Ilustracija Foto: Profimedia

Milanović i Božinović za obvezno cijepljenje, epidemiolozi kažu: O tome se još nije ni razgovaralo, protiv smo prisile

Autor:

Epidemija koronavirusa ne jenjava, današnji je broj zaraženih najviši od kada se vode statistike. Zdravstvena struka uglavnom je jednoglasna: cjepivo je jedino rješenje i pomoć u ovoj globalnoj pandemiji.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak već je ranije iznio detalje o cjepivu koje je rezervirala Hrvatska.

“Hrvatska se ozbiljno priprema za cijepljenje, imamo nacrt, ali on nije još finiširan jer ne znamo u kojem momentu će nam doći i koliko će nam doći cjepiva. Mi smo se na vrijeme pobrinuli da rezerviramo količine cjepiva za više od 50 posto stanovnika RH, sklopili smo ugovor prije mjesec dana s Astra Zenecom za 2,7 milijuna doza. 1,8 milijuna stanovnika koji spadaju u vulnerabilne skupine. Nedostajalo nam je još 900 tisuća doza koje smo naručili od Johnson&Johnson. To su sklopljeni ugovori i imamo garancije isporuke. Pred nekoliko dana smo sklopili ugovor s Pfizerom za njihovo cjepivo. Naručili smo milijun doza, ne znamo kako će EU napraviti raspored i koliko će nam dodijeliti doza”, kazao je Capak 11. studenog. Procjene govore da bi Hrvatska za tu namjenu mogla potrošiti oko 300 do 400 milijuna kuna.

Pa, iako su cjepiva naručena, postavlja se novo pitanje koje su jučer aktualizirali ministar unutarnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović i predsjednik Republike Zoran Milanović: Hoće li cijepljenje biti obvezno za hrvatske građane? Nadalje, posljednje ankete pokazale su da se 57 posto Hrvata ne želi cijepiti. Kako to regulirati?

“Po Zakonu u zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti postoje cjepiva koja su obvezna. Moramo znati da bi za zaustavljanje epidemije trebala procijepljenost 70 posto, vodit ćemo računa da se to dogodi”, rekao je jučer Božinović naglasivši kako će biti potrebno uložiti dodatne napore kad je u pitanju komunikacija o cijepljenju, te u to uključiti i medije. Dodao je i da treba učiniti sve da se najveći broj građana cijepi, to je cilj da bi ta operacija bila uspješna.
O obveznom cijepljenju jučer je govorio i predsjednik Zoran Milanović. Kaže, mišljenje je da bi se svi trebali cijepiti te računa na građansku svijest.

“Bilo bi dobro da je cjepivo obavezno. Neke stvari ne možete utjerati na silu. Postoji način da se ljude privoli. Danas ste vidjeli da je jedna od najvećih aviokompanija rekla da nitko ne može ući u avion ako nije cijepljen. Čuo sam španjolskog ministra zdravlja koji je rekao da je dobro da se ljudi cijepe dobrovoljno. Možda će mnogi poslodavci reći u privatnom sektoru da ukoliko nisi cijepljen da ne možeš doći na posao, pa ćeš dobiti otkaz, netko će pokrenuti tužbu. Znam nekoliko njih koji imaju par tisuća zaposlenih i postavit će takav kriterij. Hoće li učitelji morati biti cijepljeni? Kad će se cijepiti djeca jer ovo cjepivo nije testirano na mlađima od 12 godina, ne govorim o Pfizerovom cjepivu”.

Političari su svoj stav rekli, no što o svemu kaže struka?
Epidemiolog Bernard Kaić za Dnevno.hr. je potvrdio da unutar struke o tome još nisu pričali.

“Meni je to jučer bio prvi glas, kako će to ići dalje, ne znam, vrijeme će pokazati”. Cjepivo može postati obvezno, kaže nam, jedino donošenjem zakona. Što se, pak, njegovog načelnog stava o tom pitanju tiče, Kaić kaže.

“Moj načelan stav i stav većine struke jest da takva cjepiva, koja nisu u programu obveznih cjepiva, trebaju biti preporučena. No, hoće li se promijeniti taj stav vezano uz ovo cjepivo, jer postoji vrlo jasan cilj, a to je zaustaviti epidemiju, ne znam”.

Lauc: To je vrlo osjetljivo pravno pitanje, o eventualnom obveznom cijepljenju trebat će se raspravljati tek na jesen 2021. 
Gordan Lauc, znanstvenik i član Znanstvenog savjeta Vlade za Dnevno. hr je također potvrdio da unutar struke i Vladinog savjeta o obveznom cijepljenju još nije bilo riječi.

“Koliko znam, o tome nije raspravljano”.

Na pitanje kako bi se to uopće zakonski reguliralo, Lauc kaže:

“To je vrlo osjetljivo pravno pitanje na koje odgovor moraju dati pravni stručnjaci. Osobno ne očekujem da bi cjepivo moglo postati obavezno nekim zakonom, no ne možemo isključiti opciju da će određeni poslovni subjekti svoje usluge uvjetovati potvrdom o cijepljenju, ili imunitetu”.

Osobno je, kaže, veliki protivnik bilo koje prisile.

“Prisila uvijek rezultira agresijom. U ovom trenutku o tome je preuranjeno razgovarati budući da ionako nisu dostupne velike količine cjepiva, tako da će do kasnog proljeća 2021. godine vrlo vjerojatno cijepljeni biti samo oni koji to žele. Što će se nakon toga dogoditi jako će ovisiti o razvoju epidemiološke situacije sljedeće godine. Osobno vjerujem da će se pandemija opet sama povući tijekom ljeta, tako da će se o eventualnom obaveznom cijepljenju trebati raspravljati tek negdje na jesen 2021. godine”.

Ustavni stručnjak “Ako cjepivo nije obvezno, ne može biti posljedica za one koji se ne bi cijepili”

Ustavni stručnjak, profesor s Pravnog fakulteta u Osijeku, Mato Palić rekao nam je da obvezno cjepivo može biti opravdano samo ako se ni na koji drugi način ne može postići cilj sprječavanja zaraze.

“Obvezno cijepljenje moralo bi se predvidjeti Zakonom koji bi se donio u Hrvatskom saboru ili na temelju ovlasti koje proizlaze iz Zakona. Ključno je da ta obveza, koja se nameće stanovnicima, pretjerano ne ograničava njihovu slobodu, odnosno da, ako bi se išlo u tom pravcu, moraju pokazati da se nikakvim drugim načinom ili mjerama koje mogu poduzimati kao Stožer ne može spriječiti širenje zarazne bolesti Covid-19, to jest da je cijepljenje kao način borbe protiv zaraze prikladno i da ne predstavlja pretjeran teret, s time da to ne može biti financijski na teret onima kojima se nameće ta obveza. Imam dojam da se neće ići u tom pravcu. Ako cjepivo nije obvezno ne može biti nikakva posljedica za one koji se ne bi cijepili”, zaključuje Palić.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.