Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Milanović je odlučio, ovaj pakt nitko nije očekivao: ‘Surađuje s krimosima’

Autor: Dnevno.hr/E.P.

Politička jesen postala je vruća, pogotovo se to može reći nakon cirkusa u Saboru, a nakon kojeg se u kuloarima počeo komentirati odnos snaga i slagati kockice tko bi s kime mogao u izbornu utrku. Dok je premijer Andrej Plenković održavao govor, odnosno čitao izvještaj o radu Vlade, dio oporbenih zastupnika cijelo je vrijeme lupao po klupama.

Kad je premijer završio, digao je ruke u zrak i parlamentarna većina mu je pljeskala. S druge strane dio oporbe je nastavio s udaranjem po klupama uz hukanje kao na tribinama.


Bilo kako bilo, nakon toga je premijer iskoristio priliku da prikaže oporbu kao nesposobnu i provokatorsku, no u svojem je govoru još jednom spomenuo čovjeka koji je daleko od Sabora – predsjednika Zorana Milanovića.

Slažu se kockice, plete se mreža

Ima li Milanović kakve veze s akcijama oporbe, ostaje samo na nagađanjima, no ono što nisu nagađanja jest da će Milanović imati veliku ulogu u narednom super izbornom ciklusu.

Podsjećamo, 2024. donosi parlamentarne, europarlamentarne i na koncu predsjedničke izbore.

S obzirom na Milanovićevu prepoznatljivost i u najmanju ruku mnogima neočekivan mandat u kojem je udarao kao Maksim po diviziji  na svim stranama političkog i društvenom spektra, imat će veliku ulogu u izbornoj godini.

Hoće li dati i dobiti podršku od kolokvijalno “svoje” ljevice, ili će stati uz desnicu kojoj je prema svojim nastupima bio blaži i skloniji u vrlo burnom mu mandatu, pitanje je koje visi u zraku.

Razgovarajući s izvorima s desne strane političkog spektra, saznajemo kako oni ipak neće biti saveznik Milanoviću, niti će dobiti pomoć iza zavjese od ‘predsjednika s karakterom’.
“Ići ćemo kontra njega na izborima. Upetljan je sa svim krimosima, ljevica će ga vjerojatno podržati”, rekao nam je dobro upućen izvor s desnice.

Struka je jasna

Jedan od izvora s liberalnog spektra pak, kaže nam kako će Milanović imati podršku koju gotovo nitko ne očekuje: “Njega će podržati i dio HDZ-a. Oni to rade kao maheri. Dat će nekog svojeg nebitnog kandidata, a zapravo će tiho ili čak na terenu navijati za Milanovića. Jer bolje im je on, nego neki izravni konkurent poput Raspudića ili nekog iz Domovinskog, ili čak i nezavisnog”, rekao nam je izvor iz liberalne stranke.

A što o tome misli struka, upitali smo političkog analitičara Zorana Pucarića.

“Mislim da se on uopće neće prikloniti nikome. Mislim da će docirati i jednima i drugima, da će glumiti neovisnost jer time zauzima poziciju za predsjednika.
Njegova ustavna obveza je da ne smije biti partijski odnosno stranački opredijeljen”, rekao je Pucarić.

Analitičar smatra da Milanović može dobiti podršku ljevice, iako se predstavljao svojevrsni suverenistički i desniji stav u mandatu:
Saveznik se izlajao: ‘To mu je jedina šansa, još dok je u milosti Plenkovića’

“Može se dogoditi da podrže njega kao kandidata nezavisnog. Mislim da ga ljevica jednostavno mora podržati jer nema koga drugoga”, zaključio je analitičar.

Inače, izbori za predsjednika očekuju nas koncem 2024. Nisu službeno poznati kandidati, ali vrte se imena poput Nine Raspudića iz Mosta i Željka Reinera iz HDZ-a. I naravno, lov na drugi mandat Zorana Milanovića.

Desnica se ovog puta u relativnoj tišini priprema za izbornu godinu, a dosad je samo jasno da su Domovinski pokret i Most raskrstili te otišli svaki svojim putem.

Na koncu 2024. trebao bi se održati prvi krug predsjedničkih izbora gdje će, ukoliko se rekandidira, Zoran Milanović biti više nego težak izazov svakome.

A što se samog Milanovića, upravo se njega u kuloarima spominje i kao važnog igrača za cijelu izbornu godinu jer je njegov nevjerojatni obrat od predstavnika ljevice do zagovornika najtvrđih desnih stavova uvelike protresao učmalu političku, ali i društvenu krvnu sliku Hrvatske.

Važna stvar mogla bi biti njegova tiha podrška nekoj od opcija za parlamentarne i europarlamentarne izbore jer je više nego sposoban svojim javnim istupima nekoga dobro uvaljati u probleme, a nekome pomoći da postane popularniji u javnosti.

Autor:Dnevno.hr/E.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.