Milanović: Hrvatska povlači vojnike s Golanske visoravni

Autor: hina

- Time naši vojnici bivaju izloženi nepredvidivim rizicima. Naša je odgovornost i zadaća da o tome razmišljamo i, kad je potrebno, djelujemo - naglasio je premijer napomenuvši da su hrvatski vojnici na Golanu 'praktički potpuno nenaoružani'. - Imaju kratke i duge cijevi i to je sve - rekao je Milanović.

Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je u četvrtak da je u dogovoru s predsjednikom Ivom Josipovićem inicirao postupak sustavnog povlačenja hrvatskih vojnika iz promatračke misije UN-a na Golanskoj visoravni jer im, nakon pisanja svjetskih medija o tome da Hrvatska navodno prodaje oružje sirijskim pobunjenicima, nije zajamčena sigurnost.

Milanović je o tome izvijestio na početku sjednice vlade kazavši da će se hrvatski vojnici ubrzano povući, u skladu s procedurom, a o tome je obavijestio i austrijskog kancelara Wernera Faymanna budući da u toj misiji sudjeluju i austrijski vojnici.

Hrvatski kontingent u promatračkoj misiji UN-a na Golanu (UNDOF) broji 97 ljudi, a osim hrvatskih i austrijskih u misiji sudjeluju i vojnici iz Indije, Japana i s Filipina.

Milanović je upozorio da su se posljednjih dana u najuglednijim svjetskim novinama pojavili članci koje, kako je rekao, 'koliko god ih demantirali, ne možemo nikad demantirati'.

– Time naši vojnici bivaju izloženi nepredvidivim rizicima. Naša je odgovornost i zadaća da o tome razmišljamo i, kad je potrebno, djelujemo – naglasio je premijer napomenuvši da su hrvatski vojnici na Golanu 'praktički potpuno nenaoružani'. – Imaju kratke i duge cijevi i to je sve – rekao je Milanović.

– U takvoj situaciji njihovu sigurnost ne možemo jamčiti, a ne vidimo kakav vanjskopolitički dobitak imamo jer ne možemo biti sigurni hoće li netko poduzeti nešto prema našim postrojbama nakon što su objavljene informacije u The New York Timesu, a on se čita u svijetu – poručio je.

Zaključili smo, nastavio je, da je naša odgovornost da zaštitimo naše ljude, ali i da zaštitimo naše partnere tako da ne bježimo s mjesta nego da se polako, u skladu s procedurom, ali ubrzanom procedurom, od tamo izvlačimo i prekinemo sudjelovanje u toj misiji.
– Inače, kad su u pitanju međunarodne mirovne operacije, trebamo stavimo na vagu troškove i vanjskopolitičku i vojnu korist – dakle, da šaljemo naše vojnike tamo odakle se mogu vratiti živi, zdravi i puno iskusniji nego što su otišli – dodao je Milanović.

Misija na Golanu, ustvrdio je, već dugo nije takva, a sada su se pojavili rizici kojima ne možemo upravljati, a na Golanu je, ponovio je, stotinjak gotovo nenaoružanih hrvatskih vojnika.

– Njihova sigurnost nam je u ovom trenutku najvažnija, uz vođenje računa da naši partneri ne ostanu bez naše podrške preko noći. O tome sam obavijestio austrijskog kancelara i idemo u proceduru – zaključio je Milanović.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.