Hrvoje Jelavic/PIXSELL

MILANOVIĆ I PUPOVAC PREZIRU SE GODINAMA! Predsjednik mu jedan potez nikad nije oprostio

Autor: Iva Međugorac

U posljednjih nekoliko dana predsjednik Zoran Milanović ponovno je probudio svoj nadaleko poznat karakter pa je sasuo serijal kritika na račun premijera Andreja Plenkovića, a potom se prebacio na šefa SDSS-a Milorada Pupovca kojega je nazvao prljavim jer je njegovu kandidatkinju za predsjednicu Vrhovnog suda profesoricu Zlatu Đurđević nazvao padobrankom.

“To kaže čovjek koji je, na pravdi Boga, s 10.000 glasova hrvatskih Srba ušao u Sabor. Koga on predstavlja i u čije ime govori. Na svakim izborima dobijem više glasova Srba nego Pupovac u cijelom svom bezvrijednom političkom životu, trgovačkom, neiskrenom, nepoštenom, i vrijeme je da se to konačno kaže.

Josipović je to nazivao etnobiznisom, ja čaršijskim lopovlukom. Neka nekretnine podijele ljudima na Baniji koji moraju spavati sa svinjama. Zadnji je koji može govoriti da je ona padobranka”, rekao je Milanović koji je Pupovcu poslao još jednu poruku.

“Poruka Pupovcu – predstavnik svih siromašnih, manipuliranih Srba sam ja, Zoran Milanović, zagrebački Hrvat porijeklom iz Dalmacije. Bok, Pupovac!”, kazao je Milanović koji ranijih godina nije bio toliko nesklon ovom dugogodišnjem predstavniku srpske manjine pa je tako svojedobno upravo on zahvaljujući bivšem premijeru skoro ušao u Europski parlament budući da se nalazio na listi Milanovićeve Kukuriku koalicije za Bruxelles.

U to doba Milanović je osobno ponudio suradnju Pupovcu, premda se dio SDP-ovaca tome protivio. Nije im naime bilo jasno što Pupovac radi na njihovoj listi budući da SDSS nije bio član tadašnje vladajuće koalicije, no Milanović ih je utješio time što je Pupovcu dano posljednje mjesto na listi za Europski parlament. S Pupovcem je Milanović korektno surađivao po pitanju politike dvojezičnosti, u vrijeme kada se zalagao za uvođenje ćirilice u Vukovar, a osim toga u doba kada su Ivo Josipović i šef SDSS-a žestoko ratovali Milanović se držao po strani te nije namjeravao komentirati njihov sukob, što su mnogi protumačili kao njegovu diskretnu potporu Pupovcu.

Dogovore su SDSS i Milanovićev SDP imali i u Vukovaru kada su zajednički podržavali Željka Sabu. No, Milanović danas više nije predsjednik Vlade, već predsjednik države, pa mu je stoga i stil nešto osebujniji, s tim da aktualni predsjednik Pupovcu nikada nije oprostio svojevrsno okretanje leđa u vrijeme kada se za vlast borio s Ivom Sanaderom, koji je tada uspio ‘slomiti’ Srbe pa je u njegovu tadašnju Vladu ušao Slobodan Uzelac, nakon što je tadašnji šef HDZ-a potpisao koalicijski sporazum sa SDSS-om, ostavljajući time Milanovića bez mogućnosti formiranja svoje prve Vlade.

U vrijeme kada je Sanader dolazio na proslave pravoslavnog Božića kako bi prisutnima čestitao Pupovac mu je komplimentirao kao čovjeku koji je europeizirao hrvatsku političku scenu, dok je on prilikom potpisivanja koalicijskog sporazuma između HDZ-a i SDSS-a Pupovca nazivao jednim od najvećih hrvatskih političara. Odnosi HDZ-a i SDSS-a uvijek su bili korektni, što se ne može reći za odnose između SDP-a i SDSS-a koji su zahladili i zbog izbornog modela biranja srpskih zastupnika pa je u tom periodu Milanovića Pupovac uspoređivao sa Sanaderom, a kritizirao je i Arsena Bauka govoreći da mu je u usta stavljen izraz premijski mandati za SDSSS kojega mu je stavio SDP-ov Sanader Zoran Milanović.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.