjave o Srebrenici te ističu kako je predsjednik doveo u sumnju i sam koncept genocida svodeći ga na statistiku, broj pobijenih, a ne na zastrašujuću praksu ubijanja ljudi zbog pripadnosti po podrijetlu.

Na kraju zaključuju kako je predsjednik stao uz stranu sirovog nacionalizma temeljenog na mitovima, prošlim traumama i predrasudama, a ne na stranu kritičke privrženosti ovome društvu i negacije isključivosti.

“Stali ste na stranu moćne i privilegirane manjine nasuprot obespravljenih i marginaliziranih manjina, ali i svakog stanovnika i stanovnice Hrvatske koji radi na tome da živi u normalnoj zemlji. Stali ste na stranu protagonista najmračnijih događaja u našoj povijesti i najružnijih djela sadašnjosti. Stali ste na stranu Orbana, Tuđmana, Merčepa, Dodika, Mlaće i Mladića. Milanoviću, ma koliko Vam se predsjednička funkcija čini teškom, to je teret koji ste preuzeli i s kojim morate živjeti još tri godine. Nađite si svrhu, a hrvatske građanke i građane poštedite svojih ispada frustracije i bijesa”, zaključile su organizacije civilnog društva.

 




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.